Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lämnar Östersundstravet för Bergsåker och Wolmsta

Foto: Mikael Wikner/TR Bild
Victor Karlsson följer med Henrik Eriksson till Bergsåker. Foto: Mikael Wikner/TR Bild

Henrik Erikssons stall har varit ett av Östersundstravets mest framgångsrika de senaste åren. Nu lämnar amatören banan tillsammans med lärlingen Victor Karlsson som sköter den dagliga verksamheten. Ny adress för duon blir Wolmsta Gård utanför Bergsåker.

Publicerad:

I fjol sprang amatören Henrik Erikssons hästar in strax över 400.000 kronor. Den noteringen slogs i helgen och stallet är i skrivande stund det femte vinstrikaste på Östersundstravet. Men nu byter Eriksson bana. Han och lärlingen Victor Karlsson, som är stallets tränare till vardags, tar med sig sina sju hästar till Bergsåker.

Anledningen är stallmöjligheterna i Östersund – eller rättare sagt bristen på dem.
– Victor blev lovad ett stall i april, men hittills har det inte hänt något. Jag har frågat om boxar, men det kunde inte banan ordna åt oss. Vi har inte ens ett utselningsstall, säger Henrik Eriksson som förutom hästarna på träningslistan också äger Tropicana Ås och Bahama Mama Ås som är i Jerry Riordans regi.
– Jag hade planer på att ta hem dem för att ge banan ett uppsving, men finns det inte plats, så finns det inte plats. Jag tänker inte stånga mig blodig. Östersund har säkert något i bakfickan. Jag tycker bara att det är synd att de inte tog chansen att få in bra hästar till banan.

"Det tog en kvart för Månsson"

Redan i veckan går flyttlasset till Sundsvallstrakten. Eriksson har skrivit kontrakt med Wolmsta Gård där kommer att han att hyra in sig framöver.
– Jag frågade sportchefen B-O Månsson och det tog en kvart för honom att ordna fram Wolmsta åt oss. De har även fixat boende åt Victor. Jag är väldigt imponerad, säger Henrik Eriksson och fortsätter:
– Det ska bli inspirerande med en flytt. Luften gick ur en när man kände sig motarbetad av banan, men nu är det kul med trav igen. Med det sagt är det inga hard feelings från min sida. Östersund gör vad de tycker är bäst för banan. Det är deras val, de har haft all tid i världen. 

"Gjort vad jag har kunnat"

Östersunds travbanechef, Jan Quicklund, berättar att parterna har fört en dialog. Tidigare i år erbjöd han Eriksson ett stall, men fick nobben.
– Jag presenterade ett första förslag som inte passade dem och sedan har jag försökt att hitta andra lösningar. Men har de redan skrivit kontrakt nu kan jag bara önska lycka till. Det är ett val han får göra. Jag har försökt att hjälpa till och gjort vad jag har kunnat, säger Jan Quicklund.
 
Hur känns det att förlora en tränare som dessutom är en stor hästägare?
– Det är alltid tråkigt att tappa hästar och tränare. Men samtidigt: så är livet. Han är välkommen tillbaka om han vill.

"Kul med amatörtränare som satsar"

Henrik Erikssons nye hyresvärd är Rikard N Skoglund som äger Wolmsta Gård sedan två år tillbaka. Han ser fram emot att få nya hyresgäster.
– Jättekul med lite nya människor på gården. Det kommer bli att jättebra och gynna båda parter, det är jag säker på, säger Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Henrik satsar och köper fina hästar, bland annat från USA, och det finns säkert goda möjligheter att han får fram ännu fler bra hästar framöver. Det är kul med amatörtränare som satsar, det är ryggraden i svensk travsport, menar Rikard N Skoglund.

"Positivt för Victors utveckling"

Kontraktet med Wolmsta Gård börjar att gälla på måndag och då räknar Henrik Eriksson med att rörelsen ska vara i gång. En rörelse som nu har bättre förutsättningar än tidigare, menar Eriksson.
– Vi kommer till en komplett träningsanläggning. Stallet vi blev erbjudna i Östersund hade varken godkända boxar, toalett eller hagar, säger Henrik Eriksson och tillägger:
– Jag tror att det här blir hur bra som helst. Rikard får oss som kunder och vi får en bra kusk. Vi kommer att ha skitroligt ihop.
 
En annan aspekt som Henrik Eriksson lyfter fram är den geografiska. Tidigare har stallets hästar nästan uteslutande tävlat i Norrland, men nu väntar fler starter söderöver.
– Vi kommer närmare det mesta. Nu får vi helt andra starttillfällen bara två, tre timmar bort. Och vi kan fortfarande tävla i Östersund lika mycket som förr, säger Henrik Eriksson och fortsätter:
– Som sagt: jag ser bara positivt på det här och inte minst för Victors utvecklings skull. Nu kan han lära sig av en sådan som Alf Jonsson och det kommer ge honom mycket. Victor är redan så pass vass att han kan träna upp hästar och skicka dem till proffstränare som kan starta hästarna direkt. Den killen gör så mycket rätt med dåliga förutsättningar. Nu får han bra förutsättningar med bra hästar och ja, då kanske vi spelar i en annan division snart. Så duktig är han. Han och hans familj har gjort ett jättejobb.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS