Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Emilia Leo väntar med att plocka ut A-licensen

Foto: Patrick Sjöö
Emilia Leo har precis avslutat proffstränarkursen, men någon A-licens blir det inte på ett tag. ”Nu när licenserna ändras blir jag B-tränare och då får jag ju ha fem hästar att träna till andra förutom mina egna. Jag tror det blir en bra start.”. Foto: Patrick Sjöö

Hon har haft ett helt fantastiskt år. Nu kan hon plocka ut proffslicensen – om hon vill.
– Det är skönt att veta att jag nu kan kan hämta ut A-licensen. Men jag kommer att avvakta ett tag, säger ­Emilia Leo.

Publicerad:

Årets proffstränarkurs på Wången är avslutad och travet har nu elva nya potentiella proffstränare. En av dem som suttit i skolbänken är den framgångsrika lärlingen Emilia Leo.

– Det har varit både roligt och lärorikt. Jag tycker att jag lärt mig en hel del både om att driva företag och hantera medier. Hur viktigt det är att ta hand om sin personal tror jag att det är mer fokus på ännu förr.

Emilia Leos stora genombrott kom förra året då hon tog 84 segrar och körde in drtgt 5, 5 miljoner kronor. Det blev stora framgångar i både sulky och sadel. Hon blev årets komet i Travsverige och Stig H Johansson-stipendiat. Hennes egen Sign Me Up Too blev en följetong i V75. Han tjänade över
700 000 kronor under 2018.

– Det är klart att jag måste dela priset som Årets komet med honom. Han har betytt mycket för mig och har hjälpt mig att synas, säger 27-åriga Emilia.

Det stora frågan var om hon skulle kunna matcha siffrorna från 2018 under 2019? Nu vet vi att hon krossade fjolårets siffror.

– Det är jättehäftigt att jag som första svenska tjej inom travet nådde 100 segrar under en säsong. Någon berättade att förutom en tjej i Australien som vunnit 300 är lopp ett år finns det ingen i världen som nått upp till 100.

I inkörda pengar har det blivit över åtta miljoner kronor.

– Jag trodde väl egentligen inte för ett par år sedan att jag skulle få så många chanser som jag fått. En som jag måste tacka är Oscar Berglund som satt upp mig på så många topphästar. Han har hjälpt mig att synas och att jag fått andra styrningar. Det är väl så att framgång föder framgång.

• Vilken är din största seger i år?
– Jag måste säga Silverörnen på Solänget med Shocking Superman. Det var rätt sanslöst vilken insats det var av hästen.

Hon tycker själv att hon utvecklats mycket både i sulky och i sadel de senaste åren.

– Man utvecklas genom att få rutin och jag är väl mer snabbtänkt i loppen nu. Men det är ändå hästen som alltid gör det största jobbet.

Efter gymnasietiden på Wången har det blivit jobb i flera proffsstall innan hon drog i gång en filial i Borlänge som lärling hos Johanna K Karlsson. När hon lämnade Wången förra veckan gjorde hon det med en proffslicens som är redo att plockas ut.

– Men jag är inte riktigt redo att hämta ut den ännu. Nu när licenserna ändras blir jag B-tränare och då får jag ju ha fem hästar att träna till andra förutom mina egna. Jag tror det blir en bra start. Jag vill ju fortfarande tävla mycket och göra mig ett namn.

• Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– Jag vågar kanske inte att dela med mig om alla drömmar. Men jag vill bli en framgångsrik travtränare och ett respekterat namn. Jag vill inte ha ett jättestort stall utan det viktigaste är att ha hästar med hög kvalitet. En egen gård vore fantastiskt även om jag vet att det är mycket jobb. Var i Sverige gården ligger har mindre betydelse.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS