Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Känns tryggt på banorna"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Björn Goop. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Björn Goop tog en kusktrippel när V75-finalerna avgjordes på Solvalla. För Travronden berättar han om prestationerna – och om vikten av att travsporten rullar på i coronatider.
– ST och travbanorna har gjort ett kanonjobb, säger han.

Publicerad:

Björn Goop hade kuskformen på topp under Solvallas finalomgång på lördagen. Först ut av Goops vinnare var I Love Paris, som vann EM för ston på Solvalla 2017 och som då slog bland andra Anna Mix. Nu, tio år gammal, visade hon att hon fortsatt är att räkna med – i Pixies lopp spurtvann hon säkert på 1.10,5a/1640 meter.
– Jag är jätteglad över att hon fick vinna. Hon var jättebra för något år sedan när hon vann EM. I och med att hon placerade sig i grupp I-lopp blev det tuffare att matcha henne i Frankrike. Vi ville prova där ändå, men hon hade inte jättemånga lopp att starta i. Hon kom hem bara för ett par veckor sedan och gjorde det jättebra nu. Hon fick det äntligen att stämma, säger Björn Goop.

Kort senare var det dags för ny seger. Då ledde Goop från start till mål i Diamantstoets final med Anthara Bi från det egna stallet.
– Hon har tävlat på, men inte varit så modig alla gånger. Hon kunde vika ned sig lite enkelt i lopp. Hon gjorde det bra som tvåa på Färjestad och fick tillbaka sitt självförtroende. Det var en jätteuppryckning formmässigt sett. Denna gång hade vi lite tur för hon krånglade i två av tre omstarter, men i den giltiga starten skötte hon sig perfekt.

Björn Goop fullbordade sedan sin trippel genom att vinna med Christin Sjöströms Image Rapida.
– Det är en häst jag kört en gång tidigare och han gjorde det bra även då. Det löste sig perfekt för oss nu och det var första gången han tävlade barfota fram. Det gjorde att han öppnade bättre. Det löste sig bra för oss med positionerna och vi kunde sitta lugna fram till att upploppet nalkades. Han avgjorde säkert, säger Björn Goop.

I fredags kom striktare virusrestriktioner från regeringen. Svensk Travsport gick snabbt ut och berättade att man ska fortsätta sina tävlingar. Ett viktigt beslut, menar Björn Goop som hyllar både Svensk Travsport och landets banor.
– Det betyder mycket för oss att kunna fortsätta tävla. Jag tycker att det känns väldigt bra när man kommer till travbanorna. I dessa tider kan det kännas lite obehagligt att till exempel gå och handla, men på travbanorna känns det säkert. Här har ST i samarbete med travbanorna gjort ett kanonjobb för att vi ska kunna fortsätta tävla, säger Björn Goop och fortsätter:

– Det jag tycker är allra viktigast är den glädje som sporten ger. Visst är det bra att omsättningen har ökat på spelet, men det tycker jag ändå är sekundärt i sammanhanget. Det märks att många tycker att det är kul att svenskt trav fortsätter i den tråkiga tid som är. Jag har ägare som sitter i karantän i Spanien, i Frankrike och i Italien som inte kan gå ut som förut. De här personerna ringer och är överlyckliga över att vi kan ge de dem en viss glädje ändå. Precis som i alla tider fortsätter travet att ha en positiv påverkan på livet. ST och Petter (Johansson, sportchef) ger ett otroligt starkt intryck. Sedan vill jag ge respekt till alla de som håller sig hemma och håller sig på sin kant. Det gör att man är stolt svensk i de här tiderna.

Hur tänker ni kring restriktioner på Lökene gård?
– Alla agerar efter eget förstånd, precis som vår regering satt upp krav kring. Man håller avstånd från varandra och alla agerar efter eget förstånd. Det känns väldigt tryggt hemma också.

I Frankrike har Björn Goop hästar både på Grosbois och i Normandie. Även där rullar verksamheterna på, även om det inte är som vanligt.
– Hästarna och personalen på Grosbois tränar för fullt och det arbetet pågår som vanligt, men personalen socialiserar sig inte på samma sätt som tidigare. På gården där vi har de andra hästarna tränas det också för fullt. Unghästarna ser jättefina ut. Vi är lyckligt lottade som håller med djur. Sedan är det tråkigt att personalen inte kan umgås med andra på samma sätt som tidigare, det tycker alla fransmän.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS