Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det bästa som finns är att få köra henne"

HUDDUNGEBY. Struken från E3-kvalet, men i uttagningsloppet till Svenskt Travoaks fick Activated chansen. Och tog den. Nu är Fredrik Wallins sto framme i en årgångsfinal – precis som Gävletränaren haft på känn sedan hon kom till stallet.
– Jag trodde redan från början att det var en riktig stjärna, säger Wallin.

Publicerad:
Foto: Micke Gustafsson/TR Bild
Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

Nybyggda boxar, ett sprillans nytt utestall. En skogsslinga och en backe för intervallträning. Med händerna i overallsfickan visar Fredrik Wallin runt på gården i uppländska Huddungeby, strax norr om Heby. Han tröttnade på att hyra in sig hos andra och när rätt ställe fanns till salu valde Wallin att slå till.
– Här kan jag bygga som jag själv vill ha det och det har varit väldigt kul. Vi satsar på att ha en enkel miljö där det ska vara lättjobbat. Närheten till Julmyra är dessutom väldigt smidig. Vi kör alla rundbanejobb där, berättar Gävletränaren.

Efter dryga miljonen inkört under 2016 hade Fredrik Wallin ett rekordår i fjol. Stallets hästar sprang in närmare två och en halv miljon kronor, men den siffran är redan putsad så här i september månad. En häst som bidragit starkt till framgångarna är treåriga Activated som tjänat 455 000 kronor i år och som är i blickfånget nu på söndag. Då är hon en av tolv finalister som gör upp om segern i Svenskt Travoaks.
– Det är otroligt roligt att få vara med där. Det är det man jobbar och brinner för. Jag har varit med i några finaler tidigare och när man tar sig dit syns man utåt. Det är bra reklam och bra för självkänslan, säger Wallin.

"Jag hade varit besviken om hon inte hade gått vidare"

Activated visade tidigt kunnande och tog tre segrar som tvååring i fjol. I år har det blivit seger i E3 Consolation på Färjestad och nu senast var hon tvåa i oakskvalet bakom Conrads Rödluva. – Jag tycker att hon har stått för jämna och bra prestationer hela tiden, men hon har inte fått den utdelning i loppen som hon borde ha fått. Det har strulat mycket, men jag är nöjd. Hon har tjänat bra pengar trots att hon bara varit ute i tuffa lopp, säger Fredrik Wallin och fortsätter: – Jag hade varit väldigt besviken om hon inte hade gått vidare till Oaks. Den här hästen betyder så otroligt mycket. Jag trodde redan från början att det var en riktig stjärna och jag älskar varje dag som jag får köra henne. Det är det bästa som finns.

Hur är hon att jobba med? – Väldigt, väldigt enkel. Hon är som den bästa tjejen i skolan. Den som sitter längst fram och aldrig gör några fel, säger Wallin, men tillägger med ett skratt:
– Fast hon är jobbig när hon får form. När man hamnar i de lägena går hon inte att fånga. Men när vi väl jobbar, då gör hon allt rätt.

"Kul att välja vad jag ska träna framöver"

De senaste årens framgångar fått Fredrik Wallins träningslista att växa. I dag har han 35 hästar i stallet – varav fem ettåringar och 14 tvååringar.
– Just nu känns det ganska lagom. Jag misstänker att jag behöver ha runt 50 hästar för att det vara riktigt bra och då behöver jag ha runt 15 ettåringar varje år. Det är en otroligt viktig del om jag ska kunna hålla resultaten uppe.  

Förutom tränarrörelsen bedriver Fredrik Wallin även uppfödning på gården i Huddungeby. Och även den har varit framgångsrik. Bland de hästar som Wallin fött upp hittills märks miljonärskorna Toohotforyou och Inga In Heaven och nu vill han satsa hårdare på aveln framöver.
– Jag har ju köpt många ston och de har tävlat rätt hyggligt. De kommer sedan att bli förmärrar här och det tycker jag är en rolig grej. Det är kul att få välja lite själv vilka hästar som jag ska träna framöver, säger Wallin.

"Jag har en dröm"

För Activated ligger den karriären dock längre fram i tiden. Det treåriga stoet tycks ha mycket ogjort på tävlingsbanan och härnäst väntar alltså en årgångsfinal på Solvalla.
– Hon känns som ska inför finalen. Pigg och glad. Det enda jag har att klaga på är att hon inte har den där riktiga toppformen som jag hade velat. Förhoppningsvis kan hon lyfta sig lite fram till söndag, säger Wallin.

Vad skulle en seger i Oaks betyda för dig?
– Otroligt mycket. Känslan att få stå i vinnarcirkeln den dagen måste vara otroligt härlig. Sedan är det ju en stor ekonomisk del också.

Och hur tror du att det går?
– För stunden har jag inga förväntningar. Jag har en dröm, det har vi alla som är med där. En dröm om hur loppet ska bli kört och vad som ska hända. Men jag är nöjd om hon gör ett bra lopp och avslutar bra. Kan vi ta en fin slant blir jag jättenöjd.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS