Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sanity slutar tävla

Foto: MIA TÖRNBERG
Sanity och Malin Löfgren. Foto: MIA TÖRNBERG

Sanity blir pensionär. Med 10.280.145 kronor och 31 segrar på 82 starter tackar Malin Löfgrens storstjärna för sig.

Publicerad:
– Nu har vi tagit det slutgiltiga beslutet. Det är bakknäna som gör att Sanity inte kan tävla längre. Att ställa om sig till pensionärsliv har inte varit lätt för Sanity, han har varit arg och grinig över att inte få träna hårt tre gånger i veckan. Men nu har han som väl är till slut varvat ner och blivit harmonisk med att tävlingslivet är avslutat, säger Malin Löfgren.
 
Ägargänget i Stall Sanity har en styrelse som ska bestämma hur Love You-valacken nu ska ha sin fortsatta tillvaro.
 
– Sanity är inte en sån häst som man bara kan koppla av helt och låta gå i en hage. Han älskar att stå i centrum och vill ha någon form av aktivitet att fokusera på. Vi får se vad vi kan fundera ut, säger Malin Löfgren.
 
Sanitys stjärna tändes när Malin Löfgren tog in valacken som Stall Jämtlands häst i den allra första Rix-allsvenskan (som sedan blev rikstravet) 2009. Sanity vann tävlingen. När Malin Löfgren sedan i en otroligt spännande budgivning lyckades ”ropa hem” sin häst på Rix-allsvenskans auktion till vad som då blev Stall Sanity, med cirka 140 delägare, var det början på en fantastisk framgångssaga, med storloppsmatchning i både Sverige och Frankrike.
 
Största segern i Sverige blev Norrbottens Stora Pris och i Frankrike vann han bland annat Prix de l´Union Europeenne.
 
Den tog slut ifjol när Sanity vann i sin näst sista start, hemma på Malin Löfgrens ”barndomsbana” Oviken.
 
– Trots alla stora lopp och saker vi varit med om så tror jag aldrig att jag varit så nervös som i det där loppet i Oviken. Sista varvet var det knappt så benen bar mig. Det där är säkert svårt att förstå för människor som inte är inne i vårt liv med hästar, hur ett litet lopp med på liten bana kan betyda så mycket. Jag har överhuvudtaget en massa konstiga saker och minnen med mig från de här fantastiska åren med Sanity. Till exempel var det så att när han startade på Vincennes handlade det inte om hur det skulle gå ute på banan och i loppet. Det enda som kretsade i mitt huvud var hur vi skulle få hästen till stallet och sin box efter loppet utan att det hände en olycka! Hästen var så otroligt uppe i varv i de lägena. Man var alltid tvungen att koppla ifrån sulkyn i farten, att stanna var inte att tänka på, säger Malin.
 
– Nu får vi sörja för att Sanity får så bra pensionärsliv som möjligt. Kommer det bara folk med kameror och hälsar på regelbundet så att han får vara i centrum kommer han att trivas, för han är en riktig linslus, avslutar Malin Löfgren.
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.