Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästskojarna – travets hetaste just nu

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Power och Robert Bergh. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Välkommen till Hästskojarna. Här berättar vi om allt i hästväg – men också om det märkliga djuret som kallas människan. Vi hyllar hjältarna och berättar om tabbarna.

Publicerad:

1. Power trivs i Paris

I debuten på Vincennes tog Robert Berghs Power hem Europaderbyt. I lördagens Prix de Croix var han segermogen på nytt. Efter att ha lotsats fram av Éric Raffin visade femåringen bäst takter till slut och den andra segern på tre försök på Vincennes var ett faktum. Power närmar sig tio miljoner kronor intjänat med stormsteg och Hästskojarna ser fram emot hans nästa start.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Davidson du Pont. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

2. En vinnare igen

Han hade inte vunnit lopp sedan segern i Prix de France, men i Prix de Belgique var det åter dags för Davidson du Pont att vara först över linjen. Jean-Michel Bazire gav sin adept en trivsam ryggresa och Davidson du Pont hade inga problem att avgöra till slut. Ett starkt formbesked inför Prix d’Amérique.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Björn Goop prisades på Hästgalan ifjol. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

3. De ska prisas

2020 blev ett mycket annorlunda år. Men på travbanan stod hästarna och aktiva som vanligt för starka prestationer. Under den gångna veckan presenterades vilka som nominerats till de olika kategorierna till Hästgalan. Listorna kryllar av vassa namn. Lyckas vissa behålla sina platser som överst på tronen eller blir det nya vinnare? Den 6 februari får vi svaret.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Nancy Takter på Millenium Farm. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

4. Takter i topp

I lördags ägde årets Dan Patch Awards rum där de mest framgångsrika på andra sidan Atlanten uppmärksammades. Årets häst alla kategorier gick till Nancy Takters Tall Dark Stranger. Den treårige passgångaren hade en extremt framgångsrik säsong och vann elva av tretton lopp samt sprang in över 1,3 miljoner dollar. I november stod det klart att hästen blir avelshingst.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Gimpanzee. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

5. Dubbla priser

Prisades gjorde även Marcus Melanders Gimpanzee. Dessutom dubbelt upp. Den nyblivne avelshingsten utsågs både till Årets äldre hingst/valack men också till Årets travare. Gimpanzee var en stjärna redan från start. Hingsten vann 25 av 34 lopp under karriären och sprang in över 2,7 miljoner dollar. Bland annat tog han tre segrar i Breeders Crown.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Bahia Quesnot finns med i anmälningslistan till Prix de Cornulier. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

6. Cornulier

Vintermeetinget i Paris rullar vidare och inom de närmsta veckorna ska de allra största loppen avgöras. Först ut är söndagens montélopp Prix de Cornulier där det står klart att Bilibili inte kommer att ta tredje raka inteckningen. Laurent Claude Abrivards topphäst missar storloppet på grund av skada. Vem ställer sig överst på tronen den här gången?

Foto: Skärmdump/ATG.se
Jonas Gylling var en vinnare i sitt första lopp som kusk. Foto: Skärmdump/ATG.se

7. En vinnare direkt

Motståndet skrämde inte Jonas Gylling. Detta trots att han mötte kuskar som Ulf Ohlsson, Conrad Lugauer, André Eklundh, Peter Ingves och Mikael J Andersson när han skulle köra sitt livs första lopp. Jonas Gylling hittade igenom från bakspår med Elin Dalegårds Digital Lucky och efter att ha övertagit ledningen efter ett halvt varv blev segern enkel.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Sorbet. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

8. Fältet

Trots att det är januari har Bollnästravet lyckats locka ett starkt startfält till Bengt Ivarssons Minne, gulddivisionen, på lördag. Ordnar Disco Volante andra raka segern i guld? Slår segermaskinen Coin Perdu till? Eller passerar Sorbet mållinjen som etta? Hästen gör sin första start efter andraplatsen i Sundsvall Open Trot i augusti. 150 000 kronor belönas vinnaren med.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Vincennes. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Utsparkad

En klassiker under Prixd’Amérique-helgen är Coupe d’Europe des Amateurs. I loppet, som brukar köras under lördagen, får varje medlemsland i UET nominera varsin körsven som tar upp kampen med varandra på banan i Paris. Så blir det dessvärre inte i år. Loppet ställs in på grund av coronapandemin. Hästskojarna hoppas att världsläget är bättre 2022 och att loppet kan köras som brukligt.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.