Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST tiger efter extrainsatt möte: "Inga kommentarer"

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Foto: Mia Törnberg/TR Bild

I november månad beslutade och godkände Svensk Travsports styrelse ett nytt, starkare antidopingreglemente. Det skulle börja gälla från 1 januari, men vad Travronden erfar kommer ändringar nu att göras, bara två veckor före årsskiftet.

Publicerad:

På ett extrainsatt möte i onsdags diskuterades det nya antidopingreglementet som ska börja gälla från och med 1 januari 2019. Närvarande var Svensk Travsports vd Ulf Hörnberg, hästvälfärdavdelningens chef Linda Höijer, förbundsjurist Göran Wahlman, Överdomstolens ordförande Olle Sohlberg, Ansvarsnämndens ordförande Sari Olausson, tidigare chefsveterinären Peter Forsberg samt veterinär Antti Rautalinko. 

Svensk Travsports styrelse godkände det nya reglementet, som den externa advokatfirman Carat varit med och arbetat fram utefter WADA:s (World Anti-Doping Agency regler, vid november månads styrelsemöte. Men på det extrainsatta mötet beslutades att det av styrelsen bestämda reglementet ska ändras.

"Vi har tystnadsplikt"

Samtliga på mötet har belagts med munkavle av Svensk Travsports vd Ulf Hörnberg.
– Ulf Hörnberg meddelade att vi har tystnadsplikt gällande det som sades på mötet. Vi som deltog fick meddelat från Ulf att han är den ende som ska uttala sig i ärendet, säger hästvälfärdsavdelningschefen Linda Höijer

Förbundsjurist Göran Wahlman lämnar ett liknande svar.
– Vad mötet gav, det är det Ulf Hörnberg som ska kommentera, säger Wahlman.

"Måste göra en del omarbetningar"

Vad är anledningen till beslutet om att du är den ende som ska kommentera mötet?
– För att det räcker med en talesperson i frågan, säger Ulf Hörnberg.

Vad avhandlades på mötet och vad beslutades?
– Vi kommer att ha ett utbyggt antidopingreglemente från 1 januari, det beslutet kvarstår. Däremot så måste vi av både praktiska och juridiska skäl göra en del omarbetningar. Det är vad vi gör nu, säger Hörnberg.

Kommer Carats arbete att ligga till grund för det nya reglementet även efter de ändringarna du pratar om?
– Jag vill inte kommentera någonting kring det ännu.

Styrelsen godkände väl reglementet där Carats arbete var underlaget?
– Det fanns ett underlag som styrelsen tog till. Nu får vi se på vilket sätt vi behöver omarbeta det hela.

Vad består då ändringarna av?
– Jag vill inte kommentera någonting kring det. Jag nöjer mig med att säga att det fanns en del problem med det beslutade reglementet som behöver en omarbetning. Vad den omarbetningen består av, tar jag med styrelsen först, och sedan kommunicerar vi ut det, säger Hörnberg.

"Vi kan juridiken"

På Carat Advokatbyrå vill man inte uttala sig kring Svensk Travsports beslut – eller någonting kring ärendet överhuvudtaget. Det trots att Svensk Travsport anser sig behöva ändra i reglementet av juridiska skäl.
– På Carat kan vi juridiken, men i och med att Svensk Travsport är vår kund, så pratar jag inte någonting om det här. Så enkelt är det, säger advokat Carl-G Leissner.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS