Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Östersund vill locka nya till travet med familjedag

Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild
Östersund anordnar en familjedag på söndag. Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild

Östersund tar ponnyer – och kommunens integrationsenhet – till hjälp för att locka nya människor till travsporten. På söndag anordnas en familjedag med ponnytrav och banans sportsamordnare, Susanne Pettersson, hoppas på många besökare – stora som små och med olika bakgrunder.
– Vi har inte gjort något liknande förut, säger Pettersson.

Publicerad:

Fler aktiva, fler åskådare och fler elever i landets travskolor. Visionen för projektet Pegagus 2020 präglar banornas verksamhet och på Östersundstravet satsas det nu på en familjedag som ett led i att målsättningarna. En familjedag som hålls på söndag då det körs ponnytrav på banan.
– Jag tycker att det är ett ypperligt tillfälle till att visa upp travet. Nu får människor i alla åldrar chansen att upptäcka travet, säger Susanne Pettersson, som är sportsamordnare på Östersundstravet sedan i fjol.
– Vi har inte gjort något liknande förut och målsättningen är att vi ska skapa intresse för vår travskola och så ett frö hos besökarna. Sedan får vi naturligtvis inte vara nöjda där, det måste finnas en fortsättning också. På söndag ska vi jobba in massa namn och sedan återkoppla till dem när det drar ihop sig till kurserna i höst.

Samarbete med integrationsenhet

Familjedagen pågår mellan klockan elva och sex och anordnas i samarbete med Östersunds kommuns integrationsenhet. 
– Jag har tidigare jobbat med integration för kommunen och delar av den här idén kommer från en aktivitetsmässa från den tiden. Där fick nyanlända se vilka olika föreningar och aktiviteter det finns i Östersund och det var väldigt många som besökte mässan, säger Susanne Pettersson och fortsätter:
– Intergrationsservice har marknadsfört den här dagen hårt, bland annat ute i skolorna, och jag tror att den kommer att dyka upp många från den målgruppen på söndag. Många nyanlända har ett djurintresse, men vet kanske inte vart man kan vända sig. Det är jättesvårt att sia om saker, men jag hoppas att de som kommer till banan ska bli nyfikna på trav.

"Hela familjen på tåget"

För tre veckor sedan kördes Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet och det inför storpublik. 7.421 personer besökte banan – den bästa noteringen sedan 2012 – och Susanne Pettersson och hennes kollegor hoppas att familjedagen ska bidra till fortsatt god publiktillströmning framöver. Inte minst till Kallblodsderbyt i juli och till den 16 september då banan står värd för finalen av Trotting Masters.
– Självklart är det viktigt att få med hela familjen på tåget. Även om det är ponnytrav nu hoppas vi förstås att även föräldrarna ska tycka att det är roligt och kanske komma tillbaka en vanlig travdag. Det handlar om att människor ska få upp ögonen för sporten. Jag kan ju säga att vi har travsport i världsklass i form av UET-finalen, men vet man inte vad travsport är blir det ju svårt att relatera till det.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS