Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Corkyaffären: Han erkänner regelbrott

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Mikael Melefors erkänner regelbrott. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Amatörtränare Mikael Melefors, tillika ordförande i Travhästägarna, var kallad som vittne till förhandlingarna kring Corkyaffären.
I vittnesmålet berättade han under ed att han äger noll procent i Corky – i Svensk Travsports register däremot står han som ägare till hästen.

Publicerad:

Travronden var på plats vid förhandlingarna kring Corkyfallet i Attunda Tingsrätt under onsdagen 30 maj. En rad vittnen var kallade, däribland Mikael Melefors. I tingssalen vittnade han om sina erfarenheter med Corky.
Efter en rad frågor kring Corkys status kring 2015, fick Anders Ekfalks ombud Jesper Arvenberg möjligheten att ställa frågor till Mikael Melefors. Vid en av frågorna, kom ny information. Mikael Melefors har kringgått Svensk Travsports reglemente under närmare två och ett halvt års tid. Hästen har gjort sex starter hos honom – utan reglementets tillåtelse.

Nedskrivet från vittnesförhöret med Mikael Melefors. Frågeställare: Jesper Arvenberg, Anders Ekfalks ombud.
I Svensk Travsports register står det att du är ägare till hästen, säger Arvenberg.
– Ja, det står det, säger Melefors.
Är du ägare?
– Nej.
Varför står det att du är ägare?
– Därför att jag är B-tränare och då är det svårt att träna andras hästar. Då kan man kringgå det genom att man skriver in att man äger, typ en procent av hästen.
Äger du en procent?
– Nej.
Så det är ett falskt intyg då?
– Ja.
Vem äger hästen då, frågar en av nämndemännen.
– Johan Högbergs Livs AB.

"Måste ha missuppfattat hans fråga"

Mikael Melefors erkände i tingsrätten att han begått regelbrott. Till Travronden utvecklar han.
– Hästen kom hit till mig för rehabilitering i och med att jag är Equiterapeut. Tanken var inte att hästen skulle starta i min regi, utan att han skulle tillbaka till Stig H Johansson när han blivit bra igen, men sedan kom schismen ägarna och Stig H Johansson emellan, och då frågade man om jag inte kunde ha kvar honom i träning. När hästen väl började tävla, så föll helt enkelt ägarbytet i glömska. För att som B-tränare kunna ha hästen i träning, krävs det att man står som ägare på den, för att försäkringar och så vidare ska gälla, därför valde vi att göra som vi gjorde när jag fick upp Corky för rehabilitering, säger Melefors.

När Travronden konfronterade Mikael Melefors om uppgifterna vid Attunda Tingsrätt, menade han på att allting är ordnat, att han i dag äger hästen.
– Jag utgick från att Jesper Arvenbergs fråga gällde då jag fick in hästen, under 2015, och ingenting annat.

Enligt Jesper Arvenberg menade han per dags datum, vilket även är hur man tolkar det hela när man lyssnar på vittnesmålet.
– Då måste jag ha missuppfattat hans fråga, helt enkelt. Sedan årsskiftet, då jag åter fick hästen i träning efter att han varit en sejour i Strängnäs, så finns det papper på att jag äger en del i hästen.

Avtalet har Travronden tagit del av, ett avtal som är underskrivet 15 december 2017. I avtalet, som är signerat av Mikael Melefors, samt samtliga delägare i Stall Corkad, står Johan Högberg Livs AB som säljare. Det uppgivna organisationsnumret, går däremot till ett av Johan Högbergs andra bolag, nämligen Mat i Alvik AB, som inte har hästverksamhet i sin verksamhetsbeskrivning.
– Intygen som är skickade är korrekta. Gällande organisationsnumret vet jag ingenting, säger Melefors.

Advokat Arvenberg blev förvånad

När Travronden ber ombud Jesper Arvenberg om att kommentera Mikael Melefors nytillkomna uppgifter, slår han fast.
– Det är allvarligt att inte tala sanning under ed. Jag har respekt för att många blir nervösa när de vittnar i en tingssal, därför ställer jag inte en fråga, utan fyra, som gäller ifall han är ägare eller inte till hästen. När han då svarar nej, blir jag förvånad, för det hade jag ju tänkt ha emot honom, att hans uppgifter i en rättslig process helt enkelt inte är trovärdiga eftersom han äger hästen tillsammans med kärandena. I och med att han svarar att han inte äger hästen, frågar jag igen, för att vara tydlig. Enligt min bok finns det bara två alternativ. Antingen är överlåtelsen Travronden tagit del av en förfalskning, eller så har han ljugit under ed. Båda två är allvarliga saker, säger Jesper Arvenberg.

På Svensk Travsport är uppgifterna kring Mikael Melefors och de övriga ägarnas förfarande, nya.
– Vi har startat en utredning kring det hela. Sedan är det upp till licenskommittén att komma med sin bedömning, men är det så att uppgifterna stämmer, så har Mikael Melefors inte agerat korrekt enligt reglementet. Vad det kan få för konsekvenser, vill jag i nuläget inte kommentera, säger sportchef Petter Johansson.

Förutom att Mikael Melefors är B-tränare, är han även ordförande i Travhästägarna sedan november månad. Även valberedningens sammankallare Anders Holmqvist har konfronterats med uppgifterna kring deras ordförande.
– Det låter givetvis inte bra. Jag vill prata med Mikael Melefors, för att få mig en bild över situationen. Vad jag däremot uttryckligen vill säga är att Mikael Melefors gör ett bra jobb som ordförande, säger Holmqvist.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS