Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Linderoths sto skrällde från dödens

Foto: TR MEDIA BILD
Mikael Linderoth tog en tränarseger i Lindesberg på söndagen. Här efter en seger på Jägersro 2009. Foto: TR MEDIA BILD

Formen var diffus. Ändå drog Anders Christiansson i högertömmen i ett tidigt skede. Det visade sig vara rätt beslut bakom Hickomisschampagne.
– Jag trodde aldrig att hon skulle vinna den tunga vägen, säger tränaren Mikael Linderoth.

Publicerad:

Fornabodas Grand Slam-omgång inleddes med ett stolopp över lång distans. Björn Goop körde Miss Silver till ledningen i ett tidigt skede och med andrahandsfavoriten främst var det stiltje i fältet fram till bortre långsidan. Då bytte Anders Christiansson tredje ytter mot dödens med Hickomisschampagne (e. Prodigious) – till tränaren Mikael Linderoths förvåning:
– Fan, känns hon så bra?

Mitt på upploppet kopplade Hickomisschampagne grepp om ledaren. Christiansson kastade ett öga till höger och såg att Vikens Fingerprint spurtade starkt längst ut i banan. Längre än till andraplatsen räckte det dock inte för favoriten. Hickomisschampagne höll undan med halvannan längd på tiden 1.14,7.
– Jag vet hon är stark och att hon har gjort många tuffa lopp, men det där hade jag inte förväntat mig, säger Linderoth.
– Vi fick stryka henne från en start i Årjäng på grund av en infektion, därför fick hon gå ett jobb på Åby inför det här loppet. Då kändes hon okej, men jag trodde aldrig att hon skulle vinna den tunga vägen i dag.

Segern var Hickomisschampagnes första för året och hennes första över 2640 meter. En distans som hon tävlat flitigt på de senaste säsongerna.
– Hon är allround, att det blivit många starter över lång distans beror på att hon är lite vansklig från början. Men hon är både snabb och stark och har mognat på slutet. Jag är sugen på att prova henne på sprint någon dag, säger Linderoth som har Diamantstoet i tankarna för sitt sexåriga sto.

Hickomisschampagne är en halvsyster till storloppsvinnaren Policy Of Truth.

Tävlingarna fortsatte med andra raka segern för fyraåriga Paris By Cash (e. Djali Boko) som tränas av Sandra Luomala. Paris By Cash höll undan från ledningen på 1.14,9 över full väg med Magnus Djuse i sulkyn.

Näst på tur var ett kallblodslopp där norske gästen Försteslåtten (e. Slåttodin) var fullständigt överlägsen. Till sist såg konkurrenterna bara hur den ljusa manen fladdrade i vädret på andra sidan upploppet. Femåringen kom i mål på 1.28,8 över 2160 meter. Han tränas av Ole Johan Östre som också satt i vagnen vid segern.

I den fjärde avdelningen jagade Oliver Hall (e. Ready Cash) i kapp en undflyende tätduo och vann med en halv längd för Pierre Nyström. Femåringen debuterade först i år och har nu tre segrar och tre andraplatser på sex starter i Lars Erixons regi. Den här gången skrevs segertiden till 1.16,4 över lång distans.

Fyraårige Starbec’s A.to Z. (e. Turbo Sund) var segerlös i fjolårets elva starter, men har verkligen hittat stilen efter årsskiftet. I Lindesberg vann han övertygande från dödens med tränaren Anders Svanstedt i sulkyn. Segern var han fjärde under 2020 – bäst på Axevalla tillsammans med Milord.

I det efterföljande sprinterloppet gjorde hästarna med spår elva och tolv upp om segern. Ottens Dibaba (e. Pastor Stephen) drog det längsta strået i kampen med Fonda Boko och vann på 1.12,7 med tränaren Magnus Jakobsson i sulkyn.

Sedan satte Frankenstein Am (e. Joke Face) punkt för omgången med sin första seger året. Fredrik Linder överlät tömmarna till Mika Forss som blåste landsmannen Iikka Nurmonen på konfekten precis före mållinjen. Frankenstein Am vann på 1.14,1 över 2140 meter.

GS75-omgången föregicks av segrar för två spännande treåringar. Haymitch Am (e. Father Patrick) kostade 800.000 kronor på Wenngarnsauktionen för två år sedan, nu vann han i debuten på 1.16,9 över full väg. Hingsten tränas av Timo Nurmos och kördes av Jorma Kontio.

I loppet efter blev det seger för Beauty Wind (e. Muscle Hill). En italienska som har Delmonica Hanover som mormors mor och som tränas av Björn Goop sedan i våras. Hon var oplacerad i sin första start på svensk mark, men på Fornaboda stack hon undan från ledningen i en snabb avslutning med Goop i vagnen. Segertiden skrevs till 1.16,6 över 2140 meter.

ANNONS

Ämnen i artikelnANNONS