Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så gick avelsvärderingen

Foto: TR Bild
Crazed uppgraderades på sina avkommor medan Power fick flest poäng. Foto: TR Bild

Under onsdagen avelsvärderades åtta hingstar på Solvalla. Högst betyg av de som visades fick fjolårets kriterievinnare Power med 78 poäng. Fyraåringen var yngst i gänget och avelsvärderingsnämnden, med Håkan Persson som ordförande, gillade hingsten efter Googoo Gaagaa.

Publicerad:

Fjolårets succéhingst Googoo Gaagaa kan därmed bli farfar redan inom några år. Han har ju passgångarstam i blodet eftersom Powers farfar är Cam’s Rocket (Cam’s Card Shark), som tjänat 200.000 dollar. I Nordamerika har han 110 avkommor och de flesta är passgångare.

Tränaren Robert Bergh har förstås siktet inställt mot de stora fyraåringsloppen i år med Derbyt som huvudmål.

Andra hingsten som fick högt skattat värde var Cash Gamle. Ready Cash-hingsten, som tävlat framgångsrikt i Frankrike under några år, fick 73 poäng. Här finns flera godbitar på moderslinjen med Viking Kronos som morfar och franske Viking’s Way som mormors far.  

Amerikanske Crazed bedömdes enbart på sina avkommor och i Nordamerika finns flera dollarmiljonärer. Han upphöjdes till kategorin AB och verkar i aveln i år.

Crazed (e. Credit Winner-Mary Lou Hall) är född 2005 och tillhörde en av de bästa i årgången då han vann The Colonial och Matron stakes. Han vann även uttagningslopp till Hambletonian för att sedan bli tvåa i finalen bakom Deweycheatumnhowe. Han gjorde 18 starter som treåring, tog nio segrar och sprang in lite drygt en miljon dollar.

Crazed har över 500 avkommor i Nordamerika, varav tre har tjänat över en miljon dollar: Crazy Wow, J.L.Cruze, och Gural Hanover. Credit Winners-sonen lämnar tuffa och tåliga avkommor där hingstar/valacker överglänser stona – med marginal.

Sedan år 2010 finns ett nytt avelsvärderingssystem för varmblodiga travhingstar. I samråd med Avelsföreningen (ASVT) har Svensk Travsport bestämt att en så kallad VDN-beskrivning (varudeklarering) med värderande omdömen och poäng (inga poäng för listhingstar*) ska göras vid individprövningen. I det nya systemet förbjuds ingen varmblodshingst att verka i aveln om den inte har eller nedärver defekter som strider mot djurskyddslagen.
I värderingen lägger man in egna prestationer, härstamning och eventuella avkommor. Man gör också en grundlig hälsoundersökning av hingsten.

Hingstens egna prestationer anser man är viktigast. Nämnden belönar tidigt tävlande i klassiska unghästlopp. Om hingsten kommer från USA ska den ha tillhört topp tio i kullen. Framgångsrikt tävlande i grupp 1-löpningar är en bra merit.

En bra stamtavla ge högre poäng och där bedöms modern och fadern vara lika viktiga. Dock tittar man endast två led bakåt i moderns stamtavla vilket inte känns helt rätt. Här bör nämnden gå åtminstone ytterligare ett steg bakåt i stamtavlan. De olika momenten vägs sedan samman till ett slutgiltigt omdöme och en poäng.

Pris för bästa visning gick till Rebecca Dahlén som visade stallets stjärna Minnestads el Paso.

Avelsvärdering

Power (Googoo Gaagaa) 78

Cash Gamble (Ready Cash) 73

Whitehouse Express (Yankee Glide) 61

Eldrick Boko (Cantab Hall) 52

Doctor Doxey Zens (Donato Hanover) 51

M.T.Insider (Offshore Dream) 45

Minnestads el Paso (Adrian Chip) 40

Order to Fly (Order By Fax) 36.

Bedömd på avkommor

Crazed - AB

Poängskalan: 100-86 poäng = Mycket högt skattat avelsvärde, 85-71 poäng = Högt skattat avelsvärde, 70-56 poäng = Medelmåttigt skattat avelsvärde, 55-0 poäng = Lågt skattat avelsvärde

 
 
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS