Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tränaren om hyllningen: "Det är otroligt stort"

Foto: THOMAS BLOMQVIST&LARS JAKOBSSON/TR BILD
Mikael Olssons Mofaksan har fått ett eget lopp på Gävletravet. Foto: THOMAS BLOMQVIST&LARS JAKOBSSON/TR BILD

Mofaksan tvingades sluta på toppen av sin karriär. En verklighet som hennes radarpartner fortfarande försöker vänja sig vid.
​​​​​​​23 maj får Mikael Olsson i alla fall besöka vinnarcirkeln igen.

Publicerad:

Under onsdagen meddelade Gävletravet att Mikael Olssons kallblod fått ett lopp uppkallat efter sig. Mofaksans stolopp ska köras när banan arrangerar V75 i slutet av maj.
– Superkul för mig som är så liten. För det första är hästen i sig unik och hon har haft en så bra karriär under väldigt många år. Det är ett privilegium att ha fött upp, tränat och ofta kört henne under karriären. Det är otroligt stort att hon får ett eget lopp. Sedan är det kul att Gävletravet verkligen visar att hon har betytt något även för banan. Oavsett om man är liten amatör eller inte är det svårt att hitta en häst som henne.

 Visste du att hon skulle få ett eget lopp?
– Jag hade det lite på känn i alla fall. Mathias Gustafsson (sportchef Gävletravet) har tidigare sagt att banan måste följa upp hennes fina karriär på något sätt. Jag ska dit och dela ut pris efter loppet. Det ska bli roligt.

Det hörs på Mikael Olssons stämma att loppet river upp känslor. Att segern på Romme i december 2018 skulle bli karriärens sista start var han ovetandes om när han mötte våren med Mofaksan på Grosbois i Frankrike våren som följde.
– Då skulle vi ladda för Elitkampen och bara träna där nere. Jag märkte av att hon var lite sliten, men innerst inne hoppades jag att det inte var något. Till slut kollade vi upp det och då visade det sig att det var små, små sprickor i framkotorna. Tyvärr visade magnetröntgen också att det fanns risk för allvarligare skador. Då tog jag ett snabbt beslut att betäcka henne med Tekno Odin förra våren.

Betäcks igen

Något föl blev det dock inte.
 – Då gjorde vi en ny magnetröntgen i slutet av förra året för att se om skadan hade läkt och om hon eventuellt skulle kunna tävla igen. Den visade att det hade läkt ihop till en viss del, men inte tillräckligt. Då la jag ner planerna helt.

I stället kan tränaren berätta att han nyligen bokat Tekno Odin för ett nytt försök. Blir det bättre lycka den här gången är det inte omöjligt att Olsson blir travtränare igen. Träningslistan är nämligen tom för dagen och nu är det det egna företaget inom säkerhetsteknik som får ta tid.
– Jag tappade gnistan lite efter det här med Mofaksan. Däremot har jag hjälpt till och kört lite lopp åt en granne sista två åren och det är roligt tycker jag.

Hur är det med Mofaksan i dag?
– Hehe. Hon kan bli lite arg ibland när hon inte får hänga med och göra saker och ting. Hon går här hemma med sin hagkompis och jag ger henne en morot varje dag. Hon är lite rundare nu än för ett år sedan.

Om det blir en avkomma kan du väl inte hålla dig från att bli tränare igen, va?
– Risken finns… Vi får väl se. Jag vill helst ha ston i stallet. Kanske kommer det finnas intresse för att köpa avkomman också.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.