Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

80-åring som ska firas rejält: "Blir bra tryck"

Foto: Micke Gustafsson/TR Bild
Gävletravet. Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

1938 grundades Gävletravet. I år är det således 80-årsjubileum och på torsdag slår gästrikebanan upp portarna för ett ordentligt firande.
​​​​​​​– Vi hoppas att det blir bra tryck under kvällen, säger banans sportchef Mathias Gustafsson.

Publicerad:

Det var den 13 februari år 1938 som Gävletravet anordnade sin första tävlingsdag. 3067 åskådare lockades till banan och de fick se stoet Sundelill bli historisk genom att plocka hem det allra första loppet. Sven-Erik Eriksson ägde Sundelill och Bergsåkers Gunnar Eriksson satt i sulkyn.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och i år firar Gävletravet 80 år. På torsdag är det dags för jubileumsfirande i och med banans V64-tävlingar.
– Vi har bjudit in en massa människor och har delat upp dagen i två pass skulle man kunna säga. Vi inleder på eftermiddagen med speciellt inbjudna gäster som vi kommer att ha en sittning med. Det kommer att vara många trotjänare, men även champions på Gävletravet genom åren. Sedan när tävlingarna drar igång kommer ett flertal profiler vara med som prisutdelare bland annat, säger sportchefen Mathias Gustafsson.

Hur mycket folk väntar ni er?
– Jag vet att det är många som har tackat ja och jag vet att det är bra med bokningar på restaurangen. Startlistorna blev bra med många fina hästar så det borde bli bra tryck under kvällen. Sedan har vi också bokat Per Skoglund som konferencier och han kommer att lotsa fram allt som händer från vinnarcirkeln.

Bland de inbjudna gästerna är det ett flertal lokala profiler som sticker ut. Sven-Erik Landin och Sören Eriksson som båda finns med i tusenklubben. Banan har också bjudit in Jim Frick, Torbjörn Jansson och Jan-Olov Persson. Den senare med tanke på Järvsöfaks världsrekord som sattes på Gävletravet 12 juli 2005. Tillsammans med sin tränare i sulkyn sprang segermaskinen smått osannolika 1.17,9a/1640 meter.

Sedan 2012 har Mathias Gustafsson varit involverad i Gävletravet. Först som biträdande sportchef för Trav Gävleborg, följt av sportchefsrollen sedan 2013. De två senaste åren har han uteslutande varit sportchef i just Gävle. Många lopp har körts under den tiden, men är två minnen som sticker ut lite extra.
– Det känns alltid lite extra när våra egna hemmatränare vinner lopp på hemmaplan och vi har ju ett sådant exempel färskt i minnet. Jag tänker på Antonio Tabac med Oskar Kylin Blom. Det är otroligt roligt att en så pass ung tränare lyckats så snabbt på den stora scenen.

"Ett otroligt speciellt lopp"

Det andra minnet går tillbaka till 2015 – och handlar om Prins Daniels lopp.
– Det var ett otroligt speciellt lopp. Mosaique Face var i stort sett utdömd efter generepet i Kalmar och hade inte mycket startpoäng, men ”Ludde” lämnade klartecken att han ville vara med och då bestämde jag mig för att ge honom ett wild card och det höll ju hela vägen till Elitloppet efter att han slagit Gävles banrekord alla kategorier (1.09,0a/1609 meter). Sedan fick även med Papagayo E. i samma lopp. Jag vet inte om vi någonsin kommer lyckas toppa startfältet i Prins Daniels lopp från det året.

Sportsligt sett lockar Gävle med V75-finalvinnaren Magic Gwin. Med ett spännande kallblodslopp över tre varv och med kungapokalvinnaren Perfect Spirit.
– Som helhet hade jag givetvis önskat mig fler hästar i ett par av loppen, men av de hästar som är på plats är det väldigt hög klass totalt sett. Magic Gwin handlar om en ruggig häst som återkommer efter lite uppehåll. I kallblodsloppet blir det spännande att se Pydin och jag tycker också att det är kul att Granetta vågar gå ut mot äldre hästar över lång distans.

Höjdpunkten Fyraåringsstjärnan då?
– Det blev lite av bingo med både Perfect Spirit och Zack’s Zoomer och sedan är det kul att Tomas Malmqvist kommer hela vägen från Jägersro med Calle Crown. De två förstnämnda fick lite luriga spår vilket öppnar upp loppet ännu mer. Jag tycker att startfältet i loppet är väldigt starkt. Jag vet inte om det går att få tag i så mycket bättre hästar, säger Mathias Gustafsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.