Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Brukar upptäckas i samband med då man börjar köra"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Varje vecka kommer någon av våra sex experter att svara på dina frågor. Den här veckan kom en fråga till hästtandtekniker Giovanni Neri, som handlade om vargtänder.

Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Travronden valt att ta in sex experter, för att svara på läsares frågor. Vill du ha svar på en fråga av en av våra experter? Skicka då in din fråga till redaktionen@travronden.se, eller dennis.engelbo@travronden.se. Frågan kan givetvis ställas helt anonymt. Våra experter:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Veckans fråga:

Hej! Jag har en fyraåring hemma som har blivit väldigt het, ganska plötsligt. Det känns som att han är arg på bettet. Kan det bero på vargtänder? /Sven

Svar Giovanni Neri, hästtandtekniker, frågor om hästens munhälsa:

Hej Sven!
Vargtänder är rudimentära premolära tänder. Det betyder att de inte längre används och deras funktion är faktiskt okänd då de inte är aktivt involverade i den naturliga slipningen av hästarnas tänder. Vi pratar om en mindre tand, med liten rot, som inte har någon kontakt i maxillärbenet. Vargtänder sitter oftast i överkäken, strax framför första kindtanden, men det händer att de även är belägna i underkäken, framför allt när det kommer till travare faktiskt.

Jag har varit med om många hästar med icke synliga vargtänder, där tanden ligger under tandköttet. Hästar har vargtänder hela livet så länge de inte tas bort, eller i sällsynta fall lossnar då mjölktänderna byts ut mot permanenta.

Vargtänderna utvecklas mellan nio och 18 månaders ålder. Med tanke på deras position och form (de kan vara ganska vassa), kan de störa användandet av bett i munnen. Det kan orsaka inflammation i omgivande tandkött och i kinden. Hästen kan med detta problem få obehag och smärta som påverkar deras prestation, därför är det viktigt att ta bort vargtänderna i de fallen.

Storlek, form och position är framför allt det som avgör om man låter vargtänderna sitta kvar eller inte. Med det sagt har jag sett ganska många hästar med skadade eller lösa vargtänder, till följd av hur bettet legat. Det är faktiskt ganska intressant veta att en typisk konsekvens av att en häst har ont eller finner obehag av vargtänder, är att hästen skakar på huvudet när man satt in bettet i munnen.

Har en häst inte haft problem med vargtänderna vid tidig ålder, brukar de normalt inte få problem som äldre, faktum är att jag inte ens rör vargtänderna på äldre hästar vid besiktning, då problem med vargtänder brukar uppkomma och upptäckas i samband med då man börjar köra/rida hästen med bett. Däremot låter det sannolikt att hästen har problem med munnen/tänderna, så jag skulle rekommendera dig att låta en tandtekniker ta sig en titt i din hästs mun, för att problemen inte ska riskera att bli än värre.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.