Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hambletonianvinnaren på väg mot Elitloppet?

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Atlanta och Scott Zeron vinner fjolårets Hambletonian. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Fjolårets Hambletonianvinnare Atlanta kan vara på väg mot Elitloppet.

Publicerad:

Nyheten levererade USA:s mest framgångsrika tränare, Ron Burke, i samband med det fyraåriga stoet Atlantas (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) seger i årsdebuten under måndagen på Miami Valley. Det var inte vilken årsdebut som helst, utan Atlanta noterade från ledningen världsårsbästa på tusenmetersbana med tiden 1.08,9a/1609 meter.
– Det var aldrig någon fara alls i dag. Man kan köra Atlanta med två fingrar och hon gillar sitt jobb. Om man begär lite mera av henne så svarar hästen omgående, berättade körande Yannick Gingras för ustrottingnews.com och fick hjälp av tränaren Ron Burke:
– Det är en ära att få välkomna en Hambletonianvinnare till sitt stall. Hon har gjort allt rätt i träningen fram till nu och har alla egenskaper som karaktäriserar en väldigt speciell häst.

Förstapriset i gårdagens Miami Valley Distaff för alla ston var 50.000 dollar och sammanlagt har hästen nu tjänat 1.140.000 dollar och tagit tolv segrar på 24 starter. Höjdpunkterna så här långt är förstås segern i Hambletonian, men även Empire Breeders Classic, Kentucky Futurity (stoklass) och Breeders Crown sticker ut.

I mitten av februari i år såldes Atlanta på auktion efter stridigheter inom ägargruppen. Det slutade med att tre av delägarna: Crawford Farms, Brad Grant och Howard Taylor  köpte ut de två andra (Rick Zeron och Holland Stable) för jättesumman 1.550.000 dollar. Det är svensken Stefan Balazsi (Order By Stable) som har fött upp Atlanta.

Det har tidigare känts tungt för Solvallas sportchef Anders Malmrot att få en riktigt bra amerikansk häst till årets Elitlopp. Men Ron Burke verkar nu vara intresserad.
– Det kan mycket väl bli så att Atlanta får åka till Sverige och Stockholm för att starta i prestigefyllda Elitloppet, sade han enligt ustrotting.com.

En gång tidigare har en fyraåring vunnit Elitloppet på Solvalla. Det var Mack Lobell 1988.

Ytterligare en amerikan, visserligen svensktränad av Marcus Melander, som kan bli aktuell är fjolårets världsmästare Cruzado dela Noche. Under den gångna helgen segrade han i årsdebuten i Arthur J. Cutler Memorial på 1.10,5a/1.810 meter. Dessutom finns även världsrekordhållaren Homecide Hunter där borta, som nyligen bytte tränare till Ron Burke! Den hästen vann kvallopp under den gångna helgen på 1.10,7a/1.609 meter, där han besegrade Åke Svanstedts Six Pack.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS