Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander inför storloppet: "Han ska vara favorit"

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Gimpanzee och Marcus Melander. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Natten till söndag, svensk tid, avgörs Yonkers Trot – det andra benet i den amerikanska travsportens Triple Crown. Åtta hästar gör upp om en samlad prissumma på en halv miljon dollar och förhandsfavoriten heter Gimpanzee.
– Det är ett väldigt stort lopp med väldigt mycket prestige, säger Marcus Melander som tränar segerstaplaren.

Publicerad:

Gimpanzee kom obesegrad till Hambletonian, men fick sviten bruten som fyra i sitt försök. I finalen spurtade han sedan till tredjeplatsen bakom Forbidden Trade och Greenshoe.
– Han hade nog vunnit med ett bättre spår och en bättre resa. Nu var han sist när de svängde in på upploppet, säger tränaren Marcus Melander.

Förra helgen var sonen till Chapter Seven tillbaka på tävlingsbanan igen och var då överlägsen i ett försök i New York Sire Stakes på 800-metersbanan Batavia Downs. Segertiden skrevs till 1.11,6.
– Det var ett lopp han skulle vinna, men han gjorde det på ett bra sätt och på en bra tid på en bana som inte är så snabb. Den insatsen visade att han kom ur Hambletonian på rätt sätt, säger Melander och fortsätter:
– Efteråt har han mest tagit det lugnt, han tränade på onsdagen och allt verkar bara bra. Det är en väldigt klok häst som aldrig hetsar upp sig. Han är helt enkelt väldigt tacksam att ha att göra med.

Superlativerna – och meritlistan – till trots står Gimpanzee ändå i skuggan av en viss stallkamrat.
– Så är det. Greenshoe är ett unikum som kan springa oerhört fort. Dessutom har vi inte matchat Gimpanzee mot de bästa hela tiden, men även han är en fantastisk häst.

"Väldigt mycket prestige"

Och när det nu är dags för nästa Triple Crown-lopp sätter Melander sitt hopp till just Gimpanzee. Svensken tar ut Greenshoe i Lexington på torsdag och stallets tredje hambofinalist, Green Manalishi, startar på Mohawk dagen därpå och således ska Gimpanzee på egen hand försvara stallets färger i Yonkers Trot.

Loppet körs på 800-metersbanan i Yonkers norr om New York med 500.000 dollar i prispotten.
– Green Manalishi är stor som ett hus och kommer inte till sin rätt på en liten bana. Det är lite samma sak med Greenshoe, men Gimpanzee har sprungit på sådana banor hela sitt liv och visat att han klarar det otroligt bra.

"Ingen walk in the park"

Fler tränare tänkte som Melander. Många av kullens främsta saknas och totalt anmäldes bara åtta hästar till det anrika storloppet. Således krävdes inga kval för att forma finalfältet.
– Visst är det lite tunt, men så har det alltid varit. Vissa hästar passar helt enkelt inte på 800-metersbanor. Det är fortfarande ett väldigt stort lopp med väldigt mycket prestige, säger Melander.

Gimpanzee, som ägs av Stall Courant och SRF Stable, lottades till spår fyra bakom bilen, två hack innanför hambovinnaren Forbidden Trade. Fina förutsättningar, menar Melander som har stora förväntningar på lördagskvällen.
– Han är favorit och det ska han också vara. Särskilt som loppet körs på en 800-metersbana. Men det är bra hästar emot och med 500.000 dollar att tävla om får vi inget gratis. Det blir ingen "walk in the park".

Vilken häst ser du som den tuffaste konkurrenten?
– Det är lite svårt att säga. Jag vet inte riktigt hur alla hanterar en 800-metersbana. Osterc från spår ett är en svår motståndare. Han gör alltid bra lopp. Soul Strong har spår två och gick väldigt bra i Hambot från ett dåligt läge. Klarar han banan blir han farlig. Sedan är Forbidden Trade en riktigt bra häst, men det kan strula från spår sex. Det blir väldigt spännande att se hur loppet körs.

FAKTA

Startlista: Yonkers Trot

1. Osterc – George Brennan (Per Engblom)
2. Soul Strong – Dexter Dunn (Åke Svanstedt)
3. Sheena's Boy – Andy Miller (Åke Svanstedt)
4. Gimpanzee – Brian Sears (Marcus Melander)

5. Livinonthedash – Marcus Miller
6. Forbidden Trade - Bob McClure
7. H.L. Revadon – Jim Marohn Jr
8. No Drama Please – Jason Bartlett

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.