Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kihlström – för 15:e gången

Foto: MIA TÖRNBERG, TR BILD
Örjan Kihlstöm, lerig med glad, efter Prix d'Amérique-segern 2014. Foto: MIA TÖRNBERG, TR BILD

Örjan Kihlström kör sitt 15:e Prix d'Amérique nu på söndag. En gång har han vunnit, kan det gå vägen igen?
– Jag har bra feeling, svarar Örjan, som flyger ner till Paris under lördagen.

Publicerad:

Alla kommer förstås ihåg Örjans Prix d'Amérique-seger med Stefan Hultman-tränade Maharajah i spöregnet på Vincennes 2014. Men visste ni att Kihlström faktiskt varit med i loppet hela 14 gånger – alla under 2000-talet? Örjan själv funderar några sekunder innan han själv gissar hur många starter han har i detta – ett av världens mest prestigefyllda travlopp.
– Får se nu, kan det vara elva-tolv starter?

Nej, till och med 14, faktiskt.
– Då var jag ganska nära ändå.

För två år sedan slutade Örjan fyra med Daniel Redéns Propulsion och förra året trea med samma häst. Han låter också småuppåt när det gäller ”tredje gången gillt”.
– Daniel är nöjd med Propulsion och det känns spännande att få sitta upp bakom en av de hästar som kan vinna loppet. Men det är förstås många tuffa motståndare och allt måste klaffa om man ska räcka hela vägen fram till seger.

Vilka är de tuffaste motståndarna?
– Det känns lite som förra året, att det i första hand står mellan fyra hästar: Readly Express, Propulsion, Bold Eagle och Belina Josselyn. Sedan tycker jag att femårige Davidson du Pont känns spännande i sammanhanget, speciellt som hästen ska tävla barfota för första gången.

Örjan Kihlströms uppladdning inför årets största drabbning i Paris hade kunnat börja bättre. Så sent som under onsdagskvällen på Solvalla blev han tvingad att stryka sig själv redan efter första loppet. Detta på grund av smärtande revben.
– Det var mest en säkerhetsåtgärd från min sida, så att det hela inte skulle förvärras. Nu är jag ledig fram till söndag och det ska gå bra att köra då. Och skulle det fortfarande göra ont får jag helt enkelt ta den smällen.

Jo, det ska mycket till för att en travkusk inte ska köra det här loppet, speciellt då Örjan sitter upp bakom en av favoriterna. Hur ser då hans uppladdning ut fram till söndag?
– Jag flyger ner på lördag eftersom jag vill vara på den säkra sidan. Det finns risk för både dåligt väder och strejker, så därför gäller det att gardera sig lite extra. Det är också skönt att få vakna upp i Paris på söndag istället för att börja med att resa dit.

Gör du något annorlunda i uppladdningen bara för att det är Prix d'Amérique?
– Nej, inte alls. Jag försöker äta och sova bra, mycket mera kan man inte göra. När det gäller värmningen så sköter Daniel om det på egen hand.

Hur ser du på det taktiska kring att köra det här loppet?
– Hela loppet är speciellt, så det är svårt att lägga upp en speciell taktik, utan man får ta mycket på bollkänsla. Starten till exempel liknar ingen annan i Frankrike, vilket säkert beror på att de flesta av kuskarna är rejält taggade när det gäller så mycket. Det är sällan det blir fem-sex omstarter i ett vanligt lopp på Vincennes, men här kan det hända.

Tänker du på något speciellt just i starten?
– Det är samma där, att man får gå lite på känsla. Det är bara titta på omstarter sedan tidigare i det här loppet, det är inte så att kuskarna/hästarna är på samma ställe varje gång.

Örjan vet att det går att vinna Prix d'Amérique och har rutin av 14 starter sedan tidigare. Så visst kan det gå – för honom och Propulsion!


Här kommer alla Örjan Kihlströms starter i Prix d'Amérique:

2001: Igor Brick – femma

2003: Energetic – femma

2004: Naglo – fyra

2005: Naglo – oplacerad

2006: Naglo – sexa

2009: Triton Sund – oplacerad

2011: Maharajah – tvåa

2012: Maharajah – fyra

2013: Maharajah – oplacerad

2014: Maharajah – etta

2015: Solvato – oplacerad

2016: Lionel – oplacerad

2017: Propulsion – fyra

2018: Propulsion – trea

2019: Propulsion – ?

 

LÄS ALLT OM PRIX D'AMÉRIQUE HÄR

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS