Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fler övervakningsstall under året

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Vid fredagens tävlingar på Färjestad kommer övervakningsstall att användas för första gången i år. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

2020 var första året då övervakningsstall användes inom svensk travsport i enlighet med Antidopningsreglementet. Förbundet hoppas dubbla antalet tillfällen med övervakningsstall i år.

Publicerad:

I samband med fem tävlingsdagar under fjolåret användes övervakningsstall. På fredag har det blivit dags på nytt. Tävlingarna på Färjestad blir årets första med övervakningsstall och det är hästarna i Prins Carl Philips Jubileumspokal som kommer få ökad säkerhet runt sig. Det rapporterar Svensk Travsport via sin hemsida.

– Vi är väldigt nöjda med utfallet av de övervakningsstall vi genomförde under 2020 och de flesta aktiva vi pratat med har tyckt att det har fungerat bra. Eftersom det är ett fåtal personer kring varje häst som har tillträde till stallet så blir det ett helt annat lugn än i de "vanliga" gäststallarna. Detta har uppskattats, framför allt av skötarna som kan ta hand och förbereda sina hästar i lugn och ro, vilket också är positivt för hästarna. Självklart har vi en del saker som behöver förbättras och i och med det så hoppas vi att årets övervakningsstall kommer att bli ännu bättre, säger Linda Höijer på Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd.

Förbundet avslöjar inte vilka tävlingsdagar som kommer att bli aktuella under året, men man skriver att man hoppas fördubbla antalet tävlingsdagar jämfört med 2020.

– Möjligheten att använda övervakningsstall är en viktig del i vårt arbete för både ett starkt djurskydd och en rättvis sport så det känns bra att kunna öka antalet tillfällen under 2021. Vi ser fram emot att träffa de aktiva ute på banorna under året och hoppas på ett lika lyckat genomslag som förra året, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport.  

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.