Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Goop: "Man kan inte annat än älska honom"

Foto: MICKE GUSTAFSSON
Foto: MICKE GUSTAFSSON

Tredje Elitloppssegern, den andra i vinnarcirkeln och nummer två med franske krigaren Timoko.
Björn Goop var som ett enda stort leende på Solvallas stallbacke.
– Det är väldigt stort, men jag är fortfarande chockad över att Bold Eagle aldrig kom. Men Timoko är en sagohäst och det här var bra för travsporten.

Publicerad:

Bra för travsporten? Jo, Björn utvecklade ganska långt efter målgång sina tankar kring detta.
– I Frankrike är Timoko en stor hjälte och det är många som följer och gillar honom. Dessutom är han nu tio år och närmar sig slutet av karriären. Det är kul för sporten att en sådan gammal häst kan vinna i Elitloppet. Det öppnar upp för fler att hoppas.

Timoko (e. Imoko) kom till Solvalla närmast efter att ha startat i försök och final av Lotterialöpningen. Där vann han försöket men slutade som jättefavorit bara femma i finalen. Alltså inte direkt mycket som talade för att han skulle vinna Elitloppet i starten efter.
– Det var banan som fällde honom där. I dag på Solvalla var underlaget bästa tänkbara för honom, så nära Vincennes kolstybb som det går att få. Dessutom var han till skillnad från några av motståndarna gynnad av två heat samma dag. Han blir normalt bara bättre i det andra.

Efter en stabil tredjeplats i försöket bakom Nuncio och Propulsion var Timoko en jätteskräll i finalen (odds 30,81). Björn trodde också på förhand att det skulle bli problem att komma till spets.
– Det gick ju inte att komma förbi Nuncio i försöket, så det kändes svårt. Samtidigt var alternativet att backa direkt inte heller någon höjdare. Jag ville försöka vara med där framme någonstans från start för att om möjligt åtminstone kunna tjäna fina pengar. Men jag fick upp en väldigt fart när bilen släppte och snabbt övertaget på Resolve och sedan kunde vi trots allt ta oss till täten.
Örjan Kihlström berättade om en liten detalj som kanske avgjorde spetsstriden. Den sistnämnde gjorde allt för att komma till täten och det blev både ändring till barfota fram samt ett helstängt huvudlag med hål i.
– Men Nuncio vinglade ut lite innan första sväng, så att jag blev tvingad att korrigera honom. Där förlorade vi spetsstriden.

Timoko inledde första 500 efter 1.08,0 och det inledande varvet på 1.09,5. Samtidigt hade Åke Svanstedt glidit ner i vinnarhålet med Resolve medan Nuncio fick trava i dödens med storfavoriten Bold Eagle i ryggen.
– Jag körde så fort jag bara kunde där framme sista 400, men väntade hela tiden på att Bold Eagle skulle komma. Vi har förlorat så många gånger mot honom och med tanke på vad han presterade i försöket så måste man ju tro att Nivard hade kvar att köra med.
När kände du att ni ändå skulle vinna?
– Det var nog 100 kvar. Samtidigt är det alltid svårt att veta hur mycket konkurrenterna har kvar att köra med.
Men den här gången orkade inte Bold Eagle segerstrida, efter att ha tvingats ut först i tredjespår. Det syntes redan i utgången av sista kurvan att bensinen började ta slut. Istället var det Propulsion som spurtade bäst till andraplatsen (rygg på Bold Eagle) och Åke Svanstedt som följde upp fjolårets andraplats med en tredjeplacering.

Hur stor var då den här segern för Björn Goop?
– Väldigt stor, en av de största. Första Elitloppsvinsten med Timoko var förstås speciell för mig eftersom det då handlade om premiär i vinnarcirkeln efter det loppet. Men det är svårt att rangordna de här två mot varandra.

Familjen Goop fick annars en tränarseger redan 2006 genom Conny Nobell. Det var året när såväl målettan Jag de Bellouet som tvåan Lets Go diskades för doping i efterhand. Och på så sätt lurades Björn (körde) och Olle (tränade) på festligheterna efteråt.
– Det känns nästan större när Björn vinner, man blir ännu gladare då. Han var den som tog ett riktigt initiativ på direkten och lyckades komma till spets. Det avgjorde loppet, sade Olle, som ändå var förvånad över att Bold Eagle inte blev bättre än fyra i finalen.
–  Var det första gången Bold Eagle gick två heat samma dag? Okej och det var varmt i dag också. Kanske fick hästen i sig för lite vatten mellan försök och final?
Tillräckligt med vätska i kroppen hade i alla fall Timoko. Björn jämförde hästen med en gammal filmklassiker.
– Han är en verklig krigare, lite av Rocky. Det producerades alltid nya filmer med honom och Timoko kommer också han hela tiden tillbaka. Tänk så många gånger han har slitit i uppförsbacken på Vincennes för att ändå förmå spurta storstilat till slut. Man kan inte annat än älska honom, en exceptionell individ.

Björn och Timokos tränare Richard Westerink är bra kompisar även vid sidan av tävlingsbanan.
– Han är en enkel och trevlig kille att ha att göra med. Dessutom är han förstås även skicklig och presenterar hästarna i fint skick. 
När Björn lämnade Solvallas stallbacke var det långt ifrån givet att det skulle bli något segerfirande, även om Richard var av en annan uppfattning.
– Jag har egentligen mycket jobb kvar att göra i dag, bland annat träningslistor. Faktum var att jag inte hade med något firande i planen när jag steg upp i morse. Absolut inte. Men det är som pappa Olle brukar såga, en klassisk klyscha - trav är trav.

FAKTA

Kuriosa - Björn Goop och Timoko:

Björn Goop körde Timoko för första gången i Prix Kerjaques den 12 maj 2014. Två veckor senare vann de Elitloppet.

Björn har vunnit Grand Criterium de Vitesse tre år i följd bakom Timoko. 

När Björn slutade tvåa med Timoko i Prix de Bourgogne den 1 januari i år på Vincennes så passade hästen på att bli vinstrikast genom tiderna i Frankrike. Tidigare var det Ready Cash som var i topp. Efter helgen på Solvalla ståtar nu Timoko med drygt 47,4 miljoner kronor! Varenne leder dock med drygt 52 miljoner.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS