Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joviality visade klassen

Foto: Lisa Photo
Joviality med Brian Sears imponerade i nattens uttagningslopp till Jim Doherty Memorial på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Marcus Melanders Joviality gav ett bländande styrkebesked i nattens uttagningslopp till Jim Doherty Memorial. Pasithea Face-dottern dundrade hem segern på 1.11,0a/1609 meter och bakom tog Åke Svanstedts svenskfödda Jiggy Jog hand om andraplatsen.

Publicerad:

Joviality (e. Chapter Seven) är Pasithea Faces första avkomma och det tvååriga stoet har inlett karriären på ett strålande vis. Efter seger i debuten och en andraplats senast var hon i en klass för sig när uttagningsloppet till Jim Doherty Memorial avgjordes natten till lördagen svensk tid på Meadowlands.

Från bricka sex bakom bilen öppnade hon kvickt med Brian Sears i sulkyn och landade i vinnarhålet, som blev tredje invändigt halvvägs till mål. Med drygt 500 meter till mål tog Sears ut Joviality i dödens och gav därmed rygg till Jiggy Jog som fått gå först i andraspår.

In på upploppet var ekipaget framme vid ledaren Delilah Hanover och när Sears lade in överväxeln mitt på upploppet lämnade Joviality övriga bakom sig med en mycket rejäl avslutning . Sears satt blickstilla i sulkyn när Joviality joggade i mål på 1.11,0a/1609 meter.

Åke Svanstedts Jiggy Jog (e. Walner – Hot Mess Hanover), med Yannick Gingras i sulkyn, fick en rätt tung resa i mestadels andraspår men fullföljde starkt. Det svenskfödda stoet var den enda som kunde hänga på vinnaren någorlunda och slutade två längder bakom på 1.11,2a/1609 meter. Hon ägs bland annat av hårdsatsande Jörgen Sparredal.

Förstapriset var 10.000 dollar och i finalen, som avgörs sedvanligt under hambodagen, finns 350.000 dollar i den samlade prispotten. Nio av tio hästar i uttagningsloppet gick vidare till finalen och bland dem återfinns sexan Mon Cheval, tränad av Nancy Takter, och sjuan Peyton Hanover tränad av Melander.

Venerable (e. Walner) var redan klar för finalen och startade inte i uttagningsloppet. Nifty Normans löfte har tre raka segrar från debuten, däribland triumfen i New Jersey Sire Stakes senast, men nog har förhandsfavoriten fått en rejäl utmanare i Joviality. Mamma Pasithea Face, Lutfi Kolgjini och Anna Svenssons uppfödning, tjänade över fem miljoner på banan och var bland annat trea i Stochampionatet. 2017 testades hon hos Jimmy Takter där hon noterades för rekordet 1.08,9a/1609 meter innan avelskarriären tog vid. Joviality är uppfödd av Anders Ström/Stall Courant som också äger hästen.

Spåren till Jim Doherty Memorial blir klara på tisdag och följande hästar är klara för finalen lördag 7 augusti:
(häst-tränare)
Joviality (e. Chapter Seven) – Marcus Melander
Jiggy Jog (e. Walner) – Åke Svanstedt
Valentina Blu (e. Chapter Seven) – Tony Alagna
Brickhouse Babe (e. Walner) – Ray Schnittker
Raised By Lindy (e. Walner) – Domenico Cecere
Mon Cheval (e. Father Patrick) – Nancy Takter
Peyton Hanover (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
Delilah Hanover (e. Muscle Hill) – Nifty Norman
Pink Gypsy (e. Father Patrick) – Ron Burke
Venerable (e. Walner) – Nifty Norman 

ANNONS

Ämnen i artikeln