Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Resultatet som ändrats tre gånger – fortfarande fel

Foto: Montage Jonatan Grudd/TR Bild
Målpassagen i lopp 12 på Jägersro 26 oktober. Foto: Montage Jonatan Grudd/TR Bild

Hur många gånger kan ett resultat bli felaktigt?
Inte ens tredje gången blev det korrekt från lopp 12 på Jägersro 26 oktober.
– Tyvärr är det inte korrekt resultat nu heller, utan den mänskliga faktorn gjorde att det blev fel, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Publicerad:

När V75-omgången med Müllers Memorial avslutats den 26 oktober återstod ett lopp på tävlingsdagen vilket knappast tilldrog sig lika stort intresse. Waiting Hill Hall vann treåringsloppet för ston med god marginal.

"Hade torskfrossa"

Om andraplatsen mellan Gal Gadot Racing (André Eklundh) och Carolina Reaper (Dante Kolgjini) var det betydligt hårdare.
– Jag hade faktiskt lite torskfrossa, men det var ju extremt svårt att avgöra, säger Eklundh.
Det visade sig vara omöjligt att skilja dem åt och andraplatsen delades – något som visades i intern-tv, lämnades till ATG och ropades ut av speakern.

Därefter började strulet: På resultatlistan hos travsport.se stod Gal Gadot Racing som ensam tvåa och Carolina Reaper som trea. Det här noterades i efterhand och på nytt korrigerades resultatet till delad andraplats.

Felet uppmärksammades

Vilket resultat var egentligen rätt? Delad andraplats.

– Det som skedde var att rätt resultat meddelades till ATG samt officiellt på Jägersro. Sedan blev det ett fel när resultatet matades in, Carolina Reaper blev placerad som trea i stället för delad tvåa, säger Petter Johansson.
– Felet uppmärksammas en tid senare och det åtgärdas i resultatlistan där det då stod dött lopp om andraplatsen vilket är korrekt.

"Problemet är att..."

Således återgavs rätt resultat i listan. Då uppstod nästa hinder.
– Problemet är att resultatet inte får ändras i efterhand enligt tävlingsreglementet varför det nu är tillbakaändrat till första versionen: Carolina Reaper trea.
– Tyvärr är det inte korrekt resultat, utan den mänskliga faktorn gjorde att det blev fel.

"Kändes väldigt konstigt"

– Alltihopa kändes väldigt konstigt, hur det kunde ändras resultat flera gånger, säger Eklundh.
Nu är listan cementerad och går inte att ändra på – trots att det är fel. Ägaren till Carolina Reaper, Ulf Eriksson, har inte hängt med på alla turer.
– Jag noterade det på Jägersro att det stod dött lopp men såg sedan att det var ändrat och då tänkte jag inte mer på det. Jag hade faktiskt inte ens sett att det ändrats igen till att hon var tvåa. 

Felaktiga prispengar utbetalda

Andrapriset uppgick till 30 000 kronor och tredjepriset till 20 000 kronor, således skulle ägarna till hästarna dela på 50 000 kronor: 25 000 kronor var. Gal Gadot Racings ägare Grinderhall Racing AB har fått 30 000 kronor medan Ulf Eriksson fått 20 000 kronor.
– Det man tänker är ju att vi borde få våra rättmätiga prispengar. Sen handlar det om 5 000 kronor så jag vet inte om jag orkar driva en stor process kring det här, jag får fundera över det.

Jägersro kommer åtgärda

Han behöver dock inte driva någon större process enligt Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.
– Vi har gjort fel och då får vi åtgärda det, det är inte svårare än så, säger han.

"Måste dra en linje någon gång"

Kvarstår gör frågan huruvida regelverket är rimligt eller inte när det, i efterhand, inte går att åtgärda ett givet fel.

– Självklart vill vi att det skall vara rätt. Våra tävlingsregler är alltid öppna för diskussion även denna. Vi har hanteringsanvisningar och rutiner som skall minimera felen men trots det så kan och blir det fel någon gång om året. I det här fallet så måste vi dra en linje någon gång. Följdeffekterna av att ha en ”öppen resultatlista” där man flera dagar eller veckor efter avslutat lopp kan korrigera ordningsföljden öppnar upp för fel i kommande starter, vilket känns klart riskabelt för samtliga inblandade.  

Dubbla besked hos ATG

På ATG.se lämnas fortsatt dubbla besked. Då spelbolaget fått rätt information från början har tvilling- och trioresulteten blivit helt korrekta med dubbla alternativ. Däremot är resultatlistan som hos travsport.se med Gal Gadot Racing som tvåa och Carolina Reaper som trea.
 

FAKTA

Så lyder reglementet

Sedan ordningsföljd och tider fastställts och bandomaren avgivit rapport enligt 6 § fjärde stycket, ska måldomarens beslut anges på resultatlistan. Sådant beslut kan inte ändras och kan inte överklagas. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS