Sveriges ledande travtidning
ANNONS

16.20-frågan kan indirekt bestämmas i Malmö

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Marjaana Alaviuhkola. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

En dryg vecka har gått sedan A-tränarna röstade för 15.00 som starttid på lördagar.
Ett beslut i den riktningen ligger dock en bit bort i tiden – om det blir ett sådant beslut.
– Vi har förtroenderåd i Malmö i samband med derbyhelgen, säger ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Publicerad:

Efter att omröstningen sammanställts förra helgen uttryckte generalsekreteraren Staffan Osterling att det skulle rendera i ”någon form av skrivelse till ST:s styrelse”.

Än så länge har inte Marjaana Alaviuhkola tagit del av någon sådan.
– Nej, men jag har inte haft kontakt med ST:s kansli den här veckan, den kommer säkert snart, säger hon.

Positiv till debatten

Vad känner du kring omröstningen?

– Det var kontentan av mötet i Halmstad och jag var tydligt med att om det ställs frågor måste det också finnas följdfråga, att de förstår vilka konsekvenser en ändring av starttiden kan ha. Jag har dock inte sett hur frågorna ställdes, ännu. Något som är bra är att debatten fått fortgå under sommaren och det har kommit inlägg åt båda håll.

Ordföranden fortsätter att dra paralleller med hur spelmarknaden mår för dagen.

– Dels är inte spelbranschen positivt sedda av medborgarna och det kan hända saker som vi inte riktigt har förstått. Till exempel rasade Kindred nu i veckan trots att man förväntade sig att spelmarknaden generellt skulle öka av omreglering vilket det gjort i andra länder, här har det varit annorlunda.

"Vi kan bara hålla ställningarna"

– Vad jag vill säga med det är att styrelsen som är ansvarig för ekonomin kan inte göra annat än att hålla ställningarna då omvärlden ser ut som den gör. Men om våra medlemmar – basorganisationerna – säger att det är en så viktig fråga och att man är beredda att ta konsekvenserna så får man ändra. I samband med derbyhelgen samlas alla i Malmö när vi håller förtroenderåd.

Förtroenderådets inställning viktig

Så ett definitivt beslut tas i Malmö?

– Förtroenderådet, som innefattar representant från alla basorganisationerna, är inte beslutsfattande, de är rådgivande till styrelsen. Om de pekar med hela handen till styrelsen så är det naturligtvis en stark indikation och då är det svårt för styrelsen att göra annat än att följa det önskemålet, även om rådgivande inte är samma sak som beslutsfattande.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.