Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Veteranen: "Ta betalt när det är bra sport"

Foto: ALN
Lars Andersson har minskat sitt antal travbanebesök per år från toppnoteringen på 165 besök till förra årets 60 besök. Foto: ALN

Lars Andersson, 45, var en av de mest frekventa travbanebesökarna i landet. Sporten och spelet i kombination är det som lockar ­honom.
– Trav är bättre nu, men var ­roligare förr, säger han.

Publicerad:

Med Söderhamn i Hälsingland som utgångspunkt finns flertalet ­travbanor i relativ närhet: Bollnäs, Hagmyren, Gävle och Bergsåker. Lars, som till vardags jobbar inom vård­en, fick upp ögongen för ­sporten i 20-årsåldern och avverkade tre Prix d'Amérique i mitten av 90-talet. Ett par år senare peakade antalet besök på travbanor under ett år.
– Toppnoteringen är 165 besök. För ett gäng år sedan låg det kring 100, berättar han.
I fjol blev siffran 60 besök.
– 19 av de dagarna var V75, resten var vanliga tävlingsdagar.
Varför har du minskat antalet besök?
– Delvis på grund av familjära skäl, vilket är ganska naturligt och inget som banorna eller förbund kan lastas för så klart. Ett par gånger per år blir travet en familjeaktivitet, men det då behövs ju i regel någon aktivitet för sonen på fem år. 
Utöver de familjära skälen finns två ytterligare som sticker ut.
– Tillgängligheten med ATG Live och tv gör sitt till givetvis, när man började åka fanns inte alls de möjligheterna. Sedan är lördagarna betydligt sämre nu, starttiden är klart negativ. Jag åker inte 35 mil bara sådär längre, man kommer hem för sent helt enkelt.
Hur stor vikt lägger du vid arenornas skick som ofta anses som gamla och slitna?
– Jag förstår att den yngre skaran kanske har mer åsikter om det, men för mig har det ingen inverkan på om jag åker mer eller mindre. Sommartid sitter jag helst ute och det är ju främst den tiden på året man åker. Sen är ju inte alla anläggningar särskilt vackra utomhus heller.
Besöker du andra sportarrangemang också?
– Nja, det primära sportintresset är travet. Ibland blir det någon bandymatch, ibland skidtävlingar. Men det är svårt att jämföra arrangemangen, det är inte skidtävlingar flera gånger i veckan precis.
– I Bollnäs är till exempel bandymatcherna välbesöka. Varför kommer inte den skaran på trav? Där är dessutom publiken mycket yngre, det vore förstås roligt om delar av den publiken kunde komma till travet. 
Hur ska travbanorna locka publiken?
– Kanske att profilera hästar, kuskar och tränare mer. Yngre personer kanske eftersöker snabbare tävlingsdagar, medan jag tycker att nuvarande tidsram är bra. Och givetvis det klassiska, bra mat till bra priser.
Vad tycker du om inträdet?
– Jag vet att en del avstår från att åka på grund av entrékostnaden men för mig spelar det ingen roll. Däremot kanske man borde slopa inträdet på vardagar och ta betalt när det är bra sport i stället.
Det var bättre förr, sägs det ofta. Lars håller delvis med.
– Trav är bättre nu, men det var roligare förr.
Utveckla det.
– Hästarna är så klart bättre, utvecklingen går framåt och man får se sanslösa prestationer allt oftare. Men det var roligare att åka på trav förr, det säger sig själv. När E-läktaren fylldes och det var tusentals på Solvalla var det roligare, då åkte man nästan varje vecka, avslutar han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.