Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elitloppshelgen: "Kan finnas prover kvar att analysera"

Foto: Micke Gustafsson
Foto: Micke Gustafsson

En hel del dopingprov från Elitloppshelgen har analyserats.
Inget har varit positivt.
Listan över "negativa dopingprov" innebär dock inte att arbetet per automatik är avslutat.

Publicerad:

I veckan har Svensk Travsport kommunicerat ut provsvar på dopingprov från elitloppshelgen via sin hemsida och en mängd prov har analyserats. I listan över ”negativa dopingprov” saknas det dock hästar som enligt resultatlistorna den helgen ska ha testats.

"Kan bero på många olika saker"

– Det kan bero på många olika saker, vad det beror på just här kan jag inte svara på. Vi tar flera olika prover och skickar till olika laboratorium och vissa tar längre tid att analysera,  samt att visa prov fryses in. Att prov dröjer betyder inte att det skulle luta åt någon riktning vad gäller provsvaren, säger Johan Nilsson, säkerhetsansvarig på Svensk Travsport.

"Kan finnas prov kvar att analysera"

Betyder listan ni publicerat att samtliga hästar som testades och finns i listan över negativa prov var helt rena under elitloppshelgen?
– Vi tar tre olika prover: urin, blod och hår. Det kan finnas prov som inte är analyserade då det räcker att det första kommer in som negativt för att det ska publiceras på sidan. Så nej, eftersom det fortfarande kan finnas prov kvar att analysera så kan man inte med säkerhet slå fast det.

Med på listan över negativa dopingprov finns samtliga hästar som startade i Elitloppet. Antalet prover som togs på dem varierar.
– De tre främst placerade togs det fem ”kit” på. Ett kit kan vara urin till exempel. På övriga hästar i Elitloppet togs det tre eller fyra kit totalt.

FAKTA

Dopingskandalen 2006

Jag de Bellouet kom till Solvalla och krossade sina konkurrenter i Elitloppet. Ettrigt spurtande Let's Go slutade tvåa.
En tid senare framkom det att hästarna inte tävlat inom ramarna för reglementet och duon fråntogs sina placeringar i Elitloppet. I stället gick segern till Björn Goop och Conny Nobell.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS