Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nurmos: "Hoppas vara med även nästa år"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Readly Express följde upp fjolårets Prix d'Amérique-seger med en tredjeplats bakom Belina Josselyn och Looking Superb – och kretsen kring hästen delade ut toppbetyg.
– Alla som tittade kunde se vilken häst det var som fick göra loppet, säger Timo Nurmos.

Publicerad:

Fjolårssegraren Readly Express (e. Ready Cash) fick en tung resa i Prix d'Amérique. Sjuåringen satt mestadels som förstahäst i andraspår, men var trots det på vippen att ordna andra raka triumfen.

– Han var otroligt bra. Jag är mycket, mycket nöjd med hästen. Han var precis så bra som jag trodde att han skulle vara och som jag känt i hästen veckorna och dagarna innan. Vi har varit lugna med att han ska vara i bra form till det här loppet. Vi var bara en halvmeter bakom vinnaren. Min häst ser pigg och glad nu efteråt och verkar återhämta sig bra, säger Timo Nurmos.

Solvallatränaren menar att sin häst föll med flaggan i topp.

– Alla såg nog vem som fick göra loppet den här gången. Min häst fick verkligen en tuff resa och han gjorde det bra. Det var dödens nästan hela vägen och han presterade verkligen på topp.

I antalet starter är Readly Express relativt orutinerad i sammanhanget och det här var hans blott 33:e framträdande på tävlingsbanan. Timo Nurmos är inte främmande för att satsa mot storloppet även 2020 – där han kan få sällskap av stallkamraten Villiam.

– Många av konkurrenterna har nog gjort dubbelt så många lopp som honom. Sedan hoppas jag att det är dags för Villiam också. Han har inte heller gjort mycket lopp i karriären, men har den kalibern som krävs för att vara med här. Jag tror att han kommer att passa perfekt på den stora banan.

• Vad har du att säga om vinnaren Belina Josselyn?
– Hon var otroligt bra, men fick ett perfekt lopp under vägen. Man hade på känn inför loppet att den av de fyra bästa hästarna som fick det bästa loppet skulle vinna och den här gången var det hennes tur. Hon är en väldigt fin häst som varit med där framme många gånger. Det är bara att lyfta på hatten för hästen och tränaren som gjort ett bra jobb. Bazire körde helt perfekt också, det måste man säga.

• Det är fyra månader till Elitloppet, hur går tankarna kring det?
– Nej, jag funderar bara för dagen än så länge. Elitloppet får vi ta längre fram. Nu är jag bara nöjd över att hästen presterade bra. Ägarna kommer med bra energi och hela stallet får krafter av Readly Express framgångar.

• Vad händer för Readly Express del nu?
– Nu stannar han här ett par dagar och sedan får vi se. Det finns flera lopp som passar, men vi har inte bestämt någonting. Vi får se om han blir kvar i Frankrike under en period eller om han åker hem. Det finns flera intressanta uppgifter för hans del. Bland annat Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer.

För kusken Björn Goops del blev det mängder av taktiska beslut att ta under loppet. Efteråt var han nöjd med Readly Express prestation.

– Det är klart att jag måste vara nöjd. det gick nästan hela vägen. Han var minst lika bra i år som han var förra året, men han fick ett tufft lopp samtidigt som konkurrenterna bakom inte fick det lika tufft, säger han.

• Känner du att du hade kunnat göra något annorlunda under vägen?
– Nu efteråt har jag tänkt på det ett par gånger fram och tillbaka, men jag tycker att jag gjorde rätt. Jag försökte hela tiden spara krafter och göra det så bra jag kunde för vår del, men samtidigt göra det jobbigt för konkurrenterna. Med tanke på förutsättningarna som gavs under vägen lyckades det nästan fullt ut. Det blev så bra som det kunde bli med tanke på resan, säger Björn Goop och utvecklar:

– De andra fick lite för bra lopp helt enkelt. Belina Josselyn har ju varit svår från start innan, men denna gång fick hon en kanonstart och hamnade väldigt bra på det och då blev det svårare för min del. Vi fick också en bra start och hamnade före Bazire, men utan draghjälp. Jag försökte verkligen lösa allt och det kändes som att vi nådde max. Det är svårare att hamna bättre på det i ett lopp än vad Bazires hästar gjorde och det hade kostat för mycket för oss om jag varit mer offensiv och ställt frågan om att få överta ledningen.

Björn Goop hade två framgångsrika helgdagar på Vincennes med dubbla segrar och 225 810 euro inkört. På lördagen vann han med Jerry Riordans Zahra Mil och på söndagen med snackhästen Face Time Bourbon.

– Det har varit en jättebra helg och jag har tagit pengar med alla hästar. I Sverige är det nästan bara segrar som räknas, men härnere behöver man ha mer normala krav på sig. Det har gått jäkligt bra, helt enkelt.

Efter fjolårets seger i Prix d'Amérique var intresset för Readly Express i aveln enormt. Tanken var först att hästen inte skulle vara tillgänglig i aveln under 2018, men tack vare många förfrågningarna ändrade kretsen sig till slut. Hur det blir under 2019 är än så länge inte bestämt.

– Det är en het diskussion och det finns med i resonemanget, men det är ingenting som är bestämt ännu, säger hästens ägare Rolf Andersson.

• Seger i Prix d'Amérique ifjol och trea i år, vad säger du?

– Prestationen var fantastisk. Jag har fått otroligt många meddelanden där folk skriver att han var otroligt bra. Han fick verkligen göra loppet den här gången och med lite enklare resa hade han kunnat vara någon meter bättre. Allt som går att göra med Readly är gjort och han hade inte kunnat ha bättre form eller prestanda än vad han hade denna gång. Vi var alla övertygade om att det var positionerna som skulle bli avgörande bland de här fyra bästa och att eventuellt någon uppstickare skulle kunna blanda sig i det hela och så blev det ju. Nu ska hästen kollas igenom och så får vi se vad vi siktar på nästa gång.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS