Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En kvallöpning byts ut till årets Elitlopp

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Anders Malmrots arbete inför Elitloppet trappas snart upp. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

För Solvallas sportchef Anders Malmrot är Prix d'Amérique-helgen startskottet för när det ”riktiga” Elitloppsarbetet börjar. Redan nu kan han avslöja att Algot Scotts Minne med största sannolikhet byts ut mot ett annat Elitloppskval.

Publicerad:

När vi når Anders Malmrot vid lunchtid i dag sitter han inte och äter själv - utan det är helt andra utmaningar.
– Vi håller på att repa inför kvällens travgala på Solvalla, berättar Malmrot, som också håller på att fylla på sin planeringskalender.

Elitloppsarbetet börjar nämligen med de största loppen i januari-februari på Vincennes och sedan rullar det på i frisk takt.
– Ja, Prix d'Amérique, Prix de France, Prix de Paris, Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer, Finlandia Ajo och Lotterialöpningen. Så just nu håller jag på för fullt med att boka biljetter.

I dag gick Solvalla och Vermo ut med nyheten att även vinnaren i årets Finlandia Ajo är garanterad en plats i Elitloppet. Blir det även i övrigt samma kvallopp som förra året?
– Loppet veckan före i Elitloppet i Gävle och Finlandia Ajo är oförändrade. Däremot kommer troligen inte Algot Scotts Minne vara kvalificerande i år. Vi håller på att titta över en ny lösning när det gäller det tredje kvalloppet, men det är inte helt klart ännu.

Men det är klart att det blir just tre kvallopp?
– Ja, när det gäller antalet görs inga ändringar.

Hur tycker då Malmrot att det känns inför årets Elitlopp? Bättre eller sämre än samma tid förra året?
– Det känns bra just nu. Kretsen kring både Readly Express och Propulsion har aviserat att de siktar mot Elitloppet och nu hoppas jag att vi äntligen kan få till ”slaget om Solvalla”, vilket jag försökte med även förra året. Men då drog sig som bekant Timo Nurmos ur med Readly Express.

Hur ser det ut vad gäller Jean Michel Bazire. Det var rätt tungjobbat på den fronten förra året...
– Om vi pratar Belina Josselyn är nog läget oförändrat besvärligt. Däremot har han ju öppnat upp dörren för Aubrion du Gers, men att Jos Verbeeck i sådana fall ska köra. Det känns roligt eftersom det är något av en drömhäst att få till Solvalla och Elitloppet. Överhuvudtaget försöker jag knyta så många kontakter som möjligt med de franska tränarna i samband med storloppen på Vincennes.

USA då?
– Jag hoppas fortfarande på Åke Svanstedts Six Pack, det vore en riktig höjdare. Jag har pratat med Åke och han ska återkomma till mig när Graduate-serien på Meadowlands är spikad. Om denna går under maj är det kört för vår del, men annars finns chansen.

Någon annan nordamerikansk häst i tankarna?
– Det är tunnsått, men jag har fortfarande kontakt med kretsen kring Triple Crown-vinnaren Marion Marauder. Hästen var inte i form förra året, men i grunden är han en sådan som skulle platsa i Elitloppet.

Malmrot håller också full uppsikt över vad december månads Inter Dominion-vinnaren Tornado Valley hittar på framöver i Oceanien. Han ståtar just nu med åtta raka segrar och kretsen kring hästen låter positiva till en Sverige-tripp.
– Han radar upp segrar där borta och är dessutom startsnabb. Hästen ska göra några starter till och vi får följa upp dessa och sedan måste det också lösa sig med ekonomi och så om det hela ska kunna bli verklighet.

Några fler nyheter inför Elitloppet 2019?
– Inte just nu, men det kommer mera framöver när pusselbitarna faller på plats. Något vi redan vet är att några lopp i Kusk-VM körs fredag och lördag under Elitloppshelgen. Det måste vi försöka spinna vidare på.

När tar du ut årets första Elitloppshäst?
– Förra året var det kort efter Prix d'Amerique (Readly Express, som sedan drog sig ur). Jag tror nog det blir något liknande i år.

Bara 125 dagar återstår – sedan är det dags för ett nytt Elitlopp! 

Fotnot: Enligt Knutsson Trotting inleds Graduate-serien den 18 maj på Meadowlands. Därmed är det kört att få Six Pack till Solvalla.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS