Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander säljer hela ettåringskullen

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Stefan Melander. Foto: Maria Holmén/TR Bild

I dagarna tre arrangeras den årliga Kriteriauktionen i Upplands Väsby. Solvallatränaren Stefan Melander dominerar auktionen och säljer hela 57 ettåringar.
– Jag säljer hela årgången. Vi har för många hästar hemma och jag måste dra ner, säger Melander.

Publicerad:

Cirka 430 ettåringar säljs den 26-28 september. Nya avelshingsten Uncle Lasse har 50 avkommor till salu. Stefan Melander äger de flesta.

Sonen efter Donato Hanover vann bland annat Sprintermästaren i Halmstad på 1.09,3. Efter tre starka säsonger valde Melander att avsluta tävlingskarriären och låta honom bli avelshingst. Uncle Lasse har totalt 95 avkommor födda 2018.
– Jag tror väldigt mycket på Uncle Lasse i aveln. Han har jättefin stam och var en fantastisk tävlingshäst. Örjan (Kihlström) sade efter segern i Sprintermästaren att han aldrig kört en häst med bättre teknik. Så visst har man förhoppningar inför auktionen.

Melander har sin uppfödning, på cirka 100 avelsston, på Sättersbo gård, strax utanför Sala. Men hästarna som säljs på auktionen kommande helg har varit på bete i Frankrike under ett år.
– Hästarna transporterades till Jean-Pierre Dubois stora gård i Normandie i fjol, sedan de skilts från sina mammor. Jag har gjort vad jag kunnat för att hästarna ska få den bästa uppfödningen och de bästa förutsättningarna.
– Jag kommer nog att fortsätta med att skicka hästarna till Normandie även framöver, säger Melander.

Hur gör du nästa år, blir det ny försäljning av hela kullen?
– Ja, det tror jag. Jag måste sälja. Jag har missat både Prix d'Amérique och Hambletonian de senaste åren för att jag haft för mycket jobb hemma. Det måste bli ändring på det. Jag kommer också att sälja av fölston. Men samtidigt kommer Nuncio med sina första föl och det ska förstås bli spännande.

Vilka förhoppningar har du på Kriterieauktionen?
– Jag vet inte riktigt. Det finns flera ston med väldigt bra stam som jag hoppas få hyfsat betalt för. Men samtidigt vet man ju branschen, jag har sprungit på auktioner i över 40 år och man vet i alla fall att inget är givet. Men jag hoppas åtminstone på att få tillbaka fölavgiften på Uncle Lasses avkommor (65 000 kronor, reds. anm). Och jag kommer INTE att köpa tillbaka några hästar.

Helt säkert?
– Ja!

Ytterligare några nya avelshingstar har sina första kullar ute på Kriterieauktionen. Canepa Hanover (e. Cantab Hall), Creatine (e. Andover Hall) samt de båda franska hingstarna Django Riff (e. Ready Cash) och Dollar Macker (e. Saxo de Vandel).

Ready Cash är inte lika dominant som på Wenngarn-auktionen för en dryg månad sedan. Den franska topphingsten har bara en avkomma med medan sönerna Bold Eagle (8), Bird Parker (1), Charly du Noyer (6), Djali Boko (5) och Django Riff (12) har sammanlagt 32 ettåringar i auktionsringen.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS