Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så gick snacket: "Borde inte ha ändrat balansen"

Foto: Lena Emmoth
Rajesch Face och Adrian Kolgjini vid försöken till Breeders Crown på Solvalla den 3 november. Foto: Lena Emmoth

Så här sa några av gårdagens förlorare efter att Breeders Crown-finalerna 2017 var avgjorda.

Publicerad:

Breeders Crown – fyraåriga h/v

Efter en fantastisk insats i semifinalen var Lutfi Kolgjinis Rajesh Face en av förhandsfavoriterna i finalen. Rajesh Face fick det dock inte att stämma barfota runt om och galopperade tre gånger för Adrian Kolgjini.

– Jag borde inte ha ändrat balansen, men det är lätt att vara efterklok, sade Lutfi Kolgjini.

Rajesh Face (e. Raja Mirchi) visade prov på sitt stora kunnande när han bollade med konkurrenterna i semifinalen på 1.11,7a/2140 meter. Till finalen chansade Lutfi Kolgjini på att låta sin stjärnhäst gå barfota runt om, vilket inte blev lyckat. Rajesh Face galopperade redan i starten och slog sedan på ytterligare två galopper under loppet innan han blev diskvalificerad.

– Han sprang och slog ihop hela vägen och fick det inte alls att stämma. Han har fungerat barfota runt om innan. Nu blev han alldeles för stor i steget och jag borde inte ha ändrat balans utan vi skulle ha behållit bakskorna på, men det är lätt att vara efterklok, sade Lutfi Kolgjini.

Lutfi Kolgjinis häst hade störst förtroende från spelarkåren (25 för 10) i denna final och känslan är att hästen kommer ut på tävlingsbanan snart igen. Kolgjini själv vittnar i alla fall om att hans adept är i full form.

– Hästen är i ordning så inåt helvete... Jag är sugen på att testa honom i Criterium Continental nere på Vincennes senare i år, men jag vet inte om han har tillräckligt mycket pengar på sig för att komma med där.

Rajesh Face står noterad för tio segrar på karriärens 25 starter och har sprungit in 1 251 000 kronor.

Breeders Crown – fyraåriga ston

Prio var att hitta ut i andraspår. Väl i dödens visste Kenneth Haugstad att Caddie Lisieux hade en svår nöt att knäcka.
– Jag sa till Johan efter försöket att hon såg kraftigt förbättrad ut, säger kusken.

Roger Walmanns Ready Cash-dotter tillhörde en av förhandsfavoriterna och därför kunde det ses som en fördel att en annan favorit, Fredrik Perssons Ultra Bright, ströks under förmiddagen. För Caddie Lisieux del innebar det innerspår och en risk att bli instängd.
Haugstad lyckades dock backa ut Caddie Lisieux och redan 1 200 meter från mål bjöd han och Caddie Lisieux ledaren på utvändig uppvaktning.

– Det hade gått långsamt och jag förstod att ledaren skulle bli tuff. Jag såg henne i försöken och sa till Johan att hon såg kraftigt förbättrad ut då.

– Vi var tvåa i fjol (bakom Rhyme Broline) och vi är tvåa i år. Det är klart att det känns lite tungt. Jag tyckte också att min häst faktiskt kändes lite segare i dag, men jag är nöjd ändå.

Detsamma gällde tränaren Roger Walmann. 

– När ledaren får köra så långsamt (1.16,3) första varvet då är det svårt att slå den, det är bara så det är. Jag är jättenöjd med min häst.

Caddie Lisieux gick i mål på 1.15,4a/2140 meter, två längder efter vinnaren.

Breeders Crown – treåriga ston

Jerry Riordans Vamp Kronos har imponerat stort den senaste tiden och kom till finalen med fem raka segrar i bagaget. Väl där fick hon dock vandra i dödens hela vägen vilket blev för tufft – Vamp Kronos var slagen in på upploppet och fick nöja sig med tredjepriset.

Björn Goop laddade vad som gick från start med Vamp Kronos, men kunde inte ta sig förbi Candy la Marc den första biten och hamnade därför i dödens. Ban­underlaget var krävande och Vamp Kronos var slagen när upploppet nalkades.

– Det fanns ingen position ledig och vi hamnade i dödens. Jag försökte att köra så sakta som det gick, men det blev för tufft trots det. Sedan tror jag också att underlaget missgynnande henne en hel del, känslan är att hon missgynnades mer än några av konkurrenterna. I övrigt kändes hon väldigt fin precis som hon alltid gjort de gånger jag kört henne, sade Björn Goop.

Segertåget stannade alltså vid fem raka segrar för Vamp Kronos. För denna gång. Nu väntar också paus för Ready Cash-dottern med satsning mot 2018. Vamp Kronos var ner en kort sejour i Frankrike i september, men något ytterligare äventyr dit är inte inplanerat den närmsta tiden.

– Hon gjorde inget sämre lopp än någon annan i fältet, men fick tuffast möjliga resa. Hon höll bra. Candy la Marc är en riktigt vass häst och det är ingen skam att förlora mot henne. Nu kommer hästen att få vila under en period och så laddar vi upp inför nästa  år. Det finns ett flertal fina lopp med Drottning Silvias Pokal först ut. Det blir inget Frankrike för henne den närmsta tiden, sade Jerry Riordan.

Breeders Crown – treåriga H/V

Hazard Boko lyckades hålla upp ledningen – men det blev för tufft. Per Lennartsson ångrade taktikvalet i efterhand.

Det blev tuff körning in i den första svängen mellan invändige Hazard Boko och Husse Boko, som attackerade från spår fem. Den sistnämnde hade ett klart övertag in i vängen, men Per Lennartsson lyckades svara ut Joakim Lövgren. Klockan visade 1.11.7 efter de första 500 meterna.

– Han blev lite för pigg i ledningen när han fick öppna väldigt hårt. Sedan kändes det som han inte fick det rätta fästet. Sedan är det bra hästar han möter och det kanske inte hade räckt i alla fall.

När det skulle avgöras kunde Hazard Boko inte blanda sig i segerstriden och ekipaget fick nöja sig med en sjätteplats.

– Det var ingen maxprestation, men det hade kanske inte räckt ändå.

– Med facit i hand så skulle jag inte ha kört så hårt från början utan istället skulle jag ha släppt till Lövgren. Vi kommer igen.

Per Lennartsson hoppas på revansch nästa år.

–  Det är en ganska tung häst som har utvecklats enormt mellan två- och treåringssäsongen. Har han ett snäpp till så kan det bli spännande.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS