Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förhandsbesked i momsfrågan om premielopp har kommit

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Mats Norberg, till vardags på redovisnings- och rådgivningsföretaget Ludvig & Co samt styrelseledamot i Svensk Travsport. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Kostnaderna för Sveriges hästägare kan öka med 25 procent om momsen inte får dras av.
Nu har ett förhandsbesked kommit avseende premielopp åt det positiva hållet för travsporten.
– Principiellt är det viktigt att ha vunnit det här målet, säger ST:s styrelseledamot Mats Norberg.

Publicerad:

Skatteverket har tidigare flaggat för att man vill klassa tävlandet med häst som privat verksamhet vilket i så fall skulle innebära att hästägare inte får dra av momsen på tjänster kopplade till träning och tävling – det vill säga en kraftigt ökad kostnadsmassa för hästägarna.

Svensk Travsport har hjälpt till att begära ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden avseende specifika frågeställningen rörande premielopp, där Skatteverkets inställning varit att det inte är momspliktigt. Skatterättsnämnden har gått emot Skatteverkets inställning:

Skatterättsnämnden anser att det är fråga om ett ömsesidigt utbyte av prestationer där ersättningen utgör motvärdet för den tjänst som Bolaget tillhandahåller premieloppsarrangören”, skriver bland annat nämnden.

– Skatteverket har överklagat det här till Högsta förvaltningsdomstolen, men hittills visar det sig att Skatteverket inte har rättsligt stöd för sin hållning, säger Mats Norberg, till vardags på redovisnings- och rådgivningsföretaget Ludvig & Co samt styrelseledamot i Svensk Travsport.

Vad innebär det för travet i stort?

– Jag vill inte säga att det avgör hela frågan om vem som är momspliktig och därmed hur det ska tolkas för travet i stort, men principiellt är det viktigt att ha vunnit den. Återigen har det visat sig att Skatteverket haft en felaktig tolkning. Vi arbetar intensivt med momsfrågan i en arbetsgrupp just nu. Hästägare kan bemötas på olika sätt i dagsläget. Det är flera som nekas registrering, det vill säga momsregistrering vid uppstartande av bolag, där syftet endast är att tävla med hästar. Skatteverket anser inte att det är momspliktig verksamhet. Det är viktigt att vi fortsätter agera tydligt från branschens sida så vi får en samlad rättslig prövning.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.