Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dramatiken: Readly Express ströks inför elitloppsfinalen

Readly Express skulle ut och vinna Elitloppet i sitt livs sista start.
Istället fick Timo Nurmos stjärna strykas och halta av banan innan finalen – till publikens stora hyllningsovationer.
– Han ska få sluta som en champion, inte som halt, säger, säger Björn Goop.

Publicerad:
Foto: Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Foto: Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Efter ett läckert formbesked i försöket var Readly Express favorit i elitloppsfinalen, tillika karriärens sista start. 

Den blev aldrig av. 

Redan i defileringen markerade hästen att något inte stämde och efter provstarterna var det tydligt att Readly Express var halt. Strax därpå var han också struken. 

Minuterna som följde är redan travhistoria. Björn Goop och Readly Express fick ta emot stående ovationer och applåder länge och väl innan ekipaget till slut lämnade banan. Trots en stor motgång hyllades Readly Express som en champion. 

–  Readly Express har betytt oerhört mycket för mig, han har gjort så att jag fått vinna Pd'A. Han är en fantastisk individ. Jag gråter nu för att han är en sådan fin häst. Han förtjänade hyllningarna från publiken, han har gjort sig förtjänt av varenda applåd han fick, sa en tårögd Björn Goop till ATG Live. 

Några minuter senare var det en stolt ägare som mötte Travronden på stallbacken. Rolf Andersson hyllade beslutet att stryka hästen. 

– Nu avslutade han karriären med en seger i försöket på ett imponerande sätt. Så minns vi honom, säger Andersson.

– Jag är tacksam för den tid som varit med Readly Express.

Tränaren Timo Nurmos valde att lämna stallbacken i sin bil, bara minuter efter att Readly Express kommit av banan. Dessförinnan hade han haft intensiv telefonkontakt med sin veterinär Nicolas Dimitri. En halvtimme senare var det också veterinären som förklarade vad som hade hänt. 

– Efter försöket så sprack hoven, vänster fram, på utsidan. Vi provade att reparera honom med plast tillsammans med hovslagaren. Det såg bra ut när Timo joggade honom inför finalen, men när Björn tryckte till lite mer då hoppade den biten av, säger Dimitri.

• Hur gick snacket när han var ute på banan? 
– Jag ringde Timo när jag såg att hästen hoppade i första sväng, han har inte galopperat på hela sin karriär. I samråd med Timo och Björn så bestämde vi att ta bort honom från loppet. Det var inte rätt att starta, hästen kommer i första hand. 

Även veterinär Dimitri hyllade scenerna som följde efter strykningen. 

– Jag tycker att han fick den finaste hyllningen han kunde få. Det här var ett mycket bättre avslut på hans karriär. 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS