Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fältets hemmahopp är redo

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Travronden var med när Anette Zackrisson lastade på Ariana G. för avfärd mot Yonkers och VM-loppet. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Jimmy Takter. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Ariana G. hemma i stallet. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Travronden var med när Anette Zackrisson lastade på Ariana G. för avfärd mot Yonkers och VM-loppet. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

EAST WINDSOR. Svenskar och européer i all ära. Men här är den verkliga huvudfiguren inför VM-loppet i kväll: Superstjärnan och hemmafavoriten Ariana G.

Publicerad:

Travronden fanns med sent igår kväll, när Ariana lastades på transporten hemma på Millennium Farm i New Jersey, för färd knappt två timmar norrut, mot New York, och Yonkers Raceway.

Sällan har VM-loppet varit s-å internationellt, som i år.
Ariana G är faktiskt loppets enda rakt igenom amerikanska häst.
– Hon är i ruskigt fin form. Vi borde ha en hyfsad chans, säger tränaren Jimmy Takter, när han skickar iväg sin stjärna.

Ariana G är fyra år nu, och har haft ett par fantastiska säsonger i nordamerikansk travsport.
– Hon är definitivt min bästa äldre häst. Kanske den bästa över huvud taget, säger Jimmy.
Bara treårsgiganten Tactical Landing, kan möjligen konkurrera om att vara stallets värsting, för tillfället.

• Vad är Ariana G:s styrka?
– Att hon är så komplett, och lätt att hantera. Väldigt flexibel. Man kan trycka iväg henne, lägga ner henne, ta upp, sända iväg… hon gör precis som man vill, ler Jimmy Takter. 

Ariana G vann för bara några veckor sedan sin 26:e seger i karriären, när hon tog hem Dayton Trotting Derby - och 75 000 dollar - på 1.09,7.
Tidigare i somras slog hon också världsrekordet för 4-åriga ston, när hon - som loppets enda sto - vann finalen i Graduate Series på Meadowlands, på mäktiga 1.08,6.
Sammanlagt i karriären, har hon nu sprungit in en bra bit över två miljoner dollar.

• Är Ariana G i sitt livs form inför Yonkers International?
– Hon är i jättejättefint skick. Men det är sent på säsongen. Jag tror kanske att de flesta av hästarna var ännu lite mer toppade något tidigare på året, i somras. Ariana var fruktansvärd i ett par starter i rad på Meadowlands, när hon vann överlägset, och okörd, mot kanongäng.
Men hon är tillräckligt bra nu också, ler Jimmy Takter.

Spekulationerna inför kvällens lopp är många.
Både Jimmy Takter och hans försteman Per Engblom, tror på en fartfest - med överpace från start.
– Ja, vi kommer inte att kunna hänga med de europeiska ekipagen från start. Det vill vi inte heller, säger Jimmy.
Per Engblom nickar instämmande.
– Man får nästan se det här racet som ett långdistanslopp, menar han.
– Mer än 2000 meter, på en 800-metersbana, betyder till exempel fem kurvor i loppet - det innebär att man inte får bränna för mycket kraft från start, utan istället bör försöka smyga med, helst i en invändig och spårsnål position, resonerar Engblom - och Takter håller genast med.

De vet att det har en ”het och aggressiv” driver, i Yannick Gingras - men hoppas att han har tålamodet att låta européerna jaga spetsen i början, utan nordamerikansk inblandning.
– Om han kör ungefär på det sättet, borde vi ha bra chans att vinna, säger Jimmy Takter.
Svensk-amerikanerna ser sig själva som trolig andrahandsfavorit i loppet, med Ariana G.
Men favoritskapet lägger de ändå på den kanadensiske Triple Crown-vinnaren Marion Marauder. Den här kanadicken kom också tvåa (efter Twister Bi) i VM-loppet ifjol, och står kanske lite ”på tur” nu, enligt många.
– Marion Marauder är inte så snabb från början, och k-a-n komma lite punschigt på det, säger Jimmy Takter.
– Men om de bara inte hamnar alldeles för långt bak, så brukar den hästen kunna komma otroligt starkt sista 300-400 meterna. Särskilt nu när distansen är lite längre än vad vi oftast kör här. Det gynnar nog Marion Marauder, analyserar han.

• Förhoppningarna på Ariana G?
– Hon är bra nog för att vinna ett sånt här lopp, konstaterar Jimmy Takter med fast och stadig blick.

• Och om det inte går vägen…?
Då har jag varit med så länge att jag vet att det kommer nya lopp hela tiden. För hennes del blir det Breeders Crown, inom bara nån vecka.

Det har spekulerats en hel inför Yonkers International Trot, vad det innebär att Ariana G faktiskt är den enda hemmahästen.
– Det borde helt klart gynna Ariana. Att slippa resa, medan alla de andra har fått göra det, talar för oss, säger Jimmy Takter.           

Det har de senaste dagarna mycket riktigt ryktats en del här i USA, om olika former av rese-slitage för de europeiska hästarna.
Bland annat ska Lionel ha druckit dåligt på överresan, och Arazi Boko blivit stel och lite tjock i ett ben.
Kretsen runt hästarna viftar dock bort de där påstådda bekymren.

Allt tyder på att det glider fram tio dunderladdade och mycket väl preparerade toppdjur bakom startbilen på Yonkers ikväll.
Nånstans runt eller strax före klockan halv tio (21.30), svensk tid, vet vi vem som är travets nya världsmästare.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS