Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Han är värst emot"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Blir det andra raka segern för Timo Nurmos och Readly Express i Prix d'Amérique? Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

PARIS. Readly Express jagar sin andra raka titel i Prix d’Amérique – och efter genrepet i Prix de Belgique meddelade Timo Nurmos att hingsten är redo.
– Jag hoppas att han ska vara i toppform, säger Solvallatränaren.

Publicerad:

Readly Express, Inga Perk, Timo Nurmos och Björn Goop har alla chansen att bli unika. På söndag jagar de andra triumfen i vad som kallas världens tuffaste travlopp – Prix d’Amérique med en samlad prissumma på 900 000 euro. En prestation ingen svensk häst lyckats med tidigare. 

Sju svensktränade hästar har varsin inteckning i det prestigefyllda loppet. I tur och ordning Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L., Ina Scot, Gigant Neo, Maharajah och nu senast Readly Express.

Blott sju starter har den senare hunnit med sedan den senaste triumfen på Vincennes. Det dröjde över fyra månader innan det var dags för comeback efter storloppssegern. Readly Express kördes till tät av Jorma Kontio med dryga halvvarvet kvar av Jämtlands Stora Pris i Östersund och sedan var den segern i hamn. Efter andraplatsen i Åby Stora Pris, femteplatsen i Sundsvall Open Trot och tredjeplatsen i finalen av Trotting Masters var Readly Express återigen en vinnare när SM avgjordes på Åby. Hingsten satt i ledningen med två varv kvar till mål och vann sedan enkelt.

Senast blev det en spårsnål styrning i Prix de Belgique med en femteplats som följd – en prestation tränaren Timo Nurmos var tillfreds med.
– Vi hade planen redan innan att hästen skulle gå med skor och få ett snällt lopp. Att han inte skulle laddas från start. De hamnade sist och det var inte så mycket att göra under vägen. Jag tycker att vi måste vara jättenöjda med hur han presterade. Det var enligt plan och han blåste ingenting efter loppet, säger Timo Nurmos.

Om du jämför honom nu med samma tid förra året?
– Han gjorde det bra redan i Prix de Bourgogne. Han hade lite övervikt i det loppet och hade varit ute på en långresa inför. Vi var mycket nöjda även med den prestationen. Jag tycker att han börjar närma sig samma form som förra året och hoppas att han ska vara helt på topp till Prix d’Amérique.

Upplägget för Readly Express del är i stort sett identiskt som inför segern i Prix d’Amérique 2018. Nu precis som då har han varit uppstallad på Björn Goops gård i Normandie.
– Han trivs bra där och är van av att vara där nu. Det är inga konstigheter. Träningsmöjligheterna där är av samma typ som vi har hemma i Sverige och det är bra även för mig som tränare. Jag behöver inte ändra speciellt mycket i upplägget.

Ett par nya kort finns med i Prix d’Amérique-fältet 2019, men Timo Nurmos tror att det är precis samma hästar som kommer att vara med och göra upp om topplaceringarna som under fjolåret. Readly Express vann loppet närmast före Bold Eagle, Propulsion och Belina Josselyn.
– Fältet är minst lika bra som förra året, det är samma typ av hästar. Det har inte kommit upp några nya femåringar som kan vara med och slå sig in bland de främsta. Villiam är ju inte med, skrattar Timo Nurmos och fortsätter:

– Jag tror att det blir samma hästar som är med där framme. Bird Parker vann Prix de Belgique precis som han gjorde förra året, men hästen har problem att gå barfota och det tror jag krävs om man ska vara med och göra upp om segern i Prix d’Amérique. Belina Josselyn har gjort det bra och en Propulsion i form och Bold Eagle kommer också att vara långt framme.

Vem ser du som tuffast emot?
– Alla de här fyra är bra, men jag har länge trott att det kommer vara Bold Eagle som kommer att vara tuffast emot. Och bakom honom Belina Josselyn.

Belina Josselyn har gjort det bra och en Propulsion i form och Bold Eagle kommer också att vara långt framme

Direkt efter att Timo Nurmos kommit hem till Sverige efter fjolårets triumf lät inte biljetten till Elitloppet vänta på sig, men beslutet om det skulle bli start på Solvalla dröjde in i det längsta. Till sist kom Timo Nurmos med beskedet att man valde att avstå. Vad som väntar Readly Express efter loppet på söndag är fortfarande skrivet i stjärnorna.
– Vi tar ett lopp i taget. Sedan får vi se. Vi har siktat mot det här loppet en längre tid nu och vi får se hur han tar det. Det är hästen som springer och avgör. Som tränare kan du ha många olika idéer, men allt handlar om hästen. Det är onödigt att fundera alltför mycket. Det kommer hela tiden att finnas passande lopp för honom. Prix d’Amérique har hela tiden varit det stora målet och vi började att planera för ny start här på Vincennes direkt efter att vi vann förra gången. Det är därför han gått med skor ett par gånger hemma i Sverige.

Kan Elitloppet vara aktuellt i år?
– Vi får se. Det är något som tiden får utvisa.

Intresset för Readly Express i aveln var enormt efter fjolårets framgång. Beslutet om hingsten erbjuds i aveln även 2019 kommer även det att dröja något.
– Det är något jag inte hunnit diskutera så mycket med ägarna ännu. Det är också något som kommer att bestämmas efter Prix d’Amérique.

FAKTA

Readly Express starter sedan Pd’A-vinsten

Datum Bana Lopp Placering Tid Kusk Vinstsumma
2018-01-28 Vincennes Prix d’Amérique 1 1.11,2/2700 Björn Goop 4 481 235 
2018-06-09 Östersund Jämtlands Stora Pris 1 1.10,0a/2140 Jorma Kontio 700 000 
2018-08-11 Åby Åby Stora Pris 2 1.13,2a/3140 Jorma Kontio 1 000 000 
2018-08-25 Bergsåker Sundsvall Open Trot 5 1.10,5a/2140 Jorma Kontio 50 000
2018-09-16 Östersund Trotting Masters 3 1.10,6a/2140 Björn Goop 500 000
2018-10-13 Åby Svenskt Mästerskap 1 1.11,9a/2640 Björn Goop 500 000 
2018-12-30 Vincennes Prix du Bourbonnais 2 1.11,9a/2100 Björn Goop 298 749 
2019-01-13 Vincennes Prix de Belgique 5 1.13,4/2850 Björn Goop 56 436

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS