Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det var lite chockartat"

Foto: Wilda Ridderlind
Tom Jönehag överraskades i vinnarcirkeln under ponnytravdagen på Östersundstravet under lördagen den 19 oktober, dagen innan hans 60-årsdag. Foto: Wilda Ridderlind

Fotografen och ponnytravseldsjälen, Tom Jönehag i Östersund, blev rejält hyllad i samband med sin 60-årsdag genom en annorlunda och lyckad insamling.

Publicerad:

Det var i samband med en ponnytravdag i Östersund i lördags som Tom Jönehag blev rejält tagen på sängen. Han firades stort i vinnarcirkeln, dagen före sin 60-årsdag. 

– Det inte Tom kan om ponnytrav är inte värt att veta. Han brinner verkligen för sporten och vi tyckte att han var värd något extra på sin 60-årsdag. Men jag kunde inte ens drömma om att insamlingen på Facebook skulle få hela 143 olika människor att skänka minst 50 kronor, berättar Catherine Albinsson Eriksson, som startade insamlingen tillsammans med Madeleine Hagen Ekström.

Det blev lite smått och gott till Tom i Östersunds vinnarcirkel:
– Ja, han fick tårta, godiskorg med choklad, olika presentkort samt även kontanter för att laga sin bil. Då kan han åka och fotografera på ännu mera ponnytravtävlingar, säger Catherine Albinsson Eriksson, som är ordförande i Västra Jämtlands Travklubb med sätet på Wången.

Klubben har gjort en nystart efter flera år i träda.
– Vi har redan 40 medlemmar och flera som även tagit licens på stor häst. Målsättningen är att underlätta övergången mellan ponnytrav och stor häst, berättar Catherine Albinsson Eriksson vidare.

Tom Jönehag brinner både för vanlig travsport och ponnytrav. Men han har lite extra känsla för de mindre fyrbenta vännerna.
– Jag halkade in på ett bananskal i travet 1992, bland annat beroende på att jag var klasskompis med proffstränaren Olle Carlsson. Så småningom fick jag jobb på Foto Finish och började åka runt i Norrland och foto travlopp. Jag tror att jag nu hunnit upp i runt 36.000 lopp och dessutom väldigt många ponnytravdagar. 

• När började du intressera dig för ponnytravet?
– Det var nog 1997-1998. Det är mycket roligare att fotografera barnen med sina ponnytravare, då det blir så mycket mer äkta glädje än under de vanliga travtävlingarna.

• Var du beredd på uppståndelsen i lördags?
– Nej, jag hade ingen aning. Det var faktiskt lite chockartat, men förstås även roligt på samma gång.

Efter nedläggningen av Foto Finish jobbar Tom Jönehag numera bara som tävlingsfotograf på Östersund, Hoting och Ovalla. 
– Jag har 100 procent på Erikshjälpen, så det blir fullt upp ändå. Och ponnytravet lämnar jag förstås aldrig.

Toms absoluta favorithäst är tioårige Månstorps Opal, som vann så sent som i lördags och har deltagit i lopp under Elitloppshelgen och SM. För drygt en vecka sedan var hästen tvåa i SM, kategori A på Åbytravet. Sammanlagt ståtar han med hela 68 vinster och har förstås egen Facebook-sida. Där går det att njuta av Tom Jönehags bilder.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS