Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Delar inte bilden av att det var stora problem"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Hans Lord Skarplöth, vd ATG. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Trots nytt omsättningsrekord hade spelbolaget stora tekniska problem under lördagen.
Det riktades kraftfull ilska mot ATG som inte klarade av trycket i såväl butik som på atg.se.
Vd Hans Lord Skarplöth tycker dock inte att sajten hade stora problem.
– Jag delar inte bilden av att det var stora problem på atg.se, skriver han i ett mejl.

Publicerad:

Ni hade stora tekniska problem under hela eftermiddagen på ATG.se. Startlistor laddades inte, "ATG har stängt för spel" dök upp regelbundet, spelkvitton laddades inte. Ni visste att det skulle bli hårt tryck ändå händer det här – igen. Varför?

– Jag delar inte bilden av att det var stora problem på atg.se. Det finns kunder som drabbats men vi fick in spel hela tiden, även om det gick långsammare än vanligt. Det har aldrig omsatts så mycket pengar på så kort tid på atg.se. Med det sagt ska både du, jag och alla kunder förvänta oss att atg.se fungerar när vi loggar in. Det är inte mer än rimligt.

"Jag är trygg med att vi lär oss och blir bättre"

Er IT-avdelning har varit föremål för stark kritik i media och av kunder under många år. Du själv sade dig vara trygg med IT-avdelningen hösten 2016. Är du fortsatt det?

– Ja, det är jag och jag är trygg med att vi lär oss och blir bättre. Vi utvärderar hela tiden vårt arbete så att vi kan utvecklas. Det olyckliga är att det fanns kunder och butiker som hade problem. Vi tar åt oss av kritiken och ser till att vi möter utmaningarna bättre i framtiden.

Nollvision mot driftstörningar

Samma tidpunkt – hösten 2016 – vittnade flera källor om att IT-systemet var under all kritik. Vad har hänt sedan dess? Varför fungerar andra spelsajter när det är högt tryck men inte ATG?

– Under mina sex år på ATG har vi aldrig haft så få driftstörningar som under 2018. Visionen är såklart att vi inte ska ha några alls. Sen är driftstörningar tyvärr en del av den digitala åldern vi alla nu lever i.

– Att jämföra med andra spelbolag är svårt men låt oss konstatera att det inte finns några andra spelbolag i Norden som på så kort tid omsatt så mycket som vi gjorde i lördags. Den näst största spelpoolen var Stryktipset som i helgen omsatte ungefär en sjundedel av ATG:s multijackpott.

Hårt tryck skapade problemen

170 personer jobbade med ATG:s IT-avdelning 2016 enligt era svar då. Var brister det? För få personer eller för svag kompetens? Eller hur ser problembilden ut?

– Med facit i hand vet vi efter helgen att det tryck som uppstod skapade problem. Det handlar varken om för svag kompetens eller för få i personalen. Vi kommer noggrant utreda exakt vad som gick fel. Jag är såklart inte nöjd med att det fanns kunder och butiker som drabbades.

Succé och rekord samtidigt som brister blottades inför väldigt många kunder. Hur är känslan efter lördagen?

– Ett nytt omsättningsrekord och att en bit över tusen system med sju rätt som vann över 120 000 kr, det känns bra. De problem som drabbade butikerna och kunderna gör naturligtvis rejält ont.


 

FAKTA

Lördagar då ATG haft stora tekniska problem så att spelarna blivit lidande

Lördag 25 april 2015
Sajten Tillsammans kraschar. Vinstutbetalningen dröjde flera timmar och en kund lämnade in sitt filspel som registrerades initialt men sedan återbetalades insatsen och spelet stod inte som registrerat. I efterhand bekräftade ATG att systemet deltog i omgången och bekostade insatsen åt laget.

Lördag 24 oktober 2015
ATG hade stora problem med att ta emot besökare på sin sajt och kommunicerade under den lördagen ut att man blivit utsatta för en DDoS-attack. Det stämde inte, ATG var inte utsatt för en DDoS-attack, vilket Expressen kunde avslöja ett år senare.

Lördag 8 oktober 2016
ATG.se kraschade med en kvart till spelstopp och samma problematik uppstod inför Dagens Dubbel-loppen.

Lördag 25 mars och måndag 28 mars 2017
V64-omgången på måndagen fick skjutas upp på grund av att atg.se drabbades av driftstörningar, likartade störningar som drabbade spelbolaget två dagar innan – då kunder upplevde problem med att sätta in pengar under pågående V75-omgång.

Lördag 17 juni 2017
Driftstörningar gjorde att det inte gick att lämna in spel på atg.se – kort före V75-omgångens start.

Lördag 22 juli 2017
På grund av tekniskt fel gick det inte att spela på atg.se och starten av V75-1 flyttades fram med 30 minuter.

Lördag 30 december 2017
ATG tvingade starta om hela sitt system då inloggningsfunktionen inte fungerade. Det skedde under en pågående V75-omgång.


 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.