Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Domen står fast: "Vi är 
naturligtvis besvikna"

Foto: ANNA GERDMARKER/TR BILD
Foto: ANNA GERDMARKER/TR BILD

I april dömdes två amatörtränare till 10000 kronor i böter för brott mot tävlingsreglementet.
Efter överklagan från båda parter står domen fast – men bötesbeloppet sänks till 2000 kronor var.

Publicerad:

Svensk Travsports hade, både i Ansvarsnämnden samt nu, i Överdomstolen yrkat på att amatörtränarna skulle dömas för brott mot flera paragrafer i tävlingsreglementet, däribland brott mot paragraf 2 och 38 för att ha använt en obehörig behandlare för att utföra ledinjektion på en av hästarna i stallet samt brott mot paragraf 44 för att ha vidtagit behandling eller åtgärd som skulle kunna medföra förändring av hästens aktuella prestationsförmåga. Men både i Ansvarsnämnden och i Överdomstolen dömdes tränarna enbart för att inte ha fört korrekta behandlingsjournaler.
I ansvarsnämnden fick de båda tränarna 10 000 kronor var i böter. Detta belopp sänks nu alltså till 2000 kronor. I båda instanser friades en tredje part, som enligt Svensk Travsports yrkande använts som obehörig behandlare, helt.
– Vi är naturligtvis besvikna över Överdomstolens beslut. Ärendet överklagades i syfte att pröva om det gick att få en annan bedömning än vad Ansvarsnämnden gjort. Men med det sagt så får vi självklart acceptera Överdomstolens beslut, säger Svensk Travsports vice VD Ulf Hörnberg på Svensk Travsports hemsida.

Ärendet avgjordes inte utifrån det nya dopingreglemente som trädde i kraft vid årsskiftet utan utifrån 2017 års regelverk.
– Vi behöver nu sätta oss och analysera om utgången hade kunnat bli annorlunda om det nya Antidopningsreglementet kunnat tillämpas. Vid behov kanske även det nya reglementet behöver förstärkas ytterligare. I detta ärende har vi också beslutat att överlämna den underliggande utredningen och besluten till behörig kontrollmyndighet, i detta fall Länsstyrelsen, som underlag till deras riskbaserade kontroll eller annan åtgärd, säger Antti Rautalinko på Svensk Travsports hemsida.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS