Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Umåker kommenterar Robert Berghs avstängning

Foto: Micke Gustafsson/Malin Albinsson/TR Bild/Montage
Umåker kommenterar den omdebatterade avstängningen Robert Bergh ådrog sig i helgen. Foto: Micke Gustafsson/Malin Albinsson/TR Bild/Montage

Avstängningen som Robert Bergh ådrog sig på Umåker i helgen har blivit omdebatterad. Nu ger den aktuella banan sin syn på saken.

Publicerad:

Det är via ett inlägg på Umåkers hemsida undertecknat måldomare Ulf Albertsson, riksdomare Jan Törnqvist, vd Robert Karlsson samt sportchef Håkan Persson, som banan motiverar sin avstängning av Robert Bergh.

I samband med Hail Marys andraplats i Berth Johanssons Memorial bestraffades Robert Bergh med 3000 kronor i böter samt avstängning mellan 29 och 31 maj för övrig felaktning drivning. En avstängning som gör att han inte får köra lopp på lördagen eller söndagen under elitloppshelgen.

Umåker skriver: ”Robert Bergh kom till Umåker med en drivningsförseelse från tävlingarna på Åby den 8 maj. Robert kör över 501 lopp/12 månader* (670 lopp, senaste 12-månadersperioden) har därför en upprepningstid på tre veckor för drivningsförseelser. Om en körsven drar på sig två drivningsförseelser under sin upprepningstid (tre veckor i detta fall) blir det automatiskt avstängning.

Alltså, med den bestraffningen med sig i bagaget från Åby den 8 maj – ger nästa drivningsförseelse kommande tre veckor en avstängning.

Redan vid våra tävlingar på fredagen var Robert på gränsen till att dra på sig en drivningsförseelse. Måldomaren kontaktade Robert och förklarade att drivningen var på gränsen, men att de också var medvetna om att om de skulle döma en bestraffning – skulle det innebära en avstängning under Elitloppshelgen. De valde att fria Robert, men skickade med en varning och poängterade också vad som var felaktigt i hans drivning.”

Samt angående drivningsförseelsen som orsakade bestraffningen: 

”Det måldomaren anmärker på är att Robert driver med tömmarna i snabb följd och att hästen därmed inte får tid att svara på tidigare drivning. Han förklarade också att det var en liknande drivning som han gjorde på Åby 8 maj som han även där blev bestraffad för.

Under lördagens tävlingar gör Robert återigen samma typ av felaktig drivning och nu kan inte måldomaren fria Robert igen. Han hade blivit uppmärksammad på vad han gjorde fel och han visste att konsekvensen var att bli avstängd under Elitloppshelgen, eftersom avstängningarna alltid börjar gälla 14 dagar efter förseelsen.”

Efter att Robert Bergh fått vetskap om avstängningen lämnade han beskedet att han inte skulle tacka ja till en eventuell inbjudan till Elitloppet med Hail Mary.
– Jag blev upprymd efter det här loppet och tänkte sätta mig i bilen och fundera på att eventuellt vara med i Elitloppet, men det stängdes helt nu när jag blev avstängd. Jag vet inte om det går att överklaga, men så länge jag är avstängd kommer han inte att starta i Elitloppet, sade han till Travronden i lördags.

Ett besked som bekräftades av Solvallas sportchef Anders Malmrot under tisdagen.
– Ja, jag pratade med Robert Bergh i går som sade att det inte blir något elitlopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.