Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svanstedt har planen klar fram emot Elitloppet

Foto: ALN
Resolve och Åke Svanstedt slutade tvåa bakom Nuncio i Elitloppet förra året. Foto: ALN

Åke Svanstedt törstar efter nya storsegrar.
Efter en skön vinter i Florida är han snart redo för flytt till gården i New Jersey och en hektisk tävlingssäsong.
Det väntar dessutom en kvalfylld Elitloppsuppladdning för Resolve.

Publicerad:

Det var hösten 2013 som Åke Svanstedt lämnade tryggheten i Sverige för ett helt nytt travliv i USA. Han sökte nya utmaningar och bättre klimat. Åke klättrar allt högre i tränartoppen för varje år och under 2016 slutade han femma med 121 segrar och 4.550.519 dollar. Stallets stora stjärna var Resolve (e. Muscle Hill), som bland annat segrade i VM-loppet på nytt världsrekord, Maple Leaf Trot, John Cashman Memorial och Arthur J. Cutler Memorial. Dessutom slutade hästen tvåa i såväl Elitloppet som Breeders Crown. Förra året gick Arthur J. Cutler Memorial den 24 juni, alltså efter Elitloppet. I år avgörs loppet istället den 6 maj och är även kval till Elitloppet. Vinnaren är garanterad en plats sista söndagen i maj.
– Vi siktar på Elitloppet även i år. Resolve kommer att transporteras upp till New Jersey den 14 april tillsammans med de övriga äldre hästarna samt alla treåringarna. Sedan är det meningen att han ska gå ett kvallopp på Meadowlands den 27 april och därefter starta i uttagningsloppet till Elitloppet den 6 maj, berättar Åke Svanstedt.

Det här blir inte riktigt samma uppladdningen som förra året. Då hade Resolve ett kvallopp (16 april) och ett vanligt lopp (22 april, slutade fyra) i kroppen före Elitloppet Playoff.
– Han vann det där play off-racet överlägset, men sedan blev vi diskade för att jag kört innanför några banpinnar. Resolve visade i vilket fall som helst att han bara behövde två lopp (ett kval) för att hitta toppformen.

Hur gör du i år?
– Nu hinner han bara med ett kvallopp, så vi får se om det är tillräckligt för att vara på topp till Cutlers Memorial. Om vi blir inbjudna till Elitloppet kommer nog hästen att få gå ut i ytterligare ett kvallopp på Meadowlands före flygresan till Sverige. Det körs även lopp för högsta klassen på Yonkers varje vecka, men där kan det vara hårt underlag och det handlar dessutom om 800-metersbana. Så jag vill inte riskera att ta ut Resolve på Yonkers före Elitloppet.

Hur har då vintern varit för Resolve?
– Vi återupptog träningen den 1 februari och han har som tidigare jobbats på sandbanan. Hästen är sig lik och känns precis som förra året vid den här tidpunkten. Jag är fullt nöjd om Resolve presterar på den nivån som han gjorde 2016.

Jo, det kan man förstå. Det blev sammanlagt drygt 1,4 miljoner dollar i insprungna pengar. Men ingen Elitloppsseger, vilket förstås Åke gärna förbättrar under 2017.
– Här i USA är det väl framför allt Bee A Magician (e. Kadabra), Obrigado (e. Boy Band) och Hannelore Hanover (e. Swan For) som kan utmana. Den sistnämnda håller jag som ett väldigt starkt och bra sto som kan räcka mot de allra bästa. Då det gäller fyraåringar tror jag däremot inte att det finns några som kan konkurrera i år mot de allra bästa äldre.

Åke har två Elitloppstitlar sedan tidigare genom Gidde Palema (2004) och Torvald Palema (2009). I år pratas det om såväl Nuncio som Bold Eagle, så det vill nog till att Resolve är rejält i ordning för att kunna ha någon segerchans.
– Jag var väldigt nöjd med hur det fungerade med direktflyget till Sverige förra året. Resolve presterade bra både i Elitloppet och vann sedan lopp direkt vid hemkomsten. Så jag hoppas det klaffar lika fint i år och att vi blir inbjudna.

Planerar du att starta några fler hästar under Elitloppshelgen?
– Det är femårige Centurion ATM (e. S.J.s Caviar, vinnare av Peter Haughton Memorial) som kan bli aktuell för Sweden Cup. Dessutom funderar jag på att låta Non Stick (e. Lucky Chucky) vara med i något lopp för fyraåriga ston eller Stoeliten.

Det kan alltså bli en del ”grönt" sista helgen i maj. Hur mycket återstår att se.


Kvarstående hästar efter första insatsen till Arthur J. Cutler Memorial den 6 maj (26): Bee A Magician, Centurion ATM, Crazshana, Crazy Wow, Cresent Fashion, Cue Hall, Gural Hanover, Hannelore Hanover, JL Cruze, Lookslikeachpndale, Maestro Blue Chip, Market Share, Muscle Diamond, Musical Rhythm, Obrigado, Olympic Son, Pinkman, Resolve, Rose Run Parker, Rubber Duck, Tuonoblu Rex, Up The Alley, Valley Of Sin, Waitlifter K, Wind Of The North och Windsun Revenge.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS