Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Transcendence var överlägsen

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Transcendence. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Engelskans Transcendence kan översättas som överlägsen och det var just vad fyraåringen var när han inledde fredagskvällens V64-omgång i Bollnäs.

Publicerad:

BOLLNÄS. Robert Bergh-tränade Transcendence inledde V64-omgången tillsammans med Jan Norberg, som rest ned från Umeå enkom för att köra fyraåringen. Denne imponerade också stort efter att ha övertagit ledningen av Earl Variera 1 500 meter från mål.
– Jag visste inte om jag skulle få överta, men han släppte välvilligt, konstaterade Norberg som sedan fick styra och ställa och lämnade konkurrenterna flera längder bakom sig upploppet ned efter segern på 1.14,3a/2 140 meter i det här försöket till Norrlands Grand Prix.
Uppfödare till Transcendence är Stefan ”Tarzan” Melander och han tränar även Earl Variera som gjorde sverigedebut som tvåa i loppet. Fyraåringen ägs av stall Courant som säkert kommer att få glädje av Explosive Matter-hingsten när han fått några lopp i kroppen.

Glädje har man redan fått av Disco Volante som gjorde årsdebut i loppet innan och hade lekstuga med konkurrenterna tillsammans med Ulf Ohlsson. Segertiden blev 1.13,7a/2 140 meter efter jämn fart loppet igenom.
– Jag ville nog köra lite saktare, men hästen utvändigt höll farten uppe, konstaterade Ohlsson som  var helnöjd med hästens årsdebut.
– Det är en väldigt, väldigt fin häst och det var roligt att han fungerade så bra redan i årsdebuten, menade Ohlsson.

Månprinsen nosade hem comebacken

Betydligt tuffare blev det för Månprinsen A.M. i dennes årsdebut, men som så många gånger förr visade elvaåringen att han vet var mållinjen ligger och stack dit nosen.
– Jag skulle haft lite mer broddat och tordes inte riktigt släppa av, förklarade Gunnar.
– Han gick med full fart över mål och jag bara släppte efter så att vi skulle vinna, förklarade Gunnar efter segern på 1.24,5a/2 140 meter via 1.20,9 sista tusen.

Efterlängtad seger

Efter ett segerlöst 2017 har det i år börjat på ett helt annat vis för Rättviks-amatören Lars Throgen och det kan han tacka egna uppfödningen (tillsammans med Yvonne Sahr-Throgen) Moepilen för. Fyraåringen har nämligen inlett karriären med två segrar på tre starter och sänkte rekordet med flera sekunder när han nu vann på 1.31,9/1 660 meter till segerkuskens uppriktiga förvåning.
– Ja, idag visade han något som jag inte sett förr, sade han.
– Han bara ökade när jag petade på honom och det kändes som att jag hade hur mycket som helst att åka med, fortsatte han.

Det var inte bara sättet hästen vann på som förvånade, även segertiden var svår att ta in för Lars.
– Ja, vi har ju inte kört så fort i träningen och de här tiderna har han inte varit i närheten av, förklarade han.
– Han mötte hästar som gått 1.32-1.33 och var mest med för att se och lära, avslutade han efter segern i ett lopp där de tre minst spelade hästarna var etta, tvåa och fyra och där Trio-oddset blev hyggliga 37 135,00.

Lira nästa gång: Jack Zon (4) tappade en etta i resultatraden men har i sina två senaste starter visat att han säkert kommer att peta dit en ny inom kort.

Kvällens vinnare på Bollnästravet
Lopp 1: Fantasia Sisu (e.One Too Many) Jorma Kontio (Petri Salmela)
Lopp 2: Moepilen (e.Moe Odin) Lars Throgen (Yvonne Sahr-Throgen)
Lopp 3: Disco Volante (e.Scarlet Knight) Ulf Ohlsson (Stefan Melander)
Lopp 4: Transcendence (e.Maharajah) Jan Norberg (Robert Bergh)
Lopp 5: Uakari (e.Maharajah) Torbjörn Jansson (Torbjörn Jansson)
Lopp 6: Delsbofaks (e.Järvsöfaks) Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)
Lopp 7: Knifetown Winner (e.Conway Hall) Nicklas Westerholm (Nicklas Westerholm)
Lopp 8: Månprinsen A.M. (e.Svall Ivar) Gunnar Melander (Gunnar Melander)
Lopp 9: Qiao Q.L. (e.Adrian Chip) Nicklas Westerholm (Nicklas Westerholm)
Lopp 10: Emmylou Love (e.Symphonic Hanover) Nicklas Westerholm (Nicklas Westerholm)

MATS PERSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS