Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vanliga frågor och svar om nya Travronden 2020

Oavsett hur du tar del av Travronden förstår vi att du kan ha frågor. Inom kort får du vår broschyr med all viktig information du behöver inför din omställning. Hittar du inte svar på din fråga där eller här kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Publicerad:

Vad ska Travronden göra?
Vi gör en livsviktig omställning samtidigt som vi gör den största satsningen i modern tid på travjournalistik och spelinformation. Du får en utökad nyhetsrapportering och bevakning av svensk travsport, du får fler reportage och mer granskning samt större och mer djupgående spelinformation inför V75 och V86. Som kund hos Travronden kommer du att få mer och bättre till lägre pris än i dag.

Vad betyder det på riktigt?
Travronden kommer att ge ut fler tidningar än någonsin. I Travronden Sport får du 64 sidor med bara sport i form av nyheter, åsikter, reportage, referat, resultat med mera. I Travronden Spel får du minst 72 sidor med vägvinnande spelinformation till bland annat V75, V86, GS75 och startlistor till alla tävlingar onsdag-söndag (till marknadens bästa pris). I Travronden Magasin får du 132-300 sidor med Sveriges främsta travläsning i form av avelsnummer, sommarnummer, vinnarnummer (speltidning) och vinternummer. Det betyder att du varje år får 1-6-0 tidningar, varav 108 tryckta och 52 digitala utgåvor, och över 12 500 sidor, varav 8 500 tryckta och 4 000 digitala sidor. Dessutom lanserar vi en ny version av Travronden.se och fortsätter att förbättra TravrondenSpel.se.

När lanseras "nya" Travronden?
Fram till den 5 februari 2020 är allt som vanligt, sedan sker avtäckningen av nya Travronden. Det får du bara inte missa.

Vad händer fram till lanseringen?
Förutom att du får längta till ”nya” Travronden så kommer allting att vara som vanligt. Tidningen fortsätter att komma ut onsdagar (ca 100 sidor) och fredagar (ca 64 sidor) hela vägen fram till premiären den 5 februari 2020. Sajterna Travronden.se och TravrondenSpel.se fortsätter att ständigt uppdateras med senaste nytt, åsikter, startlistor och spelinformation. Och snart kommer Vinternumret i butik och brevlåda också.

När får jag mer information?
Vi kommer att fortsätta att berätta mer och avslöja nyheter hela vägen fram till lanseringen av nya Travronden.se i början av nästa år. I början av december får alla prenumeranter en broschyr hemskickad, där hittar du allt du behöver veta om nya Travronden. Och i januari får alla som berörs av omställningen ett personligt brev hem med hur många veckor de har kvar på sin prenumerationstid. Alla som har 2-dagarsprenumeration i dag kommer att få förlängd premumerationstid med fler tidningar och mycket mer innehåll. 1-dags och digitalt får mycket mer för pengarna. Autogiro får sänkt pris från 249 kronor till 199 kronor.

Varför gör ni detta?
Världen är under snabb förändring och vi behöver anpassa oss efter samhällsutvecklingen samt era ökade (digitala) behov. I stället för att spara oss in i framtiden, som många andra tidningshus gör i dag, väljer din travtidning att satsa på att göra mycket mer för att nå ut till ännu fler. Du kan läsa hela bakgrunden här.

Men är det inte en neddragning ändå?
Nej! Vi kommer att fortsätta att göra precis allt arbete som vi gör i dag och mycket mer än det – till ett lägre pris dessutom. Däremot kommer Travronden Sport enbart att vara en tidning för prenumeranter, medan Travronden Spel (som även innehåller en del sport) gå ut även till butik. Startlistorna till onsdag-söndag kommer att finnas kvar i både tryckt och digital form, medan tävlingarna måndag-tisdag – som lockar mindre intresse – enbart går att ta del av digitalt via Travronden Helg och TravrondenSpel.se från 5 februari 2020. I stället får du så mycket mer av annat, som du kan läsa om här och här.

Vad kommer detta kalaset att kosta?
Vi ger dig mer och bättre till lägre pris. Fram till 5 februari är allting som vanligt, sedan sänks priset för 2-dagarsprenumeration till 2.395 kronor per år, eller 199 kr per månad – det vill säga att vi sänker priset med hela 20 procent (jämfört med i dag) – och ger dig samtidigt lika många tryckta tidningar som nu plus ytterligare 52 digitala fredagstidningar (Travronden Helg) samt 3 tryckta magasin utöver Vinternumret. Övriga prenumeranter – alltså 1-dagars och digitalt – fortsätter att betala samma pris, men får alltså mycket mer för pengarna.

Men hur kan det bli billigare?
Genom att ge ut två rejäla tidningar vid samma utdelningstillfälle i stället för att två dagar i veckan eliminerar vi en framtida farhåga och snabbt växande kostnadspost, för att i stället ge dig mycket mer för pengarna. Därför kan vi sänka priset, fast vi gör fler tidningar och fler publiceringar.

Vad ingår egentligen i min prenumeration?
Som prenumerant på den tryckta tidningen får du tillgång till hela Travrondens erbjudande, både papperstidningen och det digitala. Som prenumerant på våra digitala tjänster får du tillgång till allt innehåll digitalt, fast du får ingen papperstidning utskickad i brevlådan och undviker därmed kostnader för till exempel tryck av tidning och distribution, som blir allt dyrare (lyx)tjänster.

Vad händer med papperstidningen?
Den lever vidare och prenumeranter får nu t-v-å tryckta tidningar i veckan vid e-t-t tillfälle. Dessutom blir det fyra tjocka magasin per år och en rejäl e-tidning med rykande färsk information inför helgen varje fredag kväll. Totalt gör vi 160 tidningar (varav 108 tryckta) och över 12 500 sidor (varav 8 500 tryckta) nästa år – alltså 30 procent mer läsning än i dag till 20 procent lägre pris. Plus att du får full tillgång till det uppdaterade sajterna Travronden.se och TravrondenSpel.se. Du kan läsa allt om vår nya satsning här och här.

Varför gör ni så mycket digitalt?
Travronden har en explosiv utveckling digitalt. Många veckor har vi mer än 75.000 unika besökare på våra sajter och antalet betalande digitala kunder är på väg mot 5.000 och att bli vår största kundgrupp. Klart vi måste anpassa vårt erbjudande till dem också.

Men om jag bara vill ha papperstidningen – kan jag betala mindre då?
Vi jobbar ständigt på att förbättra och utveckla våra erbjudanden för dig som kund. Men i dag finns inte den möjligheten. Du får det digitala på köpet när du tecknar upp dig på vårt stora och fullständiga erbjudande.

Ska ni sluta ge ut papperstidning snart då?
Nej! Inte alls. Vi vet att många älskar att läsa sin tidning och är väl medvetna om att det än i dag finns folk som läst alla Travronden sedan 1932. Däremot kommer vi inte längre att ge ut en tryckt tidning på fredagar. Intresset för den har avtagit på senare år samtidigt som den blivit allt dyrare att producera och både dyrare och svårare att dela ut (läs mer här). Att höja priset mer för den är inte aktuellt. Vi har nått pristaket och vill i stället ge dig mer innehåll för pengarna. Det är tråkig utveckling och vi förstår om vissa kommer att sakna den eftersom det innebär att startlistor till måndag och tisdag endast går att skriva ut från e-tidningen och inte kommer tryckt form. Samtidigt får du så mycket mer i stället. 88 år efter vi såg dagens ljus så utökar vi vårt erbjudande och ger 108 tryckta tidningar (varav 4 tjocka magasin) – och kompletterar med 52 digitala tidningar. Vi hoppas att du ska lära dig gilla det och kanske rent av skaffa en ny vana att läsa e-tidningen med rykande färsk information inför helgens travtävlingar på fredag kväll, i stället? Aldrig tidigare har en tidning gjort något motsvarande.

Hur påverkar satsningen och omställningen mig?
Travrondens satsning och omställning innebär att prenumerationsformerna ändras. Fram till 5 februari 2020 är allt som vanligt, därefter finns enbart digitalt och 2-tidningsprenumeration på Travronden – där alla pappersprenumeranter får två tidningar vid samma utdelningstillfälle, fyra tjocka magasin per år och full tillgång till Travronden.se och TravrondenSpel.se samt en e-tidning varje fredag. Alla pågående prenumerationer räknas då om och du får vad betalat för (och mer för pengarna). I november får du en omfattande informationsbroschyr med allt du behöver veta för att bli en vinnare och i januari skickas personliga brev ut med hur många veckor du har kvar på din prenumeration. Alla 2-dagarsprenumeranter får förlängt antal veckor som motsvarar värdet på pågående prenumeration, övriga prenumeranter får mycket mer till samma pris.

Hur går själva omställningen till för mig?
Du får vad du har betalat för (och mer). I januari skickas personliga brev ut med hur många veckor du har kvar på din prenumeration. Alla 2-dagarsprenumeranter får förlängt antal veckor som motsvarar värdet på pågående prenumeration, övriga prenumeranter får mycket mer till samma pris.

Så förlorar jag, som prenumerant, något på detta?
Nej då, inte alls. Du som har en pågående 2-dagarsprenumeration kommer att få en förlängd prenumerationstid. Du som har 2-dagars och autogiro får ett sänkt pris per månad och ni som är 1-dagarskunder och digitala belönas med mer till samma pris. Det nya priset på helårsprenumeration på papper är 2.395 kr, eller 199 kr per månad, och digitalt 149 kr per månad – alltså 20 procent lägre pris än i dag.

Hur räknar jag ut min prenumerationstid?
Det är ganska enkelt. Som 1-dagarsprenumerant och digital kund kommer du att få mer för samma pengar som i dag. Du som har pågående 2-dagarsprenumeration kommer att få en förlängd prenumerationstid motsvarande värdet på din återstående prenumeration. 2-dagarsprenumeration kostar i dag 2 995 kr per år och 1-dagars 2.395 kr. Det vill säga är 2-dagarsprenumerationen 25 procent dyrare, vilket betyder att – har du 52 veckors prenumerationstid kvar förlängs den till 65 veckor (52 veckor x,1,25 = 65). Alla siffror avrundas uppåt. Du kommer alltså att få fler veckor med fler tidningar, varav två papperstidningar och en e-tidning, samt fyra nya pappersmagasin per år. Plus full tillgång till allt vårt material digitalt (Travronden Helg, Travronden.se och Travrondenspel.se)

Jag har fått en faktura från er – hur gör jag med den?
Du som har en utgående 1-dagarsprenumeration förlänger som vanligt och får då mycket mer för pengarna. Du som har en utgående 2-dagarsprenumeration, som förfaller före den 5 februari 2020, kan också betala in förnyelsen som vanligt, så riskerar du inte att missa något nummer. Samtliga prenumerationer överförs automatiskt till nya Travronden 2-tidningsprenumeration, fast då med förlängd prenumerationstid (till exempel 52 veckor x 1,25 = 65 veckor vilket motsvaras av 196 tidningar, varav 131 tryckta utgåvor). Se frågan ”Hur räknar jag ut min prenumerationstid” för mer information. På köpet får du full tillgång till allt på Travronden.se, TravrondenSpel.se och Travrondens appar plus mycket mer innehåll för pengarna.

Vad behöver jag göra då?
Som prenumerant på Travronden behöver du inte göra någonting. Omräkningen till de nya prenumerationsformerna görs automatiskt och du meddelas i ett brev under januari. Om du får eller har fått en förnyelseavi förlänger du precis som vanligt och riskerar då inte att missa några nummer av tidningen.

Kan jag ångra mig om jag blir besviken?
Vi vill att våra kunder ska vara nöjda med Travronden. Kontakta vår kundtjänst om du upplever att den nya satsningen på tidningen och de digitala tjänsterna inte gav mer och bättre till lägre pris.

Vad tar ni bort för innehåll från tidningen och sajten?
Inget storslaget, utan uppoffring. För att kunna ge dig mer och bättre till ett lägre pris har vi tvingats göra några svåra val. Nära 2 000 läsare har genom Travronden Opinion 2019:3 varit med och bidragit till följande prioriteringar: Vi kommer enbart att sälja Travronden Spel till marknadens bästa pris i butik, Travronden Sport är endast för prenumeranter. Vi kommer enbart att ge ut (dubbla!) tidningar i tryckt format på onsdagar, inte fredagar, vilket dessvärre innebär att startlistor till måndag och tisdag endast går i digital form (på grund av anmälan efter pressläggning). Vissa upplever kanske detta som försämringar, men vi utlovar också långt mycket mer och bättre läsning till lägre pris än i dag.

Vad ingår egentligen i min prenumeration?
Som prenumerant på den tryckta tidningen får du tillgång till hela Travrondens erbjudande. Som prenumerant på våra digitala tjänster får du tillgång till allt innehåll digitalt, fast du undviker kostnader för tryck av tidning och distribution – som blir allt dyrare tjänster.

Får jag verkligen alla startlistor fortfarande?
Självklart. Som prenumerant på Travronden får du även i fortsättningen startlistor och spelinformation till de största spelformerna, alltså V75, V86 och GS75 samt alla tävlingsdagar onsdag och söndag i papperstidningen. Måndagar och tisdagar anmäls dessvärre efter att papperstidningen gått till tryck och hänvisas därmed till e-tidningen Travronden Helg, där du även får fullständiga tips. Allt finns uppdaterat på TravrondenSpel.se.

Har ni fler satsningar på gång?
Travronden vilar aldrig. I smyg har vi börjat planera för en kommande trav-app för dig som älskar travsport och spel på hästar på riktigt. Vi hoppas kunna berätta mer om våra planer under början på nästa år.

Gör ni detta för att tjäna mer pengar?
Så klart inte. Alla som känner till tidningsbranschen i Sverige vet att det är svåra och utmanande tider för alla publicister. Tidningsdöden breder ut sig över Sverige och många kommuner står i dag utan journalister. Travsporten bevakas inte tillnärmelsevis på samma sätt som för tio år sedan, men Travronden ger inte vika. Vi gör en storsatsning inför 2020 som vi hoppas ska leda till att fler älska trav. Varje krona vi gör i överskott går direkt tillbaka till den svenska travsporten. Det är vi stolta över.

När får jag mer information om vad det innebär för mig?
Vi kommer att fortsätta att berätta mer och avslöja nyheter hela vägen fram till lanseringen av nya Travronden.se i början av nästa år. I början av december får alla prenumeranter en broschyr hemskickad, där hittar du allt du behöver veta om nya Travronden. Och i januari får alla som berörs av omställningen ett personligt brev hem med hur många veckor de har kvar på sin prenumerationstid. Alla som har 2-dagarsprenumeration i dag kommer att få förlängd premumerationstid med fler tidningar och mycket mer innehåll. 1-dags och digitalt får mycket mer för pengarna. Autogiro får sänkt pris från 249 kronor till 199 kronor.

Fler frågor?
Om ni inte lyckas, be dem kontakta kundtjänst på info@trmedia.se eller ringa 08-522 183 45 (öppet på vardagar, kl 07.00–17.00).

FAKTA

Viktiga datum om nya Travronden

 • I december: Informationsbroschyr med allt du behöver veta inför din omställning i brevlådan.
 • 10 december: Vinternumret 2019 dyker upp i brevlåda och butik.
 • I januari: Personligt brev går ut med information om hur din prenumeration påverkas och/eller förlängs vid omställningen.
 • 5 februari: Nya Travronden Spel och Travronden Sport kommer ut för första gången.
 • 7 februari: Nya Travronden Helg kommer ut för första gången.
 • 19 februari: Nya Travronden Magasin kommer ut för första gången.
 • I början av 2020: Nya Travronden.se har premiär

(Psst. Fler nya produkter, tjänster och satsningar är på väg.)

FAKTA

Så når du Travronden kundtjänst – om du behöver

Travronden.se/faq hittar du svaren på de vanligaste frågorna i samband med omställningen och storsatsningen.

Kontakta annars kundtjänst på info@trmedia.se (svar inom 24-48 timmar) eller ring 08-522 183 45 (vardagar kl 07-17.00).

Tack för att du tar dig tid.

FAKTA

Så blir nya Travronden i siffror

 • 3 tidningar varje vecka – två tryckta (Travronden Sport och Travronden Spel) och en digital utgåva (Travronden Helg).
 • 224+ sidor varje vecka – 136 trycka och 88 digital sidor.
 • 4 magasin – en ny långläsning i brevlådan var tredje månad (Avels-, Sommar-, Vinnar- och Vinternummer).
 • 160 tidningar varje år – 108 tryckta och 52 digitala utgåvor.
 • 12 500 sidor varje år – 8 500 tryckta (lika mycket om i dag) och 4 000 digitala sidor.
 • Över 3 000 sidor inför V75 – varav 1500 tryckta och 1500 digitala.
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS