Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Måldomarens miss: "Det är en spark"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Under söndagen kördes tävlingar på Örebrotravet.
Proffstränaren Tobias Modig fick 900 kronor i böter och avstängning en vecka för felaktigt bruk av körspö i ett kvallopp.
Vad måldomarna missade – var en sparkrörelse med 550 meter kvar av samma kusk.

Publicerad:

Det var inga trevliga förutsättningar som Örebrotravet bjöd på under söndagen. Banan var rejält tung och de tre kvalhästarna som startade i det ena av tävlingsdagens kvallopp såg ut att ha det ganska kämpigt.

Med drygt 500 meter från mål bryter ledarhästen, en ostartad treåring, ut – och kusken Tobias Modig gör en häftig rörelse med högerfoten, något som kan uppfattas som en spark mot hästens högra sida. En rörelse som måldomare Stefan Kanestad missat.

– Kusken drev alldeles för mycket, det bötfälldes han för och hästen blev ej godkänd i kvalet på grund av det. Den här situationen däremot, den har vi inte uppmärksammat. Hade vi gjort det hade bestraffningen givetvis blivit en helt annan, säger Kanestad.

När videon skickats till måldomare Stefan Kanestad och han kollat på situationen, skriver han tillbaka.

"Det går inte säga något annat än att det är en spark. Vi kollade på publikfilmen och där ser man inte rörelsen. Ingen ursäkt", meddelar Kanestad.

När Travronden når Tobias Modig är han ovetande om händelsen.

– Jag visar hästen körspöet för att hon inte ska bryta ut, säger kusken.

• Men vad gör du med högerfoten?
– Ingenting vad jag vet? Jag kanske lade på sidostången, när hästen bröt ut? Jag satt i en sulkett, då sitter man ju längre ner med fötterna.

När Tobias Modig sett videon återkommer han via SMS.

"Det var vid utfarten och jag sköt dit stången snabbt när hon skulle bryta ut. Jag har kollat flera gånger på filmen och när hon bryter ut är jag snabbt fram med ytterstången."

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.