Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kolgjini: "Han är en given Elitloppshäst"

Foto: HANOLD/ALN
Lutfi Kolgjini hyllar skötarna Linda Sundberg (bild) och Emma Riis. Foto: HANOLD/ALN

Efter att två av stall Kolgjinis äldre grabbar klivit fram under helgen lever hoppet om en storslagen Elitloppshelg. Nu lyfter Lutfi Kolgjini fram personerna bakom framgångarna. – Den viktigaste faktorn av alla är skötarna, säger tränaren.

Publicerad:

Han som tidigare sågs som stallet stora Elitloppshopp, Mosaique Face (e. Classic Photo), lunkar omkring och tränar lätt för dagen. Om han över huvud taget kommer tillbaka till tävlingsbanan igen är högst osäkert. 
– Han tränar försiktigt och mår absolut inte dåligt. Han var hos Jonas Tornell förra veckan och hans värden är inte perfekta, därför ligger jag lågt just nu, säger Kolgjini.
Han säger det två dagar efter att Dante Boko (e. Going Kronos) tog en mäktig seger från dödens på 10-blankt i Gulddivisionen på Örebro och därmed också blev ett givet inslag i Elitloppsspekulationerna. Dagen innan hade Quick Fix (e. From Above) sprintat undan på 1.09.9a/1.640 meter i Mack Lobells lopp på Kalmar. 
– Dante Boko är av en annan kaliber, det är en mycket bättre häst än Quick Fix. Han har kapacitet för Elitloppet. Jag var inte ett dugg förvånad över insatsen senast. Vi tyckte vi hade den bästa hästen och vi hade taktiken klar för oss: En lugn dödens och full gas sista 700. Men det ville varken hästen eller Adrian.
Är siktet inställt på Elitloppet nu då?
– Vi måste ju bli inbjudna för att få vara med. Jag personligen tycker att han är en given Elitloppshäst. Han har ju till exempel slagit världsrekord i Frankrike och han gjorde ett kanonlopp i Hugo Åbergs förra året, där han gick i tredjespår sista 800. Skulle han inte bli inbjuden så är det inga bekymmer att vänta in nästa stora lopp, det finns fler framöver. 

Under Elitloppshelgen i fjol vann Dante Boko både försök och final i Sweden Cup. Stallkamraten Quick Fix slutade trea i samma final och efter fredagens formbesked är det givet med ett nytt försök. 
– Sweden Cup är förhoppningen. Han gick jäkla bra lopp där både i försök och final förra året. Vi hade ju förväntningar på honom inför loppet på Klosterskogen näst senast. Tyvärr hade han sin sämsta dag någonsin då och vi kunde konstatera att han hade vätskebrist efteråt. Det gick ju snabbt att att fixa till.
Hur känns det som tränare när de här ”gamla” hästarna levererar?
– Som tränare så känns det ju så klart som att man har gjort någonting rätt och inte varit för tuff mot hästarna. Sedan kommer den viktigaste faktorn: skötarna. Har du inte bra skötare så levererar inte hästarna år in och år ut. 
– Titta på en sån som Linda (Sundberg) som har El Mago, åtta år, Mosaiquen, åtta år och Dante som är sju. Det är ett fint kvitto. Quick Fix har fått en ny skötare som heter Emma Riis. Det är en oerhört viktig faktor, att de pysslar om hästarna och ser till att de mår bra.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS