Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästnäringen ingen het fråga i debatten

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Bolagen stationerade i EU förväntas bli en del av den svenska spelmarknaden på allvar. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Kulturutskottet debatterade i riksdagen under torsdagslunchen.
I förbifarten nämndes hästnäringen och frågan om hur den ska säkerställas.
– Det är viktigt att regeringen snabbt utreder vilka konsekvenser det blir för hästnäringen på en omreglerad marknad, sade Per Lodenius (C). 

Publicerad:

Senare i dag förväntas beslut om propositionen fattas genom votering. Riksdagspartierna fick en sista chans att uttrycka sina åsikter om spelfrågan i riksdagen vid lunchtid. Majoriteten av partierna är för en omreglering av spelmarknaden. Vänsterpartiet är inte nöjda med förslaget.

– Vi anser att det innebär stora risker med dessa aktiebolag (spelbolagen med vinstintresse, reds. anm.). Vinster på spelmarknaden behöver regleras, vi vill inte att spelmonopolet ska avskaffas på det här sättet. Tyvärr saknas det konkreta förslag på hur. Vi skulle gärna ha haft möjlighet att jämföra olika alternativ och vi yrkar på avslag, sade Vänsterpartiers talesperson Vasiliki Tsouplaki (V).

"Bredade utredning"

Sverigedemokraterna hade vissa invändningar också och vill framför allt se en rejäl uppföljning av ett licenssystem.
– Vi skulle vilja ha en större och bredare utredning av det som påbörjas fem år efter att det införts, sade Sara-Lena Bjälkö (SD).

Vill se snabb utredning rörande hästnäringen

Gällande den heta frågan för travsporten – hur finansieringen av hästnäringen ska säkras – var det relativt lågmält.
– ATG kommer att få en ny roll och därför är det viktigt att regeringen snabbt utreder vilka konsekvenser det får på en omreglerad marknad, sade Per Lodenius (C).
– Den otroligt viktiga finansieringen av hästsporten behöver vi ha fler delar i. Viktigt är att vi säkrar den här övergångsperioden, sade Bengt Eliasson (L).

"Påverkar hästnäringen"

Med övergångsperiod syftar på Eliasson på den eventuella perioden då det finns ett licenssystem på plats men inget beslut om hur hästnäringen ska finansieras. En utredning gällande så kallad marknadsavgift är startad.
– Det borde vara en omöjlighet att stå här i dag. Vi hade exakt tre år till vårt förfogande i en ett de mer komplexa områdena som finns, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och fortsatte:
– Det här påverkar hästnäringen, civila samhället, mediebranschen. Inom ett par timmar har vi ett beslut. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS