Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kulltopparna levererade: ”Han kan vinna derbyt”

Foto: Matilda Öhrman/Travronden
Svante Båth-tränade Very Kronos tillsammans med Erik Adielsson. Foto: Matilda Öhrman/Travronden

Erik Adielsson hade en fin kväll tillsammans med Svante Båths talanger när Breeders Crown-försöken kördes i Halmstad.

Publicerad:

Fyraårige Very Kronos (e. Ready Cash) tog årets andra seger i årets andra start. Tillsammans med körande Erik Adielsson släpptes den talangfulla hingsten till ledningen tidigt i Breeders Crown-försöket för fyraåriga hingstar och valacker. Därifrån var konkurrenterna chanslösa att utmana om segern. Very Kronos nådde 1500 meter på 1.14,9 och kunde gå i mål på 1.13,4a/2140 meter.
– Han är speciell, det är inget snack om det. Svante som tränar och Mia som sköter om honom har lagt ner ett otroligt jobb på honom. Han är extremt kapabel både fysiskt och mentalt, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.
– Han är så otroligt bra och han gör det så enkelt. Det är nästan så att man skulle vilja testa av honom och köra riktigt fort, men vi kommer ju dit också… 

Det är ingen hemlighet vad siktet är inställt på.
– Derbyt är hans stora mål. Han kan definitivt vinna, det visade han förra året. 

Kullens konung levererade

Svante Båth-tränade Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) gjorde årets andra start i Breeders Crown-försöket i Halmstad. Efter att ha hittat till ledningen efter en inledande femhundring på 1.16,2 kunde de treåriga kullkamraterna inte ta sig förbi. Varvet avverkades på 1.16,8 och efter ett betydligt rappare slutvarv landade segertiden på 1.14,2a/2140 meter. I sulkyn satt Erik Adielsson.
– Förra gången var det rejält tryck första varvet och då var han skärpt hela vägen. I dag blev det lugn och då lattjade han mest hela vägen – men jag vet att han alltid gör sitt jobb när man ber honom, sade segerkusken i vinnarcirkeln.

Hästen har nu vunnit sju av karriärens åtta starter och den enda plumpen kom efter galopp. 
– I år är det många som vill välta ner honom. Samtidigt har han inte visat botten än och jag har goda förhoppningar om hatt han ska vara med och kriga i år. 

Tvåa i mål blev en positiv Damien Hanover tillsammans med Kevin Oscarsson. Stefan Perssons valack närmade sig faktiskt vinnaren den sista biten efter ett lopp i rygg på denne.

Galopp bakom bilen

André Eklundhs fyraåriga sto Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) visade att hon hade tagit den mäktiga prestationen på V86 på rätt sätt. Ekipaget tog hand om ledningen och fick Calamara's Girl i rygg. Efter 1.16,7 på varvet var segern aldrig i fara när Eklundh lättade på tömmarna över upploppet.
– Det blev lite lugnare öppning idag och det var tacksamt. Hon visade att hon är en riktig bra häst senast. Det var faktiskt lite flax idag, för hon tog ett par galoppsteg bakom bilen, men jag fick henne i trav innan den accelererade, sade André Eklundh i vinnarcirkeln.

Segertiden blev 1.14,3a/2140 meter och tränaren meddelade att nästa start blir i finalen av Diamantstoet under Elitloppshelgen.
– Efter det får vi se vad vi väljer för lopp. Hon har kapacitet för de stora loppen tycker jag. 

Gick med träningsutrustning

Joakim Lövgrens treåriga sto Zara Kronos (e. Raja Mirchi) fick se sig besegrad i sin senaste start på Åbytravet. Det hade Lövgren i åtanke inför starten i Halmstad. Tränaren tog det lugnt från start och hamnade till slut som förstahäst i andraspår. Där satt Lövgren lugn och hans häst kunde koppla grepp på ledande See You in Heaven i slutsvängen. Sedan svarade Zara Kronos på en positivt avslutande Zenita Kronos och höll undan till seger på 1.14,8a/2140 meter.
– Vi fick ett bakslag sist och det hade vi med oss ut. Nu ville vi inte gå på pumpen på samma sätt igen. Jag tävlade inte med henne före 300 kvar.
– Det var bra gjort av henne att vinna när hon inte tävlade med tävlingsutrustning som senast.

Zara Kronos tog därmed årets och karriärens fjärde seger på sex starter. Segern i de treåriga stonas BC-försök var värd 110 000 kronor.

Kvällens vinnare i Halmstad
Lopp 1: Gambit Brodde (e. Infinitif) – Conrad Lugauer
Lopp 2: Carmen Af Solnäs (e. Jocose) – Håkan B Johansson (Veronica Haglund)
Lopp 3: Twin’s Zindy (e. Quite Easy U.S.) – Peter Untersteiner (Svend Dyhrberg)
Lopp 4: Inertial (e. Yorktown Gunner) – Jörgen Sjunnesson (Ola Karlsson)
Lopp 5: Zara Kronos (e. Raja Mirchi) – Joakim Lövgren
Lopp 6: Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth)
Lopp 7: Alonso Caesar (e. Great Challenger) – Ken Ecce (Jan Pedersen)
Lopp 8: Very Kronos (e. Ready Cash) – Erik Adielsson (Svante Båth)
Lopp 9: Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) – André Eklundh
Lopp 10: Glowbull Fusion (e. Cantab Hall) – Kevin Oscarsson (Helén Blomberg)
Lopp 11: Norton Commander (e. Gift Kronos) – Conrad Lugauer

Lira nästa gång: Devs Daffodil stod för ännu en fin insats som tvåa bakom Rose Mary. Vinner när som helst.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS