Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nya erkännanden i den amerikanska dopingshärvan

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Rättssystemet maler långsamt i den stora amerikanska dopingsskandalen som avslöjades i mars förra året.
Ett 30-tal personer är inblandade, men än så länge har endast en dom fallit.
I onsdags kom i alla fall erkännanden från galopptränaren Jorge Navarro och veterinären Kristian Rhein, skriver amerikanska hästsportsajten Daily Racing Form.

Publicerad:

På en videolänk erkände Jorge Navarro sig skyldig till två olika brott inför domaren Mary Kay Vyskocil i södra domstolsdistriktet i New York.

Navarro berättade att han tillfört flera av sin hästar förbjudna preparat, samt att han sysslat med organiserad kriminell verksamhet under åren 2016–2020. Åtalet om att ha lurat staten läggs däremot ner.

Galopptränaren har gått med på att betala böter på sammanlagt 325 miljoner dollar, cirka 2,7 miljarder kronor. Han riskerar också fängelse upp till fem år.

Veterinären Kristian Rhein har erkänt att han sålt förbjudna preparat, bland annat till den kände galopptränaren Jason Servis. Rhein riskerar tre års fängelse.

Dom meddelas den 17 december.

Sedan tidigare har Scott Robinson, känd hästägare i sulkysporten, dömts till 18 månaders fängelse och böter om 3,4 miljoner dollar, närmare 30 miljoner kronor. Robinson har mellan 2011 och mars 2020 sålt förbjudna medicinska produkter till personer inom hästsporten. Bland annat för bloddopning. Han har också sålt falska preparat till ett värde av flera miljoner dollar, därav det höga bötesbeloppet.

Det var i mars i fjol som den gigantiska dopingshärvan blev offentlig. FBI, tillsammans med New York-polisen och tullmyndigheten, hade under flera år spanat på en grupp misstänkta inom galopp- och travsporten. Man hade samlat in mängder av bevis via bland annat telefonavlyssning och 29 personer anhölls för olika dopingsbrott.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.