Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Valle” har gjort rent hus på fransk mark

Foto: Thomas Blomqvist
Mindyourvalue W.F. med sin skötare Jessy Van den Berg på Grosbois. Foto: Thomas Blomqvist

PARIS. Känner ni ”Valle”? Hästen hade en seger på 30 starter före vintermeetinget i Paris. I lördags åkte han hem till Sverige igen efter fyra raka vinster på Vincennes.

Publicerad:

Det är förstås femårige Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) som vi pratar om. Hans vinter har varit häpnadsväckande. Från att bara ha vunnit ett enda lopp ståtar alltså hästen nu med fyra raka Vincennes-fullträffar, varav tre i monté. I pengar har det resulterat i över 1,5 miljoner kronor.

– Mindyourvalue W.F:s prestation är otrolig. Det är tveksamt om jag kommer att få någon mer häst som plockar fyra raka på Vincennes. Det är extremt svårt, säger Robert Bergh, som har problem att jämföra den här nyblivne femåringen med någon annan topphäst som han haft genom åren.

– Det har blivit en hel del miljonärer under resans gång, men dessa har liksom tjänat pengarna på sin stora kvalité. Mindyourvalue W.F. har varit så jobbig och strulig att han är ett kapitel för sig själv. Det var dock ett viktigt beslut vi tog när han kastrerades som treåring.

Enda segern före franska vintern

Redan i slutet av januari som treåring slutade Mindyourvalue W.F. tvåa efter Zahara Goj i Zoogins lopp på Solvalla. ”Valle” vann även Umåkers Treåringselit under banans V75-helg i april. Så redan tidigt visade hästen kapacitet. Det var dock den enda segern före årets vintermeeting i Paris. Men även i somras fanns tecken på att ”Valle” i ljusa stunder är väldigt bra. Exempelvis när han var trea i sitt Sprintermästarförsök efter galopp på 1.10,7a/1609 meter.

Det var holländskan Jessy Van den Berg som hade ”Valle” som passhäst på Robert Berghs anläggning i Hajom före vintermeetinget i Paris. Det blev även hon som fick göra resan till Grosbois utanför Paris och sköta om Berghs Frankrikefilial.

– Så det kändes roligt att Mindyourvalue W.F. var en av hästarna. Däremot blev jag lite rädd när jag frågade Robert om vilken utrustning hästen skulle gå med i första starten på Vincennes (25 november i monté, reds. anm). Svaret blev öppet huvudlag och utan käk. Jag såg framför mig att lille Yoann Lebourgeois snabbt skulle åka av när Valle” började med sina konster. Men det blev tvärt om seger istället.

"Roligaste hittills inom travet"

En vinst på Vincennes är bra. Men Jessy har fortfarande svårt att ta in att Valle nu ståtar med fyra raka på Parisbanan.

– Det kunde jag aldrig drömma om. Det är det roligaste jag varit med om hittills inom travet.

Den här lördagsmorgonen på Grosbois är det lite blandade känslor för Jessy. Samtliga Berghs ”Frankrikehästar” ska hem till Sverige utom Vic du Noyer, som kommer att säljas. Dessutom har Geisha Sund gjort sin sista snart och ska nu istället betäckas med Ready Cash. Mindyourvalue W.F. åkte hemåt med bland andra Re Doc.

– Jag har varit här på Grosbois sedan i september. Tidigare jobbade jag även på Roberts filial i Cabourg och har cirka fem år bakom mig som hästskötare i Sverige, bland annat hos Svante Båth. Det är mycket jobb att vara själv här nere och som mest har jag haft sju hästar samtidigt, berättar Jessy, vilken också säger några ord om arbetsgivaren Robert Bergh.

– Det är ett jäkla driv i honom och det finns inget som han tycker är omöjligt.

Fortsättningen inte spikad

Omöjlig på tävlingsbanan – för konkurrenterna – är Mindyourvalue W.F. Senast, vid fjärde raka segern förra söndagen, såg det dock ut som att hästen skulle åka på sin första Frankrikeförlust.

Genom sista sväng agerade ”Valle” trögt och såg inte ut att ha så mycket krafter kvar där i ledningen.

– Jag trodde inte heller att det skulle gå vägen, utan tänkte i slutet av loppet att nu får han ge sig. Men jag hade som tur var fel, påpekar Jessy, som tycker att Valle är en snäll, trevlig och okomplicerad häst att ha att göra med till vardags.

Hur fortsättningen blir är ännu inte spikat.

– Han åker som sagt hem till Sverige igen nu och sedan får jag känna på hästen och bilda mig en uppfattning om dagsstatusen. Även om han varit trög tidigare också i loppen var det lite mera av den varan i den senaste starten. Så vi får helt enkelt se hur det blir. Han har ett lopp på Vincennes den 25 februari som är tänkbart, men vi får avvakta med beslutet där, säger Robert.

• Det blir antingen en start till eller tävlingsuppehåll direkt. Men sedan då?

– Vi siktar mot att starta honom hemma i Sverige. Det ska bli spännande att se om hästen ”har landat” och även kan få ut sin kapacitet i sitt hemland. Fart har han som sagt visat tidigare i Sverige, bland annat då han gick i 1.09-fart efter sin galopp i sprintermästarkvalet. Så visst finns förutsättningarna.

• Hur beskriver då Robert hästen?

– Ett naturfenomen, riktigt stark och rejäl.

FAKTA

”Valles” fyra raka segrar på Vincennes:

25 november: 1.14,2/2850 meter, monté, Yoann Lebourgeois (ryttare) – 307 717 kronor.

29 november: 1.13,6/2850 meter, Yoann Lebourgeois – 395 636 kronor.

13 januari: 1.12,7/2175 meter, monté, Yoann Lebourgeois – 403 311 kronor.

4 februari: 1.13,1/2175 meter, monté, Yoann Lebourgeois – 425 717 kronor.

FAKTA

Mindyourvalue W.F.

Namn: Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec–Mind Your Manners e.  Dahir de Prelong)

Smeknamn: ”Valle”

Ålder: Femårig valack

Tränare: Robert Bergh

Ägare: Christer Englund & Jacob Markström

Uppfödare: WF Förvaltning AB, Boden

Skötare: Jessy Van den Berg

Resultat: Fem segrar på 34 starter och 2 606 002 kronor intjänat.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS