Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Visbytravet först ut med kontantförbud

Foto: Maria Holmén, TR BILD
Simon Röcklinger går i spetsen för ett kontantförbud ute på travbanorna. Foto: Maria Holmén, TR BILD

På lördag provar Visbytravet som första bana i Sverige att köra en tävlingsdag utan möjlighet till kontantspel.
– Vi går gärna i bräschen för det här samtidigt som jag förstår att det för en del kan uppfattas som läskigt och annorlunda, säger Visbytravets sportchef Simon Röcklinger.

Publicerad:

Från och med den 1 januari blev det lag i Sverige på att alla som spelar på trav måste legitimera sig. I spelbutikerna är det redan krav på att ha ett ATG-konto för att kunna spela medan det ute på travbanorna fortfarande går att använda kontanter och endast visa upp en godkänd legitimation. Men nu är Visbytravet först ut med att införa kontantförbud vid spel på hästar. Det sker med början på lördag vid årspremiären och planen är att samtliga 18 tävlingsdagar under året ska vara kontantfria.
– Det är klart att vi ska utvärdera det hela undan för undan, men rent generellt finns ingen bakdörr. Det här måste helt enkelt lyckas, men vi ska vara ödmjuka och öppna för feedback, säger Simon Röcklinger.

Den sistnämnde förklarar bakgrunden till beslutet att som första travbana köra kontantfritt.
– Vi har ett arbetsdokument som heter Kundresan 2,0. Det innehåller en rad åtgärder, framför allt då för att banpubliken ska trivas bättre. Allt från att bygga upp trevliga miljöer till att det ska finnas möjlighet att aktivera sig mera. Det här kräver i sin tur en utökad digitalisering och här kommer det här med kontantfritt spel in i bilden.

Istället för runt 15 spelmottagare blir det nu istället 15 publik- och spelvärdar. Oberoende vilken kunskapsnivån är när det gäller det digitala ska alla som kommer på lördag kunna lämna in spel. Förutsatt att de har godkänd legitimation. Det är upp till värdarna att hjälpa till med vad som behövs. Givetvis blir det ett tuffare jobb om kunden ifråga varken har smartphone eller mobilt bank-ID.
– Bara man har med sig legitimation ska vi försöka lösa resten. Det är målsättningen och vi har fortfarande några dagar på oss, påpekar Röcklinger.

Vilken är egentligen medelåldern på banbesökarna en vanlig travdag på Visbytravet?
– Den är nog mellan 65-70 år. Jag upplever ändå att även de äldre har ett intresse och i många fall vill lära sig smartphones och det digitala. När jag träffar farmor och farfar frågar de först hur jag mår och sedan brukar nästa fråga vara något om mobilen. Jag är inte främmande för att vi här på Visbytravet till och med kan starta upp kurser för de som önskar när det gäller smartphones. Bara människor vill vara med inom travsporten kan jag tänka mig att försöka vara behjälplig med allt jag kan.

Simon Röcklinger inser att det kan bli en del negativa röster på lördag, även om banan försökt att vara ute i tid med informationen.
– Om det enda incitamentet för att komma till en travbana är tillräckligt många spelkassor så ligger vi väldigt illa till. Nu vill vi få till lite av en nybyggaranda, där den sociala trivseln och upplevelsen ska höjas väsentligt vid ett besök på travbanan. Istället för att stå i spelköer hoppas jag att de på plats använder tiden till att prata med kompisar eller att läsa på lite grundligare inför kommande lopp.

Röcklinger fick lite ytterligare hopp vid det senaste årsmötet.
– Det visade sig att 29 av de 30 på plats hade mobilt bank-id. Båtarna hit till Gotland började med elektronisk incheckning förra året, så det händer ändå lite.

De gamla ATG-terminalerna skrotades i slutet av förra året och det finns bara ett begränsat antal nya som de olika travbanorna slåss om. Debatten på sistone har mera handlat om att banorna vill ha fler terminaler, inte färre.
– Det är kanske 32 travbanor i landet som vill ha fler terminaler, bara en som tänker tvärtom. Om det skulle visa sig alldeles uppåt väggarna får jag väl helt enkelt sluta. Men jag hoppas att vi ska ta oss över de hinder som finns i början och göra något riktigt bra av det här, avslutar Simon Röcklinger.

Bankkort och swish är det som gäller på lördag – inte kontanter.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS