Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lugauers straff kvarstår

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Conrad Lugauer. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Efter Breeders Crown-finalen för treåriga ston dömdes Conrad Lugauer till 64.000 kronor i böter och avstängning mellan 22 november och 26 december. Lugauer överklagade – nu har överdomstolen kommit med ett beslut.

Publicerad:

Conrad Lugauers bestraffning efter Breeders Crown-finalen för treåriga ston kvarstår. Det framgår via ett beslut från överdomstolen daterat den 23 november underskrivet av överdomstolens ordförande Olle Sohlberg

Conrad Lugauer dömdes dels 16.000 kronor i böter och avstängning mellan 22 och 26 november för felaktigt bruk av körspö bakom egentränade Maggiore – och dels 48.000 kronor ytterligare i böter samt avstängning mellan 27 november och 26 december för olämpligt uppträdande. 

Detta på grund av en situation mot Carl Johan Jepson (Hill’s Angel) efter målgång.

Den senare delen av bestraffningen överklagades av Lugauer. Ärendet har behandlats av överdomstolen som bedömer att straffet ska kvarstå – de skriver följande:

"I ingressen till påföljdsmallen anges att, om omständigheterna så motiverar, beslutande organ får meddela såväl lindrigare som svårare påföljd än vad som följer av mallen. Enligt överdomstolens uppfattning ska denna bedömning ske med utgångspunkt från den förseelse som ska bestraffas. För att kunna meddela en lindrigare påföljd ska förseelsen framstå som mindre allvarlig, vilket inte kan komma ifråga för Lugauers del. Förseelsen är alltför allvarlig.

ST har i sitt yttrande tillstyrkt att Lugauers överklagande bifalls till viss del på så sätt att påföljden lindras. ST har som skäl anfört att en påföljdsbestämning med ledning av påföljdsmallen i ett lopp med hög prissumma medför ”icke förutsedda följder”. Som överdomstolen uppfattar ST, avses med sådana följder bötesbeloppets storlek och körförbudets längd.

Överdomstolen anser med hänvisning till vad som anförts ovan, att konsekvenserna av utdömd påföljd inte är en omständighet som kan beaktas i detta ärende. Icke förutsedda följder av anvisningarna i påföljdsmallen, kan endast åtgärdas genom ändringar däri.

Överdomstolen fastställer således måldomarnämndens beslut."

Överdomstolen skriver även att beslutet var enhälligt. Enligt tävlingsreglementet kan inte talan föras mot överdomstolens beslut.

Beslutet i sin helhet går att ta del av här.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.