Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tjomsland dominerar – 19 hästar i finalerna

Foto: GIRLPOWER HB
Öystein Tjomsland sitter på leken inför kallblodsfinalerna på Östersund (onsdag) och Dannero (söndag). Foto: GIRLPOWER HB

Öystein Tjomsland dominerar kriterie- och derbyfinalerna. Stallet har kvalat in hela 19 hästar.
– Stallrekord med stor marginal, säger Öystein Tjomsland.

Publicerad:

Norrmannen har dominerat kallblodssporten under många år och har radat upp så många kriterie- och derbyvinnare att han inte längre kan hålla räkningen.

– Nej, jag kan inte svara på det. Det har blivit rätt många. Bara förra året vann vi sex av de åtta finalerna om vi räknar Kriteriet och Derbyt i både Norge och Sverige. Jag är nog en som hellre blickar framåt och fokuserar på det i stället för att blicka bakåt. Men jag njuter varje gång även om jag inte håller koll på hur många finaler jag har vunnit, säger Öysten Tjomsland.

Den här veckan kan listan bli ännu längre med tanke på att Tjomland har kvalat in 19 hästar till kallblodsfinalerna.

– Det är fantastiskt att lyckas och det är ett fortsatt kvitto på att mina idéer och min träningsfilosofi för att få fram fina unghästar fungerar. Jag har tagit mycket hjälp av humandrotten och en av idrottarna som hjälpt mig är skidskytten Ole Einar Björndalen. Framför allt har jag lärt mig mycket om pulsträning genom åren och det är viktigt i min träning.

Trots att han redan är dominant hoppas han att utvecklingen fortsätter. Just nu finns 110 hästar i träning hos Tjomsland.

– Jag har hållit på med hästar sedan barnsben så jag har 50 års erfarenhet, men jag lär mig fortfarande nya saker. Det är klart att det gått väldigt bra, men jag vill fortsätta att utvecklas som tränare. Jag hoppas att jag har mina 20-30 bästa år som tränare kvar.

På onsdagskvällen kommer de första chanserna för nya klassiska segrar och det är framför allt i Svenskt Kallblodsderby som stallet har toppchans. Tjomsland åker till Östersund med fem hästar i Derbyt och två i Derbystoet.

– Tangen Bork, som Tom Erik Solberg kör, var bra i fjol som treåring men har utvecklats väldigt fint. Det är klart att jag tror mycket på honom. Brenne Bas vann Kriteriet, men fick sedan en reaktion och fick vila innan han började byggas upp på sandbanan. Brenne Bas såg bra ut i kvalet och rent kapacitetsmässigt kan han ge Tangen Bork en match. Sedan har Langlands Hövding ett fint spår, så han ska inte räknas bort. Vi fick väldigt fina spår med de betrodda hästarna så det är klart jag har stor tro på att någon av dem vinner.

På söndag är det dags för nya finaler. Stall Tjomsland har sju av finalisterna i Kriteriet och fem i Kriteriestoet på Dannero. I kvalen stod hingstarna Tangen Minto och Tangen Ove för de bästa prestationerna av stallets hästar.

Den förstnämnda, med Tom Erik Solberg i sulkyn, satt tidigt i ledningen i sitt kvallopp och när han ökade tempot på borte långsidan kunde ingen hänga med. Segern blev helt överlägsen på 1.26,4a/2140 meter.

Överlägsen var också Tangen Ove som Tjomsland själv körde. De utklassade konkurrenterna på 1.26,7a/2140 meter.

– Det är väl Tangen Minto som är den mest kompletta hästen av mina just nu. Om bara Tangen Ove håller sig lugn är han också väldigt bra. Det ska förstås bli en spännande final.

Men trots att Tjomsland har sju av de tolv finalisterna i Kriteriet kan det bli jobbigt att vinna. Jens Kristians Brennes Brenne Odinövertygade nämligen i sitt försök.

– Ja, det är klart att jag har största respekt för Brenne Odin. Han imponerade på mig. Men vi vann lottningen och spåren kan vara helt avgörande i sådana här lopp. Det blir onekligen en spännande söndag.

19 hästar inkvalade till finalloppen under veckan. En otrolig siffra!

– Ja, det är stallrekord med marginal. Det är givetvis mycket förberedelser och hektiskt när så många hästar ska starta så tätt. Men det är en fantastisk vecka och jag hoppas på framgång. ■

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.