Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pine Chip är död

Foto: TR Bild
Pine Chip blev 29 år gammal. Foto: TR Bild

Vid en ålder av 29 år har världsartisten Pine Chip vandrat vidare till de evigt gröna ängarna.

Publicerad:

För oss svenskar är Pine Chip (e. Arndon) för evigt förknippad med Elitloppet 1994, där han vann sitt försök för att sedan galoppera till slut i kampen om segern i finalen mot Copiad. Detta efter en av de allra mäktigaste tvähästarsduellerna i travhistorien.

Pine Chip var en megastjärna som tre- och fyraåring i USA och slutade bland annat tvåa i Hambletonian. Han satte även flera världsrekord under sina blott två år på tävlingsbanan. Det har sedan verkligen inte heller gått sämre i aveln. Först i USA på Castleton Farm och därefter under de snart 20 åren på Stuteri Broline. Eller vad sägs om bland annat 38 svenskfödda miljonärer? Pine Chip är också far till fyra hästar som sprungit in över tio miljoner kronor: Scarlet Knight, Daguet Rapide, Civil Action och Ilaria Jet.

Pine Chip har sedan tidigare titeln Elithingst och slutade med avelsarbetet 2017. De sista avkommorna är födda 2018, de flesta av dessa i Italien.
– Världens bästa Pine Chip har idag vid en ålder av 29 år fått lov att vandra vidare. Självklart är det en sorgens dag, men vi är oerhört stolta och glada att under nästan två decennier haft denna fantastisk individ på stuteriet, berättar Tommy Norén för Sulkysport och fortsätter:
– Pine Chip var inte bara en fantastisk travhäst och avelshingst, Han var också en otrolig individ och utan tvekan ”Kungen av Broline”.

Större segrar för Pine Chip:

Treåring: Breeders Crown, Kentucky Futurity, World Trotting Derby, The Beacon Course, American National Stakes, The Colonial Trot och Matron Stakes.

Fyraåring: Breeders Crown, Nat Ray Trot, Solvallas Elitloppsförsök och Delaware Open Trot.

 

Se Elitloppsfinalen 1994 här.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS