Sveriges ledande travtidning
Foto: Maria Holmén

En vinnande idé

VISBY. Gotlands travskola satsar på en sulky anpassad för personer med ­funktionsnedsättning. En idé som räckte hela vägen till seger
i ATG:s ­Drömfond. Travronden följde med travskolan när de firade vinsten med glass och tårtkalas.
– Det betyder otroligt mycket. Alla ska få chansen att uppleva häst om man vill, säger ledaren Tinne Nyström.

Publicerad:

Olika typer av stafetter, glass och tårtkalas. Stämningen var minst sagt på topp när Gotlands travskola i början av veckan firade segern i ATG:s Drömfond. En utmärkelse som inte bara innebär 100 000 kronor att utveckla verksamheten för, utan också ett erkännande att arbetet man gör och står för gör skillnad. Nu ska travskolan bli än mer öppen och inkluderande. Detta med hjälp av en sulky anpassad för personer med funktionsnedsättning.
– Vi har byggt på en vi-känsla under lång tid och nu fick vi bekräftelse på att det är många som står enade och bryr sig om travskolan, säger Torbjörn Östergren, travskoleansvarig på Gotlands travskola.

En av eleverna på travskolan är elvaåriga Saga Prenell. Hon har gått regelbundet i ungefär två år och pysslar med van hand om hästarna innan det är dags för stafett.
– Jag har alltid älskat hästar och nu går jag här tre dagar i veckan. Jag har även varit med i två provlopp och det har gått bra, säger hon.

Drömmarna om en framtid inom travet finns redan nu.
– Jag skulle vilja gå på Wången och sedan hoppas jag bli travkusk.

Vad får ni göra här på travskolan?
– Det är lite olika. Vi tar in hästarna, pratar lite och så kör vi häst. Det är allra roligast att köra på banan, säger Saga Prenell.

Foto: Maria Holmén
Foto: Maria Holmén

Gotlands travskola har en kurva gällande antalet deltagare som pekar spikrakt uppåt. För cirka ett år sedan var det ungefär 15 som deltog regelbundet. Nu är den siffran uppe i 70 plus att många vuxna även går vuxenkurser.
– Travskolan levde en väldigt anonym tillvaro. Vi valde att se över verksamheten och nu är det många som tagit tag i taktpinnen och verkligen levererar. Tillsammans har vi lyckats skapa ett bra drag kring travskolan och det är många som hjälper till, säger Simon Röcklinger, sportchef på Visbytravet.

Vad betyder vinsten i Drömfonden för travskolan?
– Vi får verkligen en chans att synas lokalt. Gotland har ett väldigt rikt föreningsliv så det är stor konkurrens, men det betyder också att vi skapar en vi-känsla. Att vi lyckats gå samman där alla vill vinna. De krafterna tycker jag är jättehäftiga, säger Simon Röcklinger.

Inköpet av en sulky anpassad för personer med funktionsnedsättning ska göra travskolan öppen för fler. Man hoppas även kunna erbjuda barn att satsa på travsporten utan att det ska behöva kosta föräldrarna en massa pengar.
– Exkluderande är någonting man verkligen inte vill vara år 2018 och vi jobbar hela tiden för att hitta kreativa lösningar. Ett barn på Gotland måste kunna satsa på travsport utan att föräldern har massor av tid och resurser för att det ska kunna gå. Vi vill ge barnen möjlighet att genom vår travskola kunna ta licens och sedan komma ut och tävla, säger Simon Röcklinger.

Foto: Maria Holmén
Foto: Maria Holmén

Torbjörn Östergren:
– Nu för tiden är travskolan inkörsporten till travsporten. Det kommer inte ut folk till stallarna som förr i tiden för att lära sig köra häst utan ska man få in nya personer i travsporten så är det via travskolan. Vi har valt att satsa mycket på travskolan och så här långt har det gett bra resultat.

Torbjörn menar att synen på travskolan är en helt annat nu jämfört med tidigare.
– Tidigare har travskolan funnits där bara för att man skulle ha en sådan. Den har kostat massa pengar och gått back. Vi kom till en vändning där vi verkligen bestämde oss för att göra något åt travskolan och se till att det blir kvalitet på grejerna. Att vi vann Drömfonden kändes lite som David mot Goliat, men vi lyckades.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig?
– Jag har min egna lilla rörelse vid sidan om också, men annars planerar jag veckan och ser till att det hela tiden finns personal och jag är med och startar upp alla kurser och har huvudansvaret för att hästarna har det bra. Vi har en väldigt härlig blandning av ledare som är pedagogiska och hela tiden ställer upp.

Foto: Maria Holmén
Foto: Maria Holmén

En av ledarna på travskolan är Tinne Nyström som arbetat i drygt två och ett halvt år. Hon började själv som elev på travskolan för ungefär elva år sedan.
– Det är kul att se barn med samma intressen som man har själv. Det är många som verkligen brinner för det här, säger hon.

Vad är viktigt att tänka på som ledare, tycker du?
– Det är väldigt olika beroende på kurs, men det är viktigt att hela tiden se hela gruppen och göra det roligt. För har man kul tillsammans tycker man också att det blir intressant.

Vad betyder det att ni vann priset tror du?
– Otroligt mycket. Alla ska få chansen att uppleva häst om man vill. Det här kommer att öppna upp sporten ännu mer.

Visbytravet och Gotlands travskola tänker inte luta sig tillbaka och vara nöjda efter den här framgången. Det är fortsatt fullt fokus på att utveckla verksamheterna som gäller.
– Det är extremt lätt att i en sådan här situation slå av lite på takten och gör vi det är risken överhängande att det Torbjörn och ledarna byggt upp rivs ned igen. Man får inte glömma att när man jobbar med barn och ungdomar så är vi aldrig bättre än sista passet vi levererat. Nu är utmaningen att ta chansen att spinna vidare på detta och vilja framåt. Vi får inte luta oss tillbaka och bli ”fat and happy”, säger Simon Röcklinger.